Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Cevat ÇAKIR

Nuh tufanı ve tsunami



2 Kasım tarihli gazetelerin bir kısmının manşeti yukarıdaki şekilde idi. Gerçekten İstanbul’da, Mersin’de ve Batman’da meydana gelen sel felaketlerini görünce insanın bu isimleri vermesi gerekiyor.

Çamur deryasında kepçelerle taşınan insanlar, suyun götürmemesi için elektrik direklerine bağlanan arabalar. Ve insanların çaresizliği. Dünya genelinde iklimlerin değiştiği bir gerçek. Mayıs ayında kar, kış aylarında güneş. Bir taraftan yandık, bir taraftan üşüdük. Küresel ısınmanın tam da gündemde olduğu bir dönemde seller yaşandı.

6 Kasım’da BM iklim doruğu düzenlendi. 4 Kasım Cumartesi günü de İstanbul Kadıköy’de küresel iklimle ilgili bir miting yapıldı. Bilim adamlarının görüşlerine göre çok ciddi problemler vardır. Gelecek yıl yayınlanacak uluslar arası iklim değişikliği raporunda yer alan Ulusal Atmosferik Araştırma Merkezinin çalışmalarına göre, ABD, Akdeniz ve Brezilya’da Küresel ısınmadan dolayı daha fazla kuraklık, şiddetli yağış görülecek ve daha uzun süreli sıcaklık dalgaları yayılacak.

Araştırma gurubundan Gerald Meahl, “Bu değişimlerin sadece insanlar değil, memeli hayvanlar ve eko sistemler üzerinde de çok büyük ektisi olacak” diyor. Ülkelerin kalkınması için çalışmalar yapan sivil toplum örgütü “Tearfund”un raporuna göre, önlem alınmazsa 2050’de kuraklık yaşanan toprak parçasının yüzölçümü, günümüzdekine oranla beşe katlanacak. Aşırı derecede kuraklığın yaşandığı toprak parçası günümüzde dünya yüzölçümünün yüzde 2’sini oluşturuyor. İklim değişikliğine dizgin vurulmazsa bu oran 10’a çıkacak.

Ağırlıklı olarak Afrika’da yaşanacak kuraklık nedeniyle milyonlarca kişi susuz kalacak. Susuzluk 200 milyon kişiye yurtlarını terk ettirip göçe zorlayacak. Fosil yakıtlarının yanması atmosfere karbondioksit katmakta, bu da adım adım global bir ısınmaya yol açmaktadır. Bu “sera etkisi” yüzünden, gelecek yüz yılın başına vardığımızda ısı artışı, tarım alanlarının değiştirilmesine, deniz seviyesinin yükselip kıyı kentleri sular altına almasına sebep olabilir. (Ortak Geleceğimiz, 25, Türkiye Çevre Sorunları Vakfı Yay,)

Ülkemizde de bu konularda ciddi problemler yaşanacak gibi. İTÜ Metoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu şunları söylemiş: “Küresel ısınma nedeniyle 1900 ile 1940 yılları arasındaki yağışın 7 katı 1990 ila 2000 arasında meydana gelmiştir. Küresel ısınmanın yağış şiddetinde kesin olarak büyük artışlara neden olacaktır.” Şimdi böylesine büyük bir müsibette bizlerin katkısı nedir? Rum suresi, 41 ayete Cenab-i Allah şöyle buyurur: “İnsanların bizzat işledikleri yüzünden karada ve denizde düzen bozuldu, ki Allah yaptıklarının bir kısmını onlara tattırsın; belki de dönerler.” Bilim adamlarının ifadelerine göre küresel ısınmanın temel kaynağı fosil yakıtlarının (petrol, kömür, doğal gaz) aşırı kullanımından kaynaklanmaktadır. Şu halde herkesin bu nimetleri kullanırken iktisatla kullanması gerekmektedir.

Adeta bir mirasyedi gibi ve hiç bitmeyecek gibi bu nimetleri tüketmek insanlığın kendisini tüketmesi anlamına gelmektedir. Bilmem kaç silindir yarış arabaları, zevk ve keyif için dolaşmalar, ormanların aşırı tahribatı (nitekim dünya genelinde her yıl 11 milyon hektar orman yok olmaktadır) gibi ilahi sistemi bozacak her türlü davranışlarını insanlık dizginlemek zorundadır. Yoksa dünyasını başına yıkabilir.

09.11.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.10.2006) - Bir milyon yumurtacık

  (16.10.2006) - “Mega ölümler yüzyılı”

  (09.10.2006) - “Gizli afet”

  (16.09.2006) - Su ve Türkler

  (31.08.2006) - Kara leke

  (07.08.2006) - Bağdaş kuran ağaçlar

  (24.07.2006) - Karıncalar savaşı

  (17.07.2006) - Cami için boğa dövüştürmek

  (10.07.2006) - Toprağın kokusunu duyduğum gün

  (03.07.2006) - Çevre ödülleri

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004