"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Âlem neye sahipse, O’nun (asm) vergisidir hep

Sadberk Erdem
15 Nisan 2018, Pazar
Evet, âlem neye sahipse, onun vergisidir (asm) demiş Mehmet Âkif “Bir Gece” şiirinin mısralarında.

Peki, bu nasıl mümkün diye bakacak olursak; pek çok kaynaktan faydalanabiliriz.

Nitekim Hz. Âdem (as) af dilerken O’nun (asm) ismiyle yola çıkmıştır. Hz. Ömer’den rivayetle Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurdu:

“Âdem hata işlediği zaman,

‘Ya Rabbi! Muhammed’in (asm) hakkı için beni affetmeni istiyorum’ diye yalvardı. 

Allah, ‘Ey Âdem! Kendisini daha yaratmamışken, sen Muhammed’i nereden öğrendin?’ diye sordu. 

Âdem: ‘Ya Rabbi! Sen beni yaratıp ruhundan bana üflediğinde, başımı yukarıya kaldırdım. Arşın sütunlarında “La ilahe illellah, Muhammedurresulüllah” yazılı olduğunu gördüm ve bundan anladım ki, ismini kendi isminin yanında yazdığın kimse yarattıkların arasında Sana en sevgili olandır.’ Bunun üzerine Allah şöyle buyurdu:

‘Ey Âdem, doğru söyledin; hiç şüphesiz yarattıklarımdan bana en sevimli olan odur. Onun hakkı için istediğinden ötürü seni bağışladım. Bilesin ki, eğer o olmasaydı, seni yaratmazdım.”1

Peki, yarattıklarının en sevimli O (asm) olması neden ve niçin? Zira “Yirminci asır pozitif fikirlerin hükümran olduğu bir zamandır. Delilsiz, ispatsız şeylere inanılmıyor ve inanmıyoruz.

Bu sualin cevabını, Bediüzzaman Hazretleri şöyle veriyor: “Elbette esmasındaki ism-i a’zam tecellisiyle, bütün kâinata nisbeten mümtaz ve mükemmel bir ferdi halk edecek. Esmasında bir ism-i a’zam olduğu gibi masnuatında da bir ferd-i ekmel bulunacak ve kâinata münteşir kemalâtı o fertte cem’edip kendine medar-ı nazar edecek.”

Ve her halde zîhayat içinde o fert, zîşuurdan olacaktır. Çünkü zîhayatın envaı içinde en mükemmeli zîşuurdur. Ve her halde o ferd-i ferîd, insandan olacaktır. Çünkü zîşuur içinde hadsiz terakkiyata müstaid, insandır. Ve insanlar içinde her halde o fert Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâm olacaktır. 

Bütün toplumlar onun ahlâkıyla güzelleşmiş, yol göstericiliğiyle aydınlanmıştır. Bu noktada Mehmet Âkif’in “Bir Gece” şiirindeki şu satırlar bu konuyu desteklemektedirler: “Medyûn ona cem’iyyeti, medyûn ona ferd./ Medyûndur o ma’sûma bütün beşeriyyet.” Dost ve düşmanın ittifakıyla ahlâk-ı hasenenin en yüksek derecesine sahip olmuş.

İşte böyle bir zatın mevlid ve mi’racını dinlemek, yani terakkiyatının mebde ve müntehasını işitmek, yani tarihçe-i hayat-ı maneviyesini bilmek, o zatı kendine reis ve seyyid ve imam ve şefî telâkki eden mü’minlere; ne kadar zevkli, fahirli, nurlu, neşeli, hayırlı bir müsamere-i ulviye-i diniye olduğunu anla.

Yâ Rab! Habib-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm hürmetine ve ism-i a’zam hakkına, şu Risaleyi neşredenlerin ve rüfekasının kalplerini, envar-ı imaniyeye mazhar ve kalemlerini esrar-ı Kur’âniyeye nâşir eyle ve onlara sırat-ı müstakimde istikamet ver, âmin! 2

Sözlerin en güzeli Cenâb-ı Hakk’ın sözleri dolayısıyla; Kur’ân-ı Kerîm’indir. Ve onun tefsiri Risale-i Nurlar’ındır. Üzerine ne söylesek tam olmaz. Ancak bir lem’asını şerh edebiliriz.

Gür hisli, gür imanlı beyinler olmak ümidiyle.

Dipnotlar:

1- Hadisi, Beyhakî, Taberanî, Hakim rivayet etmiştir.

2- Bediüzzaman Said Nursî, Mektubat, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul-2013 s. 518.

Okunma Sayısı: 2494
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı