Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

‘Zihniyetin değişmesi’ni engelleyen kim?



“Uyum paketleri” ile yol almaya devam ettiğimiz AB hedefinde ‘yavaşlama’ olduğu yönündeki tesbitlere hükümet kanadı katılmıyor. Hükümet kanadının beyanına göre, Türkiye ‘üzerine düşen’i yaptığı halde, AB çevreleri ‘bahane’ üretiyor.

Önce şunu tesbit etmekte fayda var: Türkiye’de, “Türkiye’nin AB’ye üye olmasını istemeyenler” olduğu gibi, Avrupa’da da “Türkiye’yi istemeyenler” vardır. Dolayısı ile, “Türkiye’yi istemeyenler”in ‘bahane’ üretmesini işin tabiatı gereği görüp, bu ‘bahane’leri bertaraf etmek için gayret etmek gerekir. Bu da, “Türkiye’nin AB üyeliğini isteyenler”e —içerde ve dışarda— düşen bir görevdir.

Malûm,AB’nin Türkiye’den istediklerinin arasında TCK 301. maddenin kaldırılması ya da değiştirilmesi de var. İlgili madde, düşünce/ifade özgürlüğünün önünde ciddî bir engel. Son aylardaki tartışmalar bunu ortaya koyuyor.

Hükümetin bu maddeyi değiştirme noktasında hızlı hareket etmediği de ortada. Onlara göre bu madde düşünceyi ve ifade etmeyi engellemiyor. Var olan ‘sorun’ sadece hakimlerin yorumlarıyla ilgilidir ve bu yorumlar değişirse madde bu haliyle AB üyeliğine engel olmaz.

Maddenin bu haliyle ‘kalması’nı isteyenler, “Hakaret özgürlüğü olmaz” diyor. (Hürriyet, 5 Kasım 2006)

Doğru, ‘hakaret özgürlü’ olmaz da, bunu isteyen mi var? Yani, “301. madde kalksın/değişsin” diyenler; “Hakaret etmek serbest olsun” mu diyor? Düşünce ve düşünceyi ifade özgürlüğü taleplerini; ‘hakarete özgürlük talebi’ gibi anlamak ve bu şekilde yorumlamak kabul edilemez.

Ortada bir vak’a var: Sivil toplum kuruluşları da 301’in bu haliyle yanlış olduğunu beyan ediyor. Meselâ, aralarında TOBB, TÜSİAD, DİSK, Hak-İş ve İKV’nin de bulunduğu 10’a yakın kuruluş “301’in bu haliyle doğru olmadığını” beyan eden bir metne imza atmış. (5 Kasım 2006)

TCK 301’i yanlış bulan sadece bu 10 kuruluş da değil. Daha onlarca, binlerce kuruluş aynı şeyi söylüyor. 301’in en azından mevcut uygulamalara bakılarak yanlış olduğu hususunda bir konsensüs/ umumî kanaat oluşmuş durumda. Öyle ise bu yanlışı düzeltme noktasında niçin ‘inad’ ediliyor?

Her zaman ifade etmeye çalışıyoruz, bir defa daha tekrarlayalım: Tabiî ki 301’in değişmesiyle her şey hallolmuş olmayacak. Çünkü şu anda ‘uykuda’ olan başka maddeler de var ve istendiğinde o maddeler de ‘meşhur’ olabilir. Kalıcı çare, ‘zihniyetin değişmesi’dir. Bu da üzerinde ittifak edilen başka bir konudur.

Şu beyan da bunu gösteriyor: “Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki (AİHM) tek yargıcı Rıza Türmen, AB’nin eleştiri oklarının hedefi olan TCK’nın 301. maddesinin tek başına sorun olmadığını, değişmesi gerekenin hâkim ve savcılar olduğunu söyledi. (...) Avrupa’daki hâkimlerin düşünce özgürlüğü anlayışıyla, Türkiye’deki hâkimlerin düşünce özgürlüğü anlayışı arasında temel farklılıklar olduğunu anlatan Türmen, yasalardan çok bu anlayış farklılığı sebebiyle Türkiye’nin AİHM tarafından tazminat ödemeye mahkûm edildiğini söyledi. (...) Türmen şöyle devam etti: “Türkiye’de her zaman yazdığından, çizdiğinden, söylediği sözden dolayı mahkûm olan yazar, gazeteci var. Yani 301’i kaldırsanız yerine 501’i koysanız yine aynı sorun devam edecektir. Eksik olan şey, savcıların ve hâkimlerin meseleye bakış açıları.” (Sabah, 31 Ekim 2006)

O halde şu soruya cevap aramamız gerekecek: “Zihniyetin değişmesinin önündeki engel nedir, kim ya da kimlerdir?” Bu sorunun cevabı bulunabilirse, belki ‘değişim’ için adımlar atılabilir.

06.11.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (04.11.2006) - ‘Yayla’ kavgası

  (03.11.2006) - 20 büyüktür, 80 !

  (02.11.2006) - Kış zamları

  (01.11.2006) - Susanlara da sıra gelir

  (30.10.2006) - “Eyvah, gençler camide!”

  (29.10.2006) - Milletle kaynaşan kazanır

  (28.10.2006) - ‘Seri katil’ler çağı

  (27.10.2006) - ‘Çare’si olan söylesin!

  (26.10.2006) - Güven kaybı

  (24.10.2006) - Bayram havası devam etsin

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004