Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Bilişim-Teknik

Yeni nesil işletim sistemi: Windows Vista

Uzun süredir yazmayı düşündüğüm, ancak yoğunluktan dolayı yazamadığım bir konu daha: Windows Vista... Longhorn kod adıyla kendinden söz ettiren ve daha sonra Windows Vista ismi verilen, defalarca çıkış tarihi ertelenen, Microsoft’un yeni nesil işletim sistemi 30 Ocak 2007’de son haliyle piyasaya sürülüyor. Windows Vista’yı siz değerli okuyucularımızı bilgilendirmek amacıyla kurduk ve denedik. Bakalım Windows Vista’nın en dikkat çekici özellikleri nelermiş...

Öncelikle herkesin tahmin edebileceği gibi Windows Vista’da sizi, muazzam bir görsel zenginlik bekliyor. İncelediğinizde bu görselliğe hayran kalacağınızı söyleyebilirim. Masaüstündeki Gadget’lerden tutun, pencereler arasında 3 boyutlu geçiş özelliğine kadar daha burada sayamayacağım, daha doğrusu saymakla bitiremeyeceğim bir sürü yenilik var. Hani anlatılmaz, yaşanır derler ya; Windows Vista’daki görselliği yazıya aktarmak gerçekten çok zor. Kurup, kullanıp, bizzat görmeniz lâzım. Onun için görsellik kısmını fazla derine inmeden burada bırakıyorum.

Windows Vista’nın Windows XP’ye göre daha çok kullanıcı odaklı olduğunu da söyleyebilirim. Her şey çok daha kolaylaştırılmış, arama özelliği çok daha geliştirilmiş. Meselâ Windows 98, 2000, XP işletim sistemlerinde bilgisayarınızda kayıtlı olan bir dosyayı Windows’un arama özelliğini kullanarak arama yaparken, bazen uzun bir süre beklemeniz gerekebiliyordu. Ancak Vista’da siz daha arama yapmak istediğiniz kelimeyi yazmak için tuşlara basarken, bulunan sonuçlar size döndürülmeye başlanıyor. Ayrıca daha önceki Windows sürümlerinde bulunmayan ve Windows Vista için Microsoft tarafından tasarlanan bir özellik daha: Windows Speech Recognition. Yani “Konuşma tanıma” özelliği. Bu özellik ile klavye ve mouse kullanımını azaltarak bilgisayarın konuşarak yönlendirilmesi tasarlanmış. Daha açık bir ifade ile, konuşma tanıma özelliğini kullanarak bilgisayarınızı sesli olarak yönetebiliyorsunuz.

Internet Explorer 7.0’dan daha önceki yazılarımda da bahsetmiştim. Internet Explorer 7.0’daki en önemli özellik, herkesin Firefox ile tanıştığı ve ismi Firefox ile bütünleşen “tab”ların Internet Explorer’ın 7.0 sürümünde kullanılması. Bunun yanında güvenlik konusunda da birçok yenilik ve düzenleme de yapılmış. Internet Explorer 7.0’ı kullanabilmek için illâ ki Windows Vista’yı kurmanıza gerek yok. Microsoft’un lisanslı bir işletim sistemini kullanıyorsanız, www.microsoft.com ‘dan Internet Explorer 7.0’ı indirip, gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Biraz da Media Player’dan bahsedelim: Açıkçası Media Player’da çok fazla bir yenilik yok. Biraz görsellik katılmış ve daha çok online yönü geliştirilmiş, o kadar. Meselâ avi uzantılı bir dosyayı Windows Vista’da yer alan Media Player ile açamıyorsunuz. Dolayısıyla avi uzantılı bir videoyu açabilmek için bilgisayarınıza ya codec yükleyeceksiniz ya da Media Player haricinde başka video oynatıcıları kullanacaksınız. Oyunseverler için birkaç tane de yeni oyun eklenmiş bu arada. Oyun deyince Age of Empires gibi strateji oyunları beklemeyin sakın. Ama, Super Mario kadar da kötü değil yani?

En çok merak edilen konulardan biri de Windows Vista’nın bilgisayarı ne kadar ağırlaştıracağı, yavaşlatacağı idi. Açıkçası durum o kadar da vahim değil. Biraz RAM ve orta halli bir ekran kartı işinizi görecektir. Windows Vista’yı kullanabilmek için minimum 800 MHz işlemciye, 512 MB RAM’a, DirectX 9 uyumlu bir ekran kartına ve 15 GB boş alana ihtiyacınız var. Dolayısıyla Windows XP’den Windows Vista’ya geçişte donanım konfigürasyonu olarak pek fazla bir sorun yaşanacağını sanmıyorum. Donanım olarak değil de belki yazılım olarak bazı sorunlar yaşanabilir. Şöyle ki; Windows XP üzerine kurabildiğiniz ve hiçbir sorun yaşamadan çalıştırabildiğiniz bazı programlar Vista’da çalışmayabiliyor. Ancak bu sorunun da fazla uzun süreceğini sanmıyorum. Vista’yı kurduğunuz ilk zamanlarda belki biraz sıkıntı yaşarsınız. Bunun aşılabilmesi için de yazılım geliştiriciler için biraz zaman gerekiyor. Bu zaman dilimi de muhtemelen çok kısa sürecektir.

Hatırlanacağı üzere Windows XP’nin Home ve Professional olmak üzere 2 tane sürümü vardı. Özelliklerini ve yeniliklerini burada saymakla bitiremeyeceğimiz Windows Vista’nın ise 6 farklı sürümü var (Business, Enterprise, Home Basic, Home Premium, Ultimate ve Starter). Bu sürümlerden size uygun olanını seçip, kurabiliyorsunuz. Bu haftalık da bu kadar. Haftaya Microsoft Office’in son sürümü olan MS Office 2007 incelemesinde tekrar buluşmak dileğiyle. Hayırlı “Pazar”lar...

Ahmet Sait DURAN

17.12.2006


Microsoft – Linux kardeşliği

Novell Open XML dosya biçimini destekleyeceğini duyurdu. Novell OpenOffice.org ofis üretkenlik paketinin Novell sürümünün Open XML dosya biçimini destekleyeceğini açıkladı. Novell’in Open XML desteği OpenOffice.org ve Microsoft’un yeni nesil Ofis paketi arasındaki birlikte çalışabilirliği üst düzeye çıkaracak.

Novell, Microsoft ve diğer kuruluşlarla birlikte kelime işlem, sunum ve hesap şablonu uygulamaların hem OpenOffice.org hem de Microsoft’un yeni nesil ofis üretkenlik paketi ile çift taraflı birlikte çalışabilmesine imkân sağlayacak açık kaynaklı bir kelime işlem çeviricisi üzerinde çalışıyor. Ürünün ilk olarak Ocak ayı sonunda pazara sunulması bekleniyor. Novell’in kendi OpenOffice.org sürümüne bir eklenti olarak sunulacak olan ürün açık kaynak kod paylaşımı çerçevesinde OpenOffice.org projesiyle de paylaşılacak. Bunun neticesinde kullanıcılar OpenOffice.org ve Microsoft ürünleri arasında çok daha kolay belge paylaşımı imkânına kavuşabilecekler.

Novell’in OpenOffice.org ofis paketinde OpenDocument dosya biçimini kullanıcılara daha çok esneklik ve seçenek sunduğu için desteklediğini belirten Novell Açık Kaynak Teknoloji ve Strateji’den Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Nat Friedman “Ancak Microsoft Office ile birlikte çalışabilirlik OpenOffice.org’un başarısı açısından da kritik önem taşıyor. Kurumlarında Linux masaüstü çözümleri kuran müşterilerimiz OpenOffice.org ve Microsoft Office uygulamaları arasındaki dosya paylaşımının olmazsa olmaz bir şart olduğunu dile getiriyorlar. Bizim kendi OpenOffice.org sürümüne Open XML dosya biçimi desteğini ekleyecek olmamız bizim kurumsal kullanıcılarımızın masaüstünden veri merkezlerine kadar ihtiyaç duydukları tüm araçları sunma gayretimizin bir örneğidir” dedi.

Open XML Microsoft tarafından geliştirilen ve daha sonar Ecma International Teknik Komitesi tarafından TC45 adıyla standartlaştırılan bir dosya biçimi. Open XML Microsoft’un Office 2007 ofis paketinin standart dosya biçimi olmakla birlikte daha önceki Microsoft Office uygulamaları için de yüklenebiliyor.

Kullanıcı sayısı 100 milyonlara ulaşan OpenOffice.org ise kelime işlem, hesap şablonu, sunum ve veritabanı uygulaması gibi pekçok özellikleri içinde barındıran tam sürüm bir ofis üretkenlik paketi. OpenOffice.org halen OpenDocument (ODF) dosya biçimini desteklerken Microsoft Office’in tüm sürümlerindeki çeşitli uygulamaları açıp aynı biçimde kaydedebiliyor. Ancak Microsoft’un Office sürümleri ise ODF dosya formatını açıp kullanamıyor.

Ziya DOĞRU

17.12.2006


Kendi kendini onaran yazılım

IBM, İsrail Hayfa’daki araştırma laboratuvarında, kendi kendini onarabilen bir yazılım geliştirme metodolojisi üretti. IBM’in liderliğinde, Avrupa’daki 9 araştırma enstitüsünün ortak çabasıyla geliştirilen SHADOW, yeni yazılımların kaynak kodlarının belirli algoritmalarla kontrol edilip, hata veren bölümlerin otomatik tamir edilebilmesini mümkün kılıyor.

Avrupa Birliği’nin 6. Çerçeve Programı tarafından desteklenen SHADOW, yazılımların giderek daha karmaşık hale geldiği ve aynı anda çoklu ortamlarda kullanıldığı günümüzde, testlere karşın gözden kaçan yazılım hatalarını ortadan kaldırmayı hedefliyor. SHADOW’un, eşzamanlı programlama hatalarında % 20’ye yakın azalma, sistem tasarımına ise daha yüksek verimlilik, dayanıklılık ve kalite getirmesi bekleniyor.

SHADOW, yeni yazılım geliştirme projelerinde, sistem tasarımına bazı “çengeller” entegre edilmesi yöntemiyle çalışıyor. Çengeller, programın çalışması sırasındaki performansı ve işlevselliği görebiliyor. SHADOW bir model oluşturup sistemin doğru çalışmasını, belirli problemlerin tanımlanmasını, kod veya sistem parametrelerinde değişiklikler yapılmasını sağlayarak performansı artırıyor.

Bugüne kadar sadece akademik alanda kullanılan otomatik yazılım tamiri uygulaması, SHADOW projesi ile iş dünyasının kullanımına sunulacak.

17.12.2006


Photoshop CS3 Beta, lisanslı kullanıcılara hazır

Adobe, Photoshop CS3’ün yeni deneme sürümünü, programı şu anda lisanslı olarak kullananlar için indirilmeye hazır hale getirdiğini duyurdu.

Photoshop CS2, Adobe Creative Suite 2.x Standard veya Premium, Adobe Production Studio Standard veya Premium, Adobe Video Bundle veya Adobe Web Bundle programlarının lisanslı kullanıcıları 16 Aralık tarihinden itibaren deneme sürümünü indirebiliyor. Photoshop CS3’ün tam sürümünün 2007 ilkbaharında piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Deneme sürümü indirilirken, Adobe Media Manager, Bridge ve mobil muhtevası düzenlemeyi sağlayan Adobe Device Central programının ön sürümü de birlikte indiriliyor.

Mac, XP ve Vista kullanıcılarına yönelik olduğu belirtilen beta sürümünün öncelikli amacının Intel tabanlı Mac bilgisayarlarda Photoshop’un sorunsuz çalıştırılmasını sağlamak olduğu belirtiliyor.

17.12.2006


146 Internet erişiminde değişiklik

Türk Telekom, abonelik gerektirmeyen çevirmeli internet erişim hizmetine ilişkin değişikliğe gitti. Buna göre, çevirmeli internet erişim hizmeti yılbaşından itibaren internet servis sağlayıcılarına tahsil edilecek “200 3 xxx” numaralarından mevcut hizmet tarifesiyle verilecek.

Türk Telekom’dan yapılan açıklamaya göre, hizmet bedelinin tamamı abonelerden telefon faturasıyla tahsil edilmekte olan ‘’146’’ çevirmeli internet erişim servisiyle, herhangi bir internet servis sağlayıcıyla dial-up abonelik ilişkisi olmadan ve dial-up paket ücreti ödemeden zaman zaman internete erişmek isteyen müşterilerin ihtiyaçlarının karşılandığı belirtildi. Açıklamada, Telekomünikasyon Kurulu’nun 13 Ekim 2006 tarihli kararı uyarınca Türk Telekom tarafından ‘’146’’ kısa numarası ile sağlanmakta olan internet çevir sesi hizmetinin 31 Aralık 2006 tarihinden itibaren internet servis sağlayıcılara tahsis edilecek ‘’200 3 XXX’’ numaralarından mevcut hizmet tarifesiyle verilmeye devam edileceği bildirildi.

Bu kapsamda Türk Telekom ile internet servis sağlayıcılar arasında gelir paylaşımı modeli esaslı bir sözleşme imzalanması gerektiği belirtilen açıklamada, sözleşme imzalamak isteyen işletmecilerin, Telekomünikasyon Kurumu tarafından internet servis sağlayıcı olarak yetkilendirilmiş ve ticarî olarak faaliyette bulunan şirket statüsünde olmaları şartıyla sözleşme metnine ‘’[email protected]’’ e-posta adresinden ulaşılabileceği duyuruldu.

17.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004