Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Bilişim-Teknik

YAZLIKÇILAR

Yaz geliyor, bağıra çağıra koşmam lazım.

Yaz ortasında ne yapmalı, ne etmeli? En başından ironik bir yazı olacağını söyleyebiliriz. En tasasız insanlar bizde. Çünkü en uzun tatile biz çıkıyoruz. Aslında her iş günü de bir tatil değil mi? Msn, ülkemizin tüm çalışkanlarını bitiren iletişim canavarıdır mesela. Telaşa mahal yok! Bu yazıyı kaleme alırken bilgisayar başında olan ne kadar iş arkadaşım varsa tümü çalışıyordu:). İş görüşmesindeydiler…

Yazlıkçılardan, bir elinde sinek kovucu, öbüründe yelpaze, bir dizinde bilgisayarı, oyun oynayan, maçları takip eden, dinlenmeye ihtiyacı olan kimseler! Bu Pazar, kısaca sıkılan ve gözden kaçıranlar için şeker gibi internet siteleri önereceğiz. Biz bilgisayarı zevk için kullanan kitlelere daha iyi alternatifler sunabiliriz düşüncesinden hareketle, iyi de tatiller dileğiyle, yerinde saymaktan hoşlanmayan kararsız internet gezginleri için, ‘ilk 11’i değilse bile’ ilk 6’yı belirledik:

1. Dünya Kupası heyecanı takımlardan birinin kupayı kucakladığı an sona erecek. FIFA World Cup hakkında güncel yazılara ulaşabileceğiniz ‘Ortakafagol.com’ amatör ve zengin faaliyetle dikkat çekici. Futbolseverler buradan favori takımı (Brezilya) hakkında birçok detaya ulaşabilir.

2. Ntvmsnbc.com’da da Polo Cup yarışlarına seyirci kalamazsınız. ‘İnternetten oynanan otomobil yarışı Volkswagen Polo Cup, ntvmsnbc’de. Yarışlar 6 ay daha sürecek ve her ay farklı bir pistte yapılıyor. Sezon sonunda en fazla puana sahip 10 pilot, Volkswagen’ın düzenleyeceği bir etkinlikle kendi aralarında yarışacak. Kazanan bir adet Volkswagen Polo aracın sahibi olacak. Bir tıkla; http://polocup.ntvmsnbc.com (Oyuna dalıp gerçek hayatı unutmayın. A. Göker)

3. Afrikaner bir gence dönmeden, ‘Fotografyarismasi.com’ adresinden, Philips’in düzenlediği yarışmaya katılarak evinize ödülle dönün. Siz de benim gibi son dakika insanıysanız (her Türk gibi), topu topu 5 gününüz var, hatırlatırım. Işık arkanda, sen kadrajını ayarla!

4. Lebriz.com’a üye olarak sergileri izleyebilir, fikir edinebilirsiniz. Siteden Art Nouveau dönemine ait tablolar da alabilirsiniz. Trienal ayağınıza gelsin:)

5. Gazetelik.com, sizi gündemden uzağa düşürmemeyi dert edinmiş. Bir üyelikle, her sabah gazeteleriniz posta kutunuza gelsin. Yaz ortasında Ortadoğu en sıcak günlerini yaşadığından, gelen flaş haberlerle sıcaktan tansiyonunuz yükselecek.

6. Tdk.org.tr, Cennet Türkçemizi katlederek bir yere varılamayacağını biliyoruz. Her daim sözlük ihtiyacından doğan sorunlarınıza, en güncel cevaplarla, çare olabilecek bir tek o var.

Tatiliniz bittiğinde biz burada çalışıyor olacağız…

Belma UĞUR

25.06.2006


Makro açıdan bilgi teknolojileri

Soğuk savaş dönemi bitince pek çok insan, hatta buna uzmanlar da dâhil, çeşitli ve büyük beklentiler içine girmişti. Mesela; SSCB ortadan kalkınca tek kutuplu dünyanın daha mutlu(!) bir yer olabileceği üzerine pek çok insan hemfikirdi. Oysa güç düşmanlıkla besleniyordu ve düşman bulunması o kadar da zor bir şey değildi. Bugün bu umutların boşa çıktığı açık olsa gerek.

Haydaa! Bu yazının yeri bu sayfa mı? Biliyorum pek beklediğiniz gibi bir başlangıç olmadı. Ama bir başlangıç yapmam gerekiyordu işte. Son söyleyeceğimi ilk söylersem iki satırlık bir yazı çıkar ortaya. Ama söz bir bağ kuracağım. Nasıl bir bağ kursam acaba?

Yazının başında belirttiğim soğuk savaş sonrası dönem, teknolojinin gelişme eğrisinin inanılmaz arttığı bir dönemdi. İnternet ilk defa hayata girmeye çalışıyordu. Yıllar öncesinden “bilgi güçtür” diyen bilgi medeniyetinin altın çağına yaklaştığı söyleniyor, bunun habercisi gelişmeler birbiri ardına yaşanıyordu. Haliyle insanlar yine müneccimlik yapıyorlardı. Mesela; bilgi savaşları gibi bir kavram oldukça popülerlik kazandı (hatta hâlâ popüler). Güya artık çatışma-cephe savaşları bitmişti. Artık bilgisayardan, insanlar ülkeler fethedeceklerdi.

Aslına bakılırsa haklılık payı vardı bu kehanetlerin. Sosyo-ekonomik olarak bakıldığında bilgisayar merkezli büyük bir mücadelenin varlığı söz konusu. Ancak bir nokta gözden kaçmış olmalı: Bilgisayar ve internet aracılığıyla petrol çıkaramazsınız, taşıyamazsınız (!). Konumuzu fazla dağıtmadan, biz internet ve bilgisayar teknolojileri hakkında yazımıza devam edelim (Aslında bu cümlem konuyu dağıttığım anlamına geliyor).

Bilgi güçtür. Bir yere kadar doğru. Bilgi ise en kolay bilgisayar ortamında bulunabiliyor. Bu yüzden gelişmiş ülkeler bilgisayar ve iletişim teknolojileri hakkında uzun vadeli planlama ve strateji çalışmaları yapıyorlar. Bu planlama ve stratejiden kastımız cep telefonu hatlarının ihaleleri değil(!). Ekonomik açıdan bakıldığında çok ama çok büyük boyutlarda paralar söz konusu. İnternetin üstünde dönen paranın trilyon dolarlarla ifade edildiği bir dünyada yaşıyoruz artık. Bu ekonomik savaşın galibini ise tahmin etmek zor olmasa gerek (bu paragrafa bir not: Ekonomik açıdan olaya yaklaşmak benim için bir ölçüde can sıkıcı. Çünkü insanî taraflar ekonominin olduğu yerde ön plana çıkamıyor. Cümlelerim de kapitalist bir yöneticinin ağzından çıkmış gibi oluyor maalesef).

Bir de pratiğe dönük, sosyal etkileri olmakla birlikte internet ve bilgisayar sektörü bizim gibi ülkelerde ve üçüncü dünya ülkelerinde insanları tam manasıyla topyekûn etkileyebilme gücüne halâ sahip değil. Bunda teknolojinin yeni olması ve dolayısıyla belli bir yaşın üstündeki insanlara daha az hitap ediyor olmasının da payı var. Bu teknolojilerin yaygın olmadığı da ayrı bir konu.

Internet ve bilgisayar teknolojilerinin hayatımıza etkilerinin bir kısmına daha önceden değinmiştik. Bir sonraki yazımızda bir-iki daha küçük (makro değil, lokal) fakat çarpıcı örnekle bu konuyu açabileceğimizi sanıyorum.

NOT:

Bu konu üzerinde Risale-i Nur’da benim gibi az okuyan birinin bile aklında kalan metinler, cümleler var. Mesela, “Medeniyetin küçük bir köy haline dönüştürdüğü dünya” şeklindeki bir ifade* Risale-i Nur Külliyatından Mesnevi-i Nuriye isimli eserde geçmektedir. Risale-i Nur ve Bediüzzaman internetin hayal bile edilemediği bir zamanda bu kavramdan bahsetmişlerdir. Keza bilginin güç olduğu konusunda -buradaki “güç” ifadesini kesinlikle Batıdaki ruhsuz karşılığı ile karıştırmayalım- “Medenilere galebe ikna iledir” gibi yol gösterici tabirlerin olduğunu da unutmayalım.

* “Küre-i arzı bir köy şekline sokan şu medeniyet-i sefiheyle gaflet perdesi pek kalınlaşmıştır.” Mesnevî-i Nûriye (Habbe)

Ahmet Tahir UÇKUN

25.06.2006


Vestel'den laptop fabrikası

Zorlu Grubu bünyesindeki Vestel, Türkiye’nin ilk dizüstü bilgisayarını üretmeye başladı. Intel ‘World Ahead Programı’’nın tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, Avrupa’daki ilk ve tek laptop fabrikasını Manisa’daki Vestel City bünyesinde kurduklarını belirterek, ilk ihracatlarını da Polonya’ya yaptıklarını açıkladı. Intel’in desteğiyle oluşturulan üretim merkezinde, işlemci ve birkaç küçük parça dışında, ana kart da dâhil dizüstü bilgisayarı oluşturan her şeyi ürettiklerini ifade eden Yüngül, ‘Yeni Intel Core 2 Duo bizim mühendis-lerimizin çalışmaları ile ortaya çıkacak. Polonya’ya şimdiden 8 bin laptop sattık’ dedi. Fiyat avantajı yerine hızlı servis ve kişiye özel üretimlerle ön plana çıkacaklarını söyleyen Yüngül, ‘Dizüstü bilgisayarlarda fiyatlar altın ve bakır gibi madenlerde olduğu gibi her yerde aynıdır. Biz uzun garanti süresi ve hızlı servis ile dünya rekoru kırmayı planlıyoruz. Laptop üretimini müşterinin taleplerine göre düzen-leyeceğiz. Fabrikada terzilik yapa-cağız. Saat avantajı ile öne çıkacağız, böylece bilgisayarı bozulan problem yaşamayacak’ dedi. Eğitime Katkı Intel’in World Ahead programı’nın Türkiye ayağını hayata geçirmek üzere Türkiye’ye gelen Intel CEO’su Paul Otellini de bilgisayar kullanımı-nın yaygınlaşması için 5 yılda Türkiye dâhil tüm dünyada 1 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını açıkladı. Intel’in bilgisayar okuryazarlığını artırmak amacıyla 5 yılda 500 bin öğretmene eğitim vereceğini ve okullara 8 bin bilgisayarın bağışlayacağını söyleyen Otellini, ‘350 merkez oluşturuyoruz, buralarda 160 bin öğrenciye ulaşılacak. Batı Avrupa ülkelerinde PC kullanma oranı yüzde 63, Türkiye’de ise sadece yüzde 11. Türkiye’de teknolojiyi, internet erişimini ve bilgisayar eğitimini herkes için erişilebilir kılmalıyız’ dedi.

( www.internethaber.com )

Neslihan ÖZGÜL

25.06.2006


300 dolara bilgisayar 3 ay sonra

Intel Başkanı Paul Otellini “İlk bilgisayarım”kampanyasında satılacak ucuz bilgisayarların yerli firmalar tarafından üretilmesini planladıklarını açıkladı. Dünyanın en büyük işlemci üreticisi Intel’in dünya çapında düzenlediği ‘World Ahead Programı’nın tanıtımını İcra Kurulu Başkanı Paul Otellini yaptı. Otellini, Türkiye’de 2011 yılına kadar 500 bin öğretmene bilgisayar eğitimi verileceğini, 8 bin adet bilgisayar bağışı yapacaklarını, “İlk bilgisayarım” kampanyası çerçevesinde bilgisayarların yerli firmalar tarafından üretileceğini açıkladı. Otellini, Microsoft ve Türk Telekom ile birlikte yürütülen kampanyada bilgisayarların 3 ay içinde piyasaya sürülebileceği bildirildi.

25.06.2006


Apple film satışı için Hollywood'da

Apple bilgisayar şirketi, internetteki popüler müzik indirme sitesi iTunes’dan film satışı için Hollywood’un önde gelen stüdyolarıyla görüşüyor. Gösteri dünyasının iş gazetesi Daily Variety’nin Hollywood kaynaklarına dayanarak bildirdiğine göre, eğer film başına fiyatta anlaşırlarsa iTunes’dan bu yılsonuna doğru film indirmeye başlanabilecek. Görüşmelerde tek sorunun fiyat olduğu, Apple CEO’su Steve Jobs’ın film başına 9 dolar 99 sent satış fiyatı teklif ettiği, stüdyolarınsa düşünmeden bunu reddettiği belirtiliyor. Hollywood stüdyolarının iTunes’dan satılacak filmlerin, 19 dolar 99 sent olan perakende satış fiyatına yakın olmasını istedikleri belirtiliyor. Stüdyoların iTunes gibi popüler bir şarkı ve video indirme sitesinden online film satışına sıcak baktıkları ve bu sebeplenedenle fiyatlarını düşürebilecekleri de belirtiliyor. Dünya dijital müzik pazarının lideri Apple’ın Ekim 2005’te popüler dijital müzik çaları iPod’un videolu versiyonunu çıkarmasından bu yana, iTunes’da televizyon dizileri, video klipler veya Disney’in çizgi filmleri 1 dolar 99 sente satılıyor.

25.06.2006


Microsoft'tan robot yazılımı

Yazılım şirketi Microsoft, robot uygulamaları oluşturmak isteyenler için Windows temelli bir yazılım çıkardı. Microsoft’tan yapılan açıklamada akademisyenler, hobi olarak ilgilenenler ve ticari düşünenler için geliştirilen yazılımın bilgisayarla robot uygulamaları oluşturmak isteyenlere büyük kolaylık sağlayacağı belirtildi. ‘Robotics studio’ adlı yazılımı http://msdn.microsoft.com/robotics web adresinden ücretsiz olarak indirmek mümkün. Mucitlere hayal güçleri doğrultusunda basit veya karmaşık robotik uygulamaları hayata geçirmelerine imkan sağlayacak yazılım, aralarında Danimarkalı oyuncak şirketi Lego’nun da bulunduğu birçok şirketle yapılan ortak çalışmalar sonucu ortaya çıktı. Microsoft mühendisleri, bu ürünle birlikte geliştirilen robotların ortak bir platformda buluşmalarının imkanlı hale geldiğini belirtti. Robot endüstrisinin bilgisayarın 70’li yıllardan bu yana sağladığı gelişimle karşılaştırılacak bir gelişme kaydettiğine işaret ediliyor.

25.06.2006


Google Türkiye'de

Google, Türk kullanıcılar ve reklâm verenlerin, yerel ürün ve hizmetlere ulaşmalarını sağlamak için Türkiye’de ofis açtı. Google Türkiye ofisinin açılışı sebebiyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Google’ın Gelişmekte Olan Pazarlardan Sorumlu Direktörü Dennis Woodside, Google’ın Kaliforniya’da bir garajda başladığını hatırlatarak, bugün dünyanın pek çok yerinden erişilebildiğini anlattı. Google’ın dünyanın bütün bilgilerini organize etmeye çalıştığını ifade eden Woodside, muhtevayla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Google için bundan sonra mobil telefonların da önemli olduğuna dikkati çeken Woodside, mobil telefonların artık internet bilgisi içinerişim noktası olacağını söyledi. Google’ın amacının her geçen gün yenilikçi yollar bulmak olduğunu ifade eden Woodside, Google’ın bugün 171 dilde arama motoru bulunduğunu, aynı zamanda video, gmail, googleearth gibi pek çok hizmeti de kullanıcılara sunduğunu kaydetti. Türkiye’nin, 3 yılda penetrasyonu en hızlı yükselen pazarlardan biri olduğuna işaret eden Woodside, şunları söyledi: ‘’Türkiye’de canlı bir e-ticaret ve bankacılık var. Türk kullanıcıları teknik olarak internet konusunda iştahlı. Google’ın Türkiye’deki yatırımı, çoğu iyi eğitimli ve teknik kavrayışa sahip Türk internet kullanıcılarına önemli ölçüde yarar sağlayacaktır. Türkiye bizim ilgilendiğimiz öncelikle girilmesi gereken ülkeler listesindeydi.’’

25.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004