Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Sami CEBECİ

Dünyaya ve âhirete çağıranlar



Cenâb-ı Hak şu dünyamızı kâinatın kalbi ve bir nev’i mânevi merkezi gibi yaratmıştır. Çünkü, muhtelif âyetlerinde onu semâvâta denk tutarak, dünyayı bir kefeye semâyı diğer kefeye koymaktadır.

Dünya, Esmâ-i Hüsnânın nihâyetsiz tecellilerine mazhar, nakışlarına vesile, âhiret âlemlerine bir tarla, ebedî manzaraların çekildiği yer, cin ve insanların işlediği amellerine zabt edildiği bir imtihan salonu ve nihayetsiz masnuât-ı İlâhiyenin yaratıldığı muhteşem bir san’at galerisi gibi nâmütenâhi maksatların gerçekleştiği bir mekândır. Dünyanın dışındaki gezegenlerde bu maksatlar tâkip edilmemiştir. Kâinatın Efendisi burada yaratılmış ve cin ve insanların imtihanları sadece bu dünyada yapılmaktadır. Dünya imtihanı da herkes için bir defaya mahsus olarak gerçekleşmektedir. İkinci bir deneme de yoktur.

Cenâb-ı Hak bir âyetinde “Bu dünya hayatı yalnız bir oyun ve oyalanmadır.” buyurmaktadır. “Mal ve evlâtlarınız bir imtihan vesilesidir.” âyeti de hayatın iç yüzünü nazara vermektedir. Yaratılışın gayesi Allah’ı tanımak ve O’na iman ile ibâdet olduğunu bilen samîmi mü’minler, imtihandan geçtiğini bilir ve hayatını boş hayaller ve eğlenceler ile bir oyalanma içinde geçirmezler. Çünkü, hayat çok kısa ve yapılacak işler pek çok ve ebedî hayatın saâdeti burada kazanılacaktır.

“Dünya sevgisi bütün hatâların başıdır.” hadisini açıklayan Bediüzzaman Hazretleri dünyanın üç yüzü olduğunu belirtmektedir. Birincisi, Esmâ-i İlâhiyeye aynalık yapan güzel yüzü. İkincisi de, âhirete tarlalık yapan bereketli yüzü. Üçüncüsü ise, insanların nefsâni ve şehevâni duygularına hitap eden ve ehl-i dünyanın oyalandıkları yüz. Evvelki iki yüzü sevmek Allah’ı ve âhireti sevmeye vesile olduğu halde, üçüncü yüzü Allah’ı unutturan ve âhireti yok saydırıp oraya çalışmaya engel olan çirkin yüzdür. Hadis-i şerifin lânetlediği ve kötülediği yüz, dünyanın bu üçüncü yüzüdür. Mal, mülk, para, makam, mevki ve şöhret gibi şeyler, eğer mahiyeti bilinmezse insanı baştan çıkarır, aklını başından uçurur ve âhiret hayatının mahvına sebep olur. Dünyanın üçüncü yüzünde bunlardan başka daha bir çok câzip şeyler ve fantâziyeler vardır ki onlar insan nefsini mıknatıs gibi kendine çeker ve insanın ulvî duygularını sukut ettirerek, melekler derecesinden hayvanların da altındaki derekelere sürükler.

Günde beş defa kılınan namazda kırk defa okunan Fatiha Sûresinde, Allah’tan bizi doğru yola iletmesini isteriz. Peygamberlerin, sıddıkların, şehitlerin ve salih kulların gittiği bu yol, Kur’ân-ı Kerim’de sırât-ı müstakim olarak bir çok âyette geçmektedir. Hadis-i şerife göre, etrafı sağlam duvarlarla örülü geniş ve dosdoğru yol olarak tarif edilen bu yolda helâllerin ne olduğu belirtilmiştir. Haramlar da bellidir ve duvarın arka tarafındadır. Bediüzzaman’ın ifâde ettiği gibi, “Helâl dairesi geniştir, keyfe kâfi gelir. Harama girmeye hiç lüzum yoktur.” Evet, Kur’ân ve Sünnetin tarif ettiği bu dosdoğru yol, insan duygularının ihtiyacı olan bütün meşrû ve helâl keyiflere kâfi gelir, harama girmeye ihtiyaç bırakmaz.

“İnsanlar bu dünyada rüyada gibidirler. Ancak, öldükleri zaman uyanırlar.” hadisi çok ilginçtir. “Şu güzerân-ı hayat bir uykudur, bir rüya gibi geçti. Şu temelsiz ömür dahi bir rüzgâr gibi uçar gider.” diyen Bediüzzaman aynı gerçeğe açıklık getirmektedir. “Hele bana şöyle gelir. Bir göz yumup açmış gibi.” mısralarıyla Yunus Emre de aynı mânâya işâret etmektedir.

Mahiyeti bahsi geçen hakikatler çerçevesinde olan dünyanın bu câzibedâr yüzüne ekser insanlar dâvet etmektedir. Başka sebepler de vardır. Bunları nazara veren Bediüzzaman der ki; “Evet, insanı dünyaya çağıran ve sevk eden esbap çoktur. Başta nefis ve hevası ve ihtiyaç ve havassı ve duyguları ve şeytanı ve dünyanın sûri tatlılığı ve senin gibi kötü arkadaşları gibi çok dâîleri var. Halbuki bâki olan âhirete ve uzun hayat-ı ebediyeye dâvet eden azdır. Eğer sende zerre miktar bu bîçare millete karşı hamiyet varsa ve ulûvv-i himmetten dem vurduğun yalan olmazsa, hayat-ı bâkiyeye dâvet eden azlara imdat etmek lâzım gelir. Yoksa, o az dâîleri susturup çoklara yardım etsen, şeytana arkadaş olursun.” (Lem’alar S.304)

Evet, uhrevî bir cemaat kimliğiyle Ümmet-i Muhammed’i (asm) sahil-i selâmete çıkaran bir gemide çalışan hademeler olan ve ehl-i imanın imanını Risâle-i Nurlar ile muhafazaya çalışan Nur talebeleri, yüzleri âhirete dönük, dünyaya da âhiret hesabına bakan ve insanları âhirete çağıran şuurlu bir fedâiler topluluğudur. Bir parça da olsa dünyaya alıştırılmaya ihtiyaçları yoktur.

Not:

Bütün okuyucularımızın ve âlem-i İslâmın Kurban Bayramını tebrik eder, hem Bayramın hem de yeni yılın hayırlara vesile olmasını niyaz ederim.

03.01.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (27.12.2006) - Dünyevîleşme hastalığı

  (20.12.2006) - Harika tasarım: Pankreas ve safra kesesi

  (13.12.2006) - Balıkesir yollarında...

  (07.12.2006) - İzmir'de iki gün

  (30.11.2006) - Solunum sistemindeki harikalar

  (22.11.2006) - Sindirimdeki mucizevî olaylar

  (15.11.2006) - Kalp hastalıkları ve günahlar

  (08.11.2006) - Maddî ve mânevî kalb

  (01.11.2006) - Solunum sistemindeki harikalar

  (18.10.2006) - Koklama ve tatma duyuları

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004