Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Diktatörler de ölür...



Bu yazıyı yazıp yazmama konusunda çok tereddüt yaşadım. Bu tereddüdüm bir tarafı eleştirirken, diğer tarafı savunur pozisyonuna düşmemekten kaynaklanıyordu.

O bir diktatördü, zalimdi. Akrabalarını dahi kendi menfaatleri için gözünü kırpmadan öldürmüştü. Binlerce masum insanı katletmişti. Evet, Saddam Hüseyin bir diktatördü. Ancak diktatörlerin de adil yargılanma hakkı olduğunu düşünüyorum. Düzmece mahkemelerle verilen idam kararlarının hukukîliğini kimse savunamıyor. Okyanus ötesinden kalkıp geleceksin, ülkeyi işgal edeceksin ve o ülkenin devlet başkanını astıracaksın…

Irak’ta her gün yüzlerce insan öldürülüyor. 2006 yılında öldürülen–tabiî bunlar basına yansıyan-Irak’lı sayısı 12 binin üzerine çıkmış. Sadece Aralık ayında öldürülen Iraklı sayısı 2 bini aşıyor. Bu ölüm olayları çoğu zaman gazetelerde ve televizyonlarda haber dahi yapılmıyor. Artık ölümler, katliâmlar günlük değil, böyle aylarla, yıllarla ölçülür oldu. Zalimler, işgal ettikleri topraklarda kardeşi kardeşe kırdırma taktiğini güdüyorlar.

***

Peki akan bu kanın hesabı sorulmayacak mı? Elbette zamanı gelince sorulacaktır. Şimdi dünyanın lideri konumunda olanlar, gün gelecek güçsüz duruma düşecekler. Çünkü bütün diktatörler, şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da diktatörlüklerini ömür boyu sürdürememişler. Tarihte halkına her türlü acıyı yaşatan diktatörlerin sonu idam, intihar veya hapiste ölüm olmuştur

İşte birkaç örnek:

Hitler, 2. Dünya Savaşı’nda tüm dünyaya büyük acılar yaşattı. Savaşı kaybeden Hitler, sığınakta intihar etti. Mussolini, halkına ve işgale kalkıştığı ülkelerin halklarına her türlü eziyeti çektirdi. İtalyan mukavemetine mensup savaşçılar tarafından öldürüldü, Milano’nun Loreto Meydanı’nda sallanırken bulundu. Çavuşesku’nun, halkı açlık sınırındayken, lüks ve ihtişama dayalı ömrü karısıyla birlikte kurşuna dizilmesiyle son buldu. Stalin, beyin kanamasından, Portekiz’i kan gölüne çeviren Salazar beyin travmasından, İspanyol diktatör Franco kalp sorunları sebebiyle acı çekerek, yıllarca Şili’yi baskı altında yöneten, binlerce kişinin yargısız infazından sorumlu tutulan Pinocet ise, kalp krizi geçirerek öldü.

***

“Demokrasi getireceğiz” diyerek bir ülkeyi pis emelleri için işgal edenler, şimdi kendi diktatörlüklerini orada ilân ettiler. Astığı astık, kestiği kestik politikalarla emellerini gerçekleştirme gayretindeler. Bush da bir diktatördür ve ona da bir gün hesap sorulmalıdır, sorulacaktır da… Bu dünyada sorulmazsa, âhirette hesabı sorulacaktır. Bu dünya Hitler ve Mussolini gibi diktatörlere kalmadığı gibi, hiçbir diktatöre de kalmayacaktır.

Şiî-Sünnî gerilimi tırmandırılmak için yapıldı belki de böyle bir idam. Hem de bayram sabahı, hem de idamı için 26 gün süre varken… Tam bir fitne plânı…

Bu idamdan sonra Irak’ın geleceği tartışılıyor şimdi… Mezhep çatışmalarının büyüyeceğinden endişe ediliyor. İdamın gerçekleştiği ilk gün, Irak’ta ölü sayısının-yine basına yansıdığı kadarıyla-30’un üzerinde olması bunun en büyük göstergesi.

***

İngiltere’de yayınlanan Independent gazetesi yazarı ve Ortadoğu uzmanı Robert Fisk’in Saddam’ın ABD ve İngiltere’yi ele vermemesi için apar topar idam edildiği görüşünü söylemesi de dikkate değer. Fisk, “Sırlarını mezara götürdü. Suç ortaklığımız da onunla öldü” başlıklı yazısında, idamdan ABD ve İngiltere’yi sorumlu tuttu. “Washington ve Londra’da birçokları onun sonsuza kadar susmasıyla rahat bir nefes aldı” diye yazdı.

Saddam’ın Şiiler’in öldürülmesinden yargılandığı dâvânın ilk başhakimi Rizkar Muhammed Emin, Saddam Hüseyin’in idam edilmesinin Irak kanunlarına aykırı olduğunu söylemesi de dikkat çekti. Saddam Hüseyin’e karşı yumuşak davrandığı gerekçesiyle gördüğü siyasî baskılardan dolayı mahkemedeki görevinden istifa eden Emin’in, Irak kanunlarının idam cezalarının bayramda infaz edilmesini yasakladığını, idam cezalarının Temyiz Mahkemesinin kararından 30 gün sonra infaz edilmesini öngördüğünü, infazın 26 Aralık’taki mahkeme kararından hemen sonra gerçekleştirilmesiyle, kanunların bir kez daha ihlal edildiği yönündeki sözleri de analiz edilmesi gereken açıklamalardandı.

***

Bu konuda daha çok şeyler yazılabilir. Ancak biz şimdilik bu kadar yazmakla yetinelim.

Bunca zalimlikler karşısında Bediüzzaman’ın şu sözü ile yazımızı noktalayalım: “Zâlimler için yaşasın cehennem…”

07.01.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.01.2007) - Bayramda siyaset

  (31.12.2006) - Bayramlık

  (30.12.2006) - Niyet halis olmayınca

  (24.12.2006) - Yasaktan haberdar olmak

  (23.12.2006) - Konuşulanlar...

  (17.12.2006) - Köşk seçimi de erken olsun!

  (16.12.2006) - Demokrasiden geri adım olmaz

  (10.12.2006) - Darbeden daha tehlikeli olan...

  (09.12.2006) - Takozu kaldırın ki...

  (04.12.2006) - Siyasette Ağar rüzgârı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004