Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Habip FİDAN

Allah varsa, yeter...



Çoğu zaman 21. yüzyılın baş döndürücü dönüşümü içinde açlık, sefalet, iki yüzlülük, katliâm, işkence, haksızlık ve benzeri modern(!) dünyanın ayıpları ortasında yaşayan insanlığın dramına hayatın kıyısından şahitlik etmek insana ıztıraptan öte bir şey vermiyor. Ve Hacı Bayram Veli misâli, “Nagihan (Ansızın) ol şara (şehre) vardım / Ol şarı yapılır gördüm / Ben dahi bile yapıldım / Taş u toprak arasında” mısraları dökülürken dilden, acı bir tat kalıyor damakta.

Elbette Hacı Bayram Veli söz konusu mısraları söylerken dış âlemde gördüklerinden yola çıkarak iç âleminin yaşadığı değişimi dile getirmek istemiş ve iyimser bir tavır takınmıştır. Nitekim mısraların devamında, “Ol şardan oklar atılır / Gelip ciğere batılır / Arifler sözü satılır / Ol şehrin bazaresinde” derken, yaşadıklarının zorluğuna rağmen âriflerin sözlerinin değer gördüğü bir “alışveriş” ortamında doğan memnuniyetini de ifade etmiştir. Oysa ne sağduyu, ne sevgi ne de saygının çokluk tarafından çoğu zaman pek de dikkate alınmadığı, acı ve nefretin yağdığı, gönül topraklarını çoraklaştırdığı bir asırda yaşarken, bir şehrin hem iç hem de dış görünüm açısından harabeye dönmeye yüz tuttuğunu gözlerken, hafakanlarla boğuşmak durumunda kalıyor insan.

Bazen Nef’i’nin, “Ben mucize sözler söyleyen bir papağanım, ne desem dünya ehlinin anlayacağı lâflardan değil. Felekle, dönemimle, dünyayla söyleşemem; içi saf değil” anlamında dediği, “Tuti-i mucizeguyem, ne desem lâf değil / Çerh ile söyleşemem âyinesi saf değil” beytini okuduğumda, ister istemez benliğimin her zerresinde hissederim söz konusu hafakanları. İyilik, güzellik, doğruluk, sevgi, saygı gibi manevî doyumun mihenk taşları bir bir sökülüyor yerinden. İşte bunu seyretmek ve onca çabaya rağmen, kalabalıklar hâlinde bir sel gibi anlamsızlık içinde yaşayıp yürüyen güruhları izlemek zorunda kalmak ve kenarda kalakalmak en onulmaz bir gönül yarası bırakıyor ruh âleminde.

İsrail gözünü kırpmadan kadınları taramış meselâ. ABD’nin işgal ettiği Irak’ta can pazarı yaşanmakta. Bilim ve kültür şehri olan Bağdat’la birlikte, âdeta bir devir batmakta. Afrika’da, Somali’de ve benzeri yerlerde açlıkla boğuşanlar insan muamelesinden uzak bir hayat yaşamakta. Okullarımızda şiddet giderek artmakta. Kapkaç, dolandırıcılık ve benzeri hırsızlık vak'aları sıradanlaşıp günlük hayatın fenomeni gibi algılanmakta. Alkol, sigara ve benzeri zararlı alışkanlıklar genç dimağları çepeçevre sarmakta, toplum dinamiklerinin temeline âdeta bir dinamit gibi sokulmakta. Söz ve davranışların ayrışıp âdeta tamamen “sözde hayat”ların hayat koridorlarımızda cirit attığı bir atmosfer oluşmakta.

Biliyorum, kelimelerle çok karamsar bir tablo çizdiğimin farkındayım. Hatta katran karası bir duygu âleminin varlığı da yok değil. Böylesi bir ortamda dünyevî anlamda sadece kendisine güvenip manevî bir dayanaktan mahrum bırakırsa kendisini, insan ve dolayısıyla insanlık huzuru bulamayacaktır. Bir de söz konusu Müslüman’sa, hele hele doğruyu eğriden ayırabilen, farkındalık bilincinde olan bir Müslüman’sa, hayatın bunca dağdağası arasında hakikî iman olmadan tam ve daimî bir huzurdan mahrum olacaktır. Tevfik Fikret gibi isyana düşebileceği gibi, Beşir Fuat gibi intihara kadar dahi gidebilir. Bunun ötesi ise Nietsche’dir. Yani gözyaşı ve çaresizlik içinde hiçlik girdabına düşmektir.

Sanırım Bediüzaman’ın, “İman hem nurdur, hem kuvvettir; hakikî imanı elde eden adam, kâinata meydan okuyabilir” sözü bu minvalde oldukça anlam kazanıyor. O iman ki teslimi, teslim tevekkülü, tevekkül de iki cihan saadetini getirir. O iman ki, ateşi Hz. İbrahim’e serin, kuyuyu ve zindanı Hz. Yusuf’a selâmetli, örümcek ağıyla örülen Sevr dağındaki mağarayı Hz. Muhammed’e emniyetli kıldı. Bir düşünün bakalım; bugün bizler de bir nevî ateş, zindan, kuyu ve mağara türünden musibetlerle imtihan edilmiyor muyuz? O hâlde O’na dayanalım. Çünkü, “Kalpler ancak Allah’ı zikretmekle huzuru bulur…”

05.11.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.10.2006) - Bayramın kavram haritası

  (15.10.2006) - Diaspora, siyaset ve edebiyat...

  (24.09.2006) - Ramazan’la dönüyoruz...

  (17.09.2006) - Türkçe’ye ninni söyleniyor

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004