Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Talat: İngiltere söylüyor, ama yapmıyor

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, İngiltere Başbakanı Tony Blair’in Ankara ziyaretindeki açıklamalarına ilişkin olarak yöneltilen bir soruya, “Tabiî ki İngiltere KKTC’ye yönelik izolasyonların kaldırılmasında kararlılık belirtmiştir, ama uygulamada bunu yapmamıştır’’ cevabını verdi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, İngiltere’nin KKTC’ye yönelik izolasyonların kaldırılmasında kararlılık belirttiğini, ama uygulamada bunu yapmadığını söyledi.

‘’ANSİAD 14. Akdeniz Toplantısı’’nda, ‘’Türkiye ve Dünyadaki Gelişmeler Işığında Kıbrıs’ta Yeni Süreç’’ başlıklı bir konferans veren Cumhurbaşkanı Talat, Türkiye’nin AB’ye üyelik süreciyle Kıbrıs sorununun birlikte yürütülmesinde bazı sıkıntılar ortaya çıktığına değinerek, Güney Kıbrıs’ın AB üyesi olarak, yerine getirilmesi imkansız isteklerinin, Türkiye’nin AB’ye üyeliğinde ön şart olarak öne sürüldüğünü ve bu yolla Türkiye’nin cezalandırılmak istendiğini söyledi. Güney Kıbrıs’ın AB’ye girmesinin, Türkiye’nin ve Kıbrıs Türk halkının üzerinde baskı ouşturduğuna işaret eden Talat, Türkiye’nin bu baskılara rağmen AB’ye üye ve global aktör olma hedefinden vazgeçemeyeceğini belirtti.

Güney Kıbrıs bayraklı gemilere limanlarını açmasının, Türkiye’ye bir şey kaybettirmeyeceğini, ancak KKTC ekonomisini tecrit edeceğini anlatan Talat, bu durumda Kıbrıs Türk’ünün izole edileceğini söyledi. ‘’KKTC ekonomisi böyle bir darbeyi kaldıramaz’’ diyen Talat, Türkiye’nin Kıbrıslı Türkler’e yönelik sorumluluklarının bilinciyle limanlarını Güney Kıbrıs gemilerine açmadığını, Türkiye’nin bu yolda AB sürecinin tehlikeye girmesini dahi göze aldığını belirtti.

‘’BÜTÜNLÜKLÜ ÇÖZÜMÜ AB

ZEMİNİNDE GÖRÜŞEMEYİZ’’

Kıbrıs sorununun Finlandiya’nın önerileri içerisinde görüşülmesine anlam veremediğine de kaydeden Talat, şunları söyledi:

‘AB’nin Kıbrıs sorununa el atmasını engelleyemeyiz ama biz bütünlüklü çözümü BM zemininde görüyoruz. Bütünlüklü çözümü AB zemininde görüşemeyiz. Bütünlüklü çözüm, tüm unsurlarıyla çözümdür. Kıbrıs sorunun çözümünde AB zeminini kabul edersek, yandığımızın resmidir. Çünkü, AB bu konuda tarafsız değildir. AB’de söz sahibi iki üye, Yunanistan ve Güney Kıbrıs taraftırlar. Yunanistan, kayıtsız şartsız Güney Kıbrıs’ı destekliyor. AB üyesi Yunanistan ve Güney Kıbrıs varken, AB’den tarafsız olmasını beklemek abesle iştigaldir.’’

Talat, AB’nin Kıbrıs sorununun çözümü konusunda bilgi birikimine de sahip olmadığını kaydetti.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, konuşmasının sonunda, İngiltere Başbakanı Tony Blair’in Ankara ziyaretindeki açıklamalarına ilişkin olarak yöneltilen bir soruya, ‘’Tabiî ki İngiltere KKTC’ye yönelik izolasyonların kaldırılmasında kararlılık belirtmiştir, ama uygulamada bunu yapmamıştır’’ cevabını verdi. İngiltere’den doğrudan uçuşların, KKTC ekonomisi için son derece önemli olduğuna işaret eden Talat, özellikle Londra’dan KKTC’ye yönelik günde bir kaç seferin, yolcu bulabileceğini söyledi.

Talat, KKTC’den mal almak isteyen İngiliz şirketleri olduğu gibi, KKTC’de tatil yapmak isteyen İngilizler’in de bu uçuşlardan yararlanabileceklerini belirterek, ‘’Tony Blair, daha önce de benzer şeyler söyledi ancak olmadı. Umarım bu sefer olur. Biz, İngiliz Sivil Havacılık Kurumu’na başvurduk, cevap bekliyoruz. Umarız İngiliz Hükümeti olumlu yanıt verir. Blair’in sözlerinde bunun ipucları var’’ şeklinde konuştu.

/ ANTALYA

18.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hürriyet’ten 28 Şubat haberciliğine devam

  Din şiddeti ve kötü davranışı önlüyor

  Talat: İngiltere söylüyor, ama yapmıyor

  Cumhurbaşkanı muhafazakâr olacak

  Yıldırım: ‘Askı’ ulaşım politikasını etkilemez

  Tehdit söylemleri en büyük tehdit

  Yabancı sermayeye Atatürk’lü savunma

  Bütçe maratonuna devam

  Jandarmanın helikopterlerini ASELSAN modernize edecek

  Diyanet, misyon ve vizyon yeniliyor

  Sezer, Mevlânâ’yı da ‘gönenç’le andı

  Emniyetin lojmanı TOKİ’den

  Kosovalı hacı adayları mukaddes yolculukta

  Siyasiler doğru bildiklerini cesurca savunabilmeli

  Türkiye’nin işlemcisi Pardus 2007 karşınızda

  Hayvanlar sıcaktan kaçıyor


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004