Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

M. Latif SALİHOĞLU

Çok hisseli Papa ziyareti



Üç günlük Türkiye ziyaretini tamamlayan Papa 16. Benediktus, "kalbinin bir kısmını İstanbul'da bırakarak" ülkesi Vatikan'a geri döndü.

Papa'nın bu tarihî ziyaretinin genel anlamda çok hisseli ve yahut çok boncuklu olduğunu söylemek mümkün.

Boncukların rengi, elbette ki maviydi. Gittiği hemen her yerde bol bol bu boncuklardan dağıttı.

Kimse ile tersleşmeden, kimse ile zıtlaşmadan birlik, dostluk ve barış mesajları verdi.

Oysa, Türkiye'ye gelmeden önceki imajı çok kötüydü. Sebebi, Hz. Muhammed (asm) hakkında ağzından çıkardığı galiz sözlerdi.

Hatasını her ne kadar telafi etmeye çalıştıysa da, kendi hinterlandında buna muvaffak olamadı. O eski yıkıcı imajını, Türkiye'ye yaptığı ziyaretle bir derece düzeltmeye çalıştı.

Belirsizlik sıkıntısı

Papa'nın ziyareti öncesinde, tansiyon hayli yükselmiş, gerginlik hat safhaya varmış durumdaydı.

Onun Başbakan'la görüşüp görüşemeyeceği belli değildi. Bu noktadaki muğlaklık, çeşitli spekülasyonlara, dedikodulara yol açıyordu.

Yine, Papa'nın Cumhurbaşkanı ile, Diyanet İşleri Başkanı ile yapacağı görüşmenin nasıl bir seyir takip edeceği ciddî merak konusuydu.

Öte yandan, başta Patrik Bartholomeos olmak üzere, sair dinlerin temsilcileriyle yapacağı görüşmelerin mahiyeti üzerinde giderek zıtlaşan tartışmalar yaşanıyordu.

Bir başka husus da, günler, haftalar önce başlayan protesto gösterilerinin ziyaret esnasında da yer yer devam edebileceği endişesiydi.

İşte bu ve benzeri sıkıntılar, büyük bir yekûn teşkil ediyordu.

Üstelik, tüm dünyanın dikkati Türkiye üzerinde yoğunlaşmış durumdaydı. Bu sebeple, emniyet alarma geçti. Birçok yerde olağanüstü tedbirler alındı. Ta ki, istenmeyen gelişmeler yaşanmasın diye...

Neyse ki, korkulan olmadı. Tarihî ziyaret kazasız, belasız sona erdi.

Mavi boncuklar

Başbakan Esdoğan, havaalanında yaptığı görüşmeden sonra, "Papa'nın da İslâmı 'barış dini' olarak gördüğünü" açıkladı. Bu, ziyaret zincirinin ilk mavi boncuğu oldu.

Diyanet Reisi Bardakoğlu, İslâmiyet ve Peygamberimiz aleyhindeki sözlerini yüzüne karşı eleştirip reddeti; bir cihette kem sözleri sahibine iade etti. Papa, bunu da "eyvallah" diyerek bir bakıma sineye çekti.

(Bu arada, Papa'nın bizim Reisicumhur'la olan görüşmesinden aklımda kalan ne var diye şöyle bir yokladım; kayda değer herhangi birşey bulamadığım için geçiyorum.)

Efes'te "hacı" olup İstanbul'a gelen Papa, sırasıyla kendisine bağlı Vatikan temsilcisiyle, Ortodoks temsilcisi Patrrik ile görtükten sonra, ayrıca Ermeni, Süryanî ve Musevî temsilcilerle de ayrı ayrı görüşerek, onları da mavi boncuktan mahrum bırakmadı. Tabiî, boncuğun büyüğü "Birlik Protokülü"nü de hiç şüphesiz Patrik ile paylaşmış oldu.

Ayasofya'nın yanı sıra Sultanahmet Camiini de ziyaret eden ve İstanbul müftüsüyle birlikte Kıble'ye (Mekke'ye) dönerek yapılan duâya iştirak eden Papa'nın bu jesti de, bütün dünyanın dikkatini mûcip oldu ve büyük bir sürpriz olarak karşılandı.

Sıra geldi bundan sonraki gelişmelere.

Bakalım, Papa'nın bu tarihî ziyareti, Türkiye ve Hıristiyan dünyasında ne gibi gelişmelere yol açacak ve ne tür sonuçlar doğuracak.

Günün Tarihi

Latin alfabesi, nasıl "Türk alfabesi" oldu?

2Aralık 1928: Bir ay evvel yapılan "harf inkılâbı" hızla yaygınlaştırıldı; bugün itibariyle de, bütün gazete yazıları ve sokak isimlerinin Latin harfleriyle yazılması mecburiyeti getirildi.

Harf inkılâbının birden yapılması ve uygulamasının da çok sert biçimde sürdürülmesi, tamiri ve telâfisi imkânsız zararlara yol açtı. Milletin yüzde 99'u bir günde cahil bir duruma düşürüldü.

Bütün ömrünü okumayla, ilim tahsili ile geçirenler, bir gün içinde "hiçbir işe yaramaz" hale getirildi.

Zira, öyle bir inkılâp yapıldı ki, bununla sadece yeni harflerin okunması mecburiyeti getirilmedi; aynı zamanda, eski harflerin (yani İslâm harflerine dayalı Osmanlıcanın) de kesinkes yasaklanması cihetine gidildi.

Kısacası, eskiye ait ne varsa tarih mezarlığına gömülmeye çalışıldı. Böylece 80 yaşındaki bir âlim, 8 yaşındaki çoğun bile gerisine düşürülmüş oldu.

Harf devrimi günlerinde "orta yolu" bulma arayışları çerçevesinde yapılan "Yeniyi mecbur edelim; ama, hiç olmazsa eskiyi yasaklamayalım" teklifleri dahi en sert şekilde yüzgeri edildi.

İslâm yazısına "Arap yazısı" damgası vurulurken, Latin yazısı da—hiçbir alâkası olmadığı halde—"Türk harfleri" diye yutturulmaya çalışıldı.

Oysa, Türk harfleri olsa olsa Göktürkler'in de kullanmış olduğu "Uygur harfleri" olabilirdi. Ki, Türkler İslâmiyeti kabul ettikten sonra bile, bu Uygur yazısını uzun süre kullanmışlar ve hiçbir şekilde "yasak" engeliyle karşılaşmamışlardır.

Uygurcanın terki, zamanla ve fıtrî bir seyir içinde olmuştur.

Türklerin İslâm harflerine dayalı geliştirmiş oldukları Osmanlıca'yı ise, kelimenin tam anlamıyla bir "medeniyet lisanı" haline getirmişlerdir. Zaman içinde gelişen bu Osmanlıca lisanında kullanılan harf sayısı 36'ya varmıştı.

Bu, Türkçe'nin gerek telaffuz (fonetik) ve gerekse şekil itibariyle zirveye ulaştığı, mükemmeli yakaladığı anlamına geliyordu. Şimdi kullanılan ve 28 harfle sınırlandırılan Latin alfabesi ise, Türkçe'nin söz ve yazı dilindeki incelik gerektiren ihtiyacını karşılamaktan çok uzaktır.

NOT: Osmanlıca olarak telif edilen Risâle–i Nur'un sür'atle intişarı, zirve noktasına erişen Osmanlıca'nın yasaklandığı tarihlere denk düşüyor. Buna göre Risâle–i Nur, Osmanlıca'nın en mükemmel haliyle telif edilmiş oluyor.

02.12.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (30.11.2006) - "Zararlı cemiyet" isnadının cevabı

  (29.11.2006) - Kazakistan'daki durum

  (28.11.2006) - Farklı bir atmosfer

  (27.11.2006) - Mehdilik hevesi

  (25.11.2006) - Papa dâvetlidir; zorla gelmiyor

  (23.11.2006) - Fikir ve ifade hürriyeti

  (22.11.2006) - Cennet Bahçesinin Bülbül'ü

  (21.11.2006) - Yasağa karşı yasak gösteri

  (20.11.2006) - "Kıbrıs Fatihi" palavrası

  (18.11.2006) - Tashih ve tasrih notları

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004