"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mevt

Büşra Nur Erciyes
12 Nisan 2018, Perşembe
“Mevt” kavramı mana itibariyle ‘ölüm’ kelimesine karşılık gelmektedir.

Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri Risale-i Nurlar’da mevt kavramını “tebdil-i câme (elbise değiştirme), sicinden (zindandan) bostana çıkmak, tebdil-i mekân, ıtlak-ı ruh (ruhun serbest bırakılması), hayat vazifesinden terhis, tahvil-i vücud (vücudun bir başka hale girmesi), hayat-ı bâkiyenin mukaddimesi” gibi veciz ifadelerle açıklamaktadır. Aynı zamanda İşârâtü’l-İ’caz adlı eserinde Bakara Sûresi’nin tefsirini yaparken 28. ayetin ‘mevtin de hayat gibi mahlûk olduğuna, mevtin idam ve adem-i mahz olmadığına delâlet ettiğini’ söylemektedir. “Mevt, ancak ruhun ceset kafesinden çıkmasıyla tebdil-i mekân etmesinden ibarettir.”

“Mevt, tebdil-i câmedir, ya tahvil-i mekândır; sicinden bostana çıkar.” 1

Risale-i Nurlar’ın daha birçok yerinde mevtin tebdil-i mekân olmasına vurgu yapılması, çoğumuzun bildiği “Tebdil-i mekânda ferahlık vardır” sözünün bu minvalde çıkmış olabileceğini düşündürmekte ve mevtle birlikte yapılan mekan değişikliğinin ferahlığını imanlı kalplere serpmektedir.

Dipnot:

1. Sözler s. 802.

Okunma Sayısı: 2978
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı