Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Vehbi HORASANLI

Hürriyet Bayramı



1935 yılına kadar “Hürriyet Bayramı” adı altında bir kutlama günümüz olduğunu, biliyor muydunuz? Amerikalıların 4 Temmuz günü, Fransızların 14 Temmuz’u olduğu gibi bizim de 23 Temmuz Hürriyet Bayramımız vardı. (Bu bayram 13 Mayıs 1935 tarihinde bir yasa ile kaldırılmıştır)

Hürriyet Bayramı, II. Meşrûtiyetin ilânının yıldönümüdür. “Meşrûtiyet nasıl ilân edilmiştir?” konusu bir hayli uzun olmasına rağmen sütunun elverdiği ölçüde hacmi ölçüsünde değinmeye çalışalım.

Düvel-i muazzama yani büyük devletler Osmanlıyı parçalama kararı almıştı. O güne kadar sadece Abdülhamid’in istibdat yönetimine karşı örgütlenmiş olan İttihatçılar, bu sefer düşman cephesini genişletmişlerdi. İttihat Terakki Cemiyetinin Manastır Şubesi, yayınladığı bir bildiri ile Avrupa Devletlerine şu karşılığı veriyordu:

“Avrupa’nın uydurma Makedonya teşkili kabul edilmeyecektir… Avrupa bizim menfaatimize karşı olan yolda yürümeye devam ederse o takdirde artık sabrımız tükenmiş demektir. Şerefli bir ömrü sefilane bir hayata tercih ederiz.”

İşte bu ültimatomdan sonra Türk aydınları İttihatçıların şemsiyesi altında birleşti. İstibdat ve Avrupa planlarına karşı gelmek için bir ayaklanma hazırlığı başladı.

II. Abdülhamid girişimlerden haberdar olmuştu. Subay isyanlarını bastırmak ve dağdakileri indirmek için önce Müşir Şemsi Paşa’yı sonra da Müşir Osman Fevzi Paşayı görevlendirdi.

Teğmen Atıf isimli bir İttihatçı, Şemsi Paşa’ya bir zarf getirdiğini söyleyerek kendisine uzatmış, Paşa okurken de kendisini tabanca ile vurmuştu. Zarfın içinde “Ya vatan, yahut ölüm” yazıyordu.

Diğer Paşa ise Manastır’a ulaşmadan Eyüp Sabri ve Resneli Niyazi kuvvetlerince dağa kaldırılıp esir alındı.

21 Temmuz 1908 gecesi İttihatçılar Selanik’te toplanarak karar aldılar. Meşrûtiyetin ilânı ve anayasanın yürürlüğe konulması için telgraf çekilecekti. Eğer cevap olumsuz olursa 24 Temmuz günü ayaklanma başlatılacaktı.

22 Temmuz günü çok kritik bir olay meydana geldi. İsyanı bastırmak için Selanik Rıhtımına çıkan 18 bin kişilik İzmir Kolordusu tüfeklerini bırakmış, kardeş kanı dökmeyeceğini ilân etmişti. Bu kolordunun isyan etmesinde İttihatçıların önderlerinden Doktor Nazım’ın büyük etkisi olmuştu.

Sonuçta Abdülhamid baskılara boyun eğdi ve 23 Temmuz 1908 günü Meşrûtiyet ilân edildi. Selanik ve Manastır’da 101 pare top atışı ile kutlamalar başladı. İstanbul ise gazetelerin sansürlenmesi sebebiyle, olan bitenden habersizdi. İkdam gibi gazeteler Meşrûtiyet’in ilânını Padişah’ın kendi lûtfu imiş gibi göstermekte “Padişahım çok yaşa!” şeklinde manşet atmışlardı.

Sonuçta İttihatçıların ağırlıkta olduğu bir hükümet kuruldu. Bundan sonra olaylar hızla gelişmeye başladı. 31 Mart olayları sonrasında cinayetler birbirini kovaladı ve Hareket Ordusunun İstanbul’a gelmesi ile birlikte İsyan kanlı bir şekilde bastırıldı. Osmanlı tarihinde ilk defa bir padişah Abdülhamid, tahttan indirilerek Selanik’e sürgüne yollandı. Artık dönem İttihatçıların dönemiydi ve Osmanlı Devleti yıkılma sürecine girmişti. İttihatçılar yapmış oldukları hatalar sebebiyle amaçlarının aksine Avrupalıların ekmeğine yağ sürmüşlerdi.

26.10.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.10.2006) - Güneydoğuda huzur ve sükûnet için

  (05.10.2006) - Dünyanın en önemli mesleği

  (03.10.2006) - 23 yıl önceki Ramazan

  (13.09.2006) - Denizin rengi ve yakamoz

  (12.09.2006) - Radar icat oldu, mertlik bozuldu

  (05.09.2006) - Sessiz tehlike: Buzdağları

  (19.08.2006) - Kur’ân’ı dinlemek

  (04.08.2006) - En güzel eleştiri

  (21.07.2006) - Her Yahudi Siyonist midir?

  (14.07.2006) - Peygamber ocağı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004