Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

Diyanetteki açılımlar ve yenilenme



İki yıl önce, Diyanetten sorumlu Devlet Bakanı Sayın Mehmet Aydın’la bir görüşmemiz olmuştu. Sohbetimiz, Diyanetin problemlere yaklaşımı, günümüz taleplerine uygun topluma hizmet sunması üzerineydi.

Ankara Tevfik İleri İmam Hatip Lisesi’nde gönüllü destek verdiğimiz bir araştırma projesinin sonuçlarını paylaşmıştım. Din hizmetleri ile ilgili mesleki eğitim veren İmam Hatip Liseleri, İlahiyat Yüksek Okulları ve İlahiyat Fakülteleri’nin Diyanet İşleri Başkanlığı’nın istekleri doğrultusunda eğitim muhtevasını planlaması gereğine vurgu yapılan bir ortamdı. Çünkü insan kaynağını bu eğitim kurumları temin ediyor.

Yıllardır fikirlerini okuduğum, izlediğim ve takdir ettiğim Mehmet Aydın Hoca’nın akademik derinliği, günümüz şartlarında dinin ve medeniyetimizin doğru anlaşılması yönündeki ihatası ve bakış açısı, yapılacak güzel çalışmaların iradesini yansıtıyordu.

Siyaset üstü ve felsefi arka planı ile münevver nezaketinde fikir teâtisine açık dinleme ve yorumlama tarzı, gerek AB sürecinde medeniyetlerin birbirini doğru okuması, gerekse Diyanetin bilimsel çıtasına ve toplumsal duyarlılığına yaraşır bir düzeydeydi.

Bu meyanda, Diyanet İşleri Başkanlığının akademik heyetler halinde yürüttüğü uzun araştırmalara dayalı temel eser çalışmaları, ciddi bir boşluğu doldurmaya başladı. “Diyanette sosyal kalite” başlığıyla arz ettiğim çalışma perspektifini çok sıcak karşılamıştı. Dini eğitimlerde drama ile öğrenme tekniklerinden yararlanmaktan endüstriyel toplumu dikkate alan, şehir kültüründe cami ve yönetimi dahil çok fonksiyonlu ve amaca uygun yeniliklerle desteklenmesine kadar uzun bir ufuk turu paylaşımı yapmıştık.

Meselâ, “Diyanet İşleri Başkan yardımcılarından biri Endüstri Mühendisi olamaz mı?” yaklaşımımı arz etmiştim. Kültürel dinamikleri, ibadet mahallerini ve günümüzün endüstriyel sonuçlarını bir arada düşünüp; çevre, inşa, konum, eğitim fonksiyonları, temizlik, bilgi teknolojileri ile farklı bireylere ayrılacak zaman planlamasına varan ve farklı uzmanlar gerektiren organizasyon boyutları yeniden tasarlanamaz mı?

Bireyi, psikolojisini, manevî ihtiyacını ve öncelikleri ile sosyo ekonomik parametrelerini dikkate alan bir muhatabiyet, tebliğin kalitesini arttırır. Cami cemaatini irfan meclisine dönüştürecek çekirdek sonuçlara odaklanarak, güzel açılımlara kapı açılamaz mı?

En basiti, vaiz ile dinleyici arasındaki fazla yükseklik ve dinleyenlerin yerde oturması, toplu zamanlarda uygun olsa da, daha az kişinin iştirak ettiği özellikle bayanlara yönelik programlarda, rû be rû ve eşit düzey seminer salonlarında vaaz düzeni kurulamaz m?

Hemen cevabı vereyim: Bunların çoğunun düşünüldüğünü, bir kısmının planlandığını, bir kısmının hayata geçtiğini veya geçeceğini memnuniyetle müşahede edenlerdenim ve takdir ediyorum.

Günümüzün modern eğitim metotları, pekâla dinî hizmetlerin emrine daha fazla verilebilir. Bunun için teknik kadrolara, dinî duyarlılığı olan uzmanlara ve sosyal projelerin beşerî boyutunu dinimizin yüce emirleri ile bağdaştıracak sentez ve yaklaşımlara fazlasıyla ihtiyacımız olduğu da bir vakıa.

Camiye gelmeyen kitlelerin camiye gelmesini sağlayacak ve sempatiyi temin edecek ciddi bir algı yönetiminin de tesisi şart görünüyor. Tebliğ, Müslüman olma mensubiyetini taşıyan her vatandaşımıza iletişimin halis niyetle bezenmiş formatında doğru sunulduğu zaman, âdetullaha uygun müjdelerle daha fazla huzur yayarız.

Diyanet İşleri Başkanlığının muteber yapısı; yenilenmeye açık akademik düzenlemelerle dinî hassasiyetlere ve ölçülere uygun profesyonelleştikçe, dışarıdan ve sathî nazarlardan eleştiri alabilir. Bunu göğüslemek gerekiyor.

Alışılmış grup taassupları, geçmiş dönemlere ait hâkimiyet kavgalarının etkileri ve sistemin dayatmasına maruz kalınan noktalar dikkate alındığında; mutedil bir üslûpla akaid ve ahlâk temelli tebliği öne çıkarmaları ve örnek olmaları modelleme açısından doğru bir yaklaşımdır. Din adamlarımızı buna göre yeni eğitimlerden geçirmeleri, halk nezdinde arzu edilen ciddiyet ve sempatiyi beraberinde getirecektir. Halkımızla kaynaşmayı ve şefkatle muameleyi arttıracaktır.

Bu anlamda, detayları birer müstakil dosya değerinde olan bu köklü, kalıcı ve ilmî yenilenme süreçlerini kutluyorum.

İslâmî entelektüel duruşun bireye ve onun hukukuna ait Kur’ânî bakışını insanımıza doğru takdimde daha iyi sonuçlar alınabileceğine inanıyorum. Anlaşılır ve kabul edilebilir makul izahlara duyulan talep artmaktadır. Diyanetin bu görevlerine katkı yapmak, özerk statüde dinî ve ilmî yapısına kavuşturacak yapılanmasına destek vermek, her münevverin temel sorumluluğudur.

Muhterem Aydın Hoca’nın ve Başkanın şahsında ekibin çalışmalarını tebrik ediyorum.

17.08.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (16.08.2006) - Ateşi kesmeyen BM kararı

  (15.08.2006) - Zaman altına girmek

  (14.08.2006) - Topyekûn bir uyanış

  (13.08.2006) - Çocukken büyümek- 2

  (10.08.2006) - Suudi Arabistan ve Türkiye

  (09.08.2006) - Bediüzzaman ve yenilenme

  (08.08.2006) - İttifak ya da ittifak

  (07.08.2006) - “Yeni Ortadoğu” oyunu

  (06.08.2006) - Yazmak üzerine

  (03.08.2006) - Yüzyılımıza bakış ve Risâle-i Nur - 3

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004