Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Soykırım yasasına karşıydı

Ermeni asıllı gazeteci Hrant Dink, Genel Yayın Müdürlüğünü yaptığı Agos gazetesi girişinde uğradığı silâhlı saldırıda öldürüldü. Malatya doğumlu olan Dink, kafasına aldığı iki kurşunla hayatını kaybetti. Son zamanlarda yaptığı çıkışlar ile Türkiye Ermenilerinin sağduyulu sesi olan Hırant Dink, Fransa Meclisinde Ermeni soykırımı yasası görüşmeleri sırasında en sert karşı çıkışları yapan isim olmuştu. Polis, cinayet sanığı olarak 18-19 yaşlarındaki bir genci arıyor. Gazeteci Taha Akyol cinayeti yorumlarken, “Kendini vatansaver zanneden bir manyağın işlemiş olabileceği bir cinayet olabilir. Kurşun Türkiye’ye sıkılmıştır. Türkiye’ye çok büyük zararlar verebilecek alçakça bir cinayettir” dedi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, gazetenin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldü.

Edinilen bilgiye göre Dink, Halaskargazi Caddesi üzerinde bulunan gazetenin önünde dün saat 15.00 sıralarında 18-19 yaşlarında, kot pantolonlu ve beyaz şapkalı olduğu bildirilen kişinin silahlı saldırısına uğradı. Hrant Dink, olay yerinde hayatını kaybetti.

Dink’in başına iki kurşun isabet ettiği, polisin yerden 4 kurşun topladığı bildirildi.

Polis, saldırganın yakalanması amacıyla hemen bölgede, metro, otobüs ve vapur iskelelerinde güvenlik önlemleri aldı. Şişlideki tüm toplu taşıma araçlarının durudurulup araçların arandığı belirtildi. Uluslararası haber ajansları haberi flaş olarak verdi.

İSTİKRARA SIKILAN KURŞUN

Gazeteci-yazar Taha Akyol, Dink’in öldürülmesinin Türkiye’de istikrara sıkılan kurşun olduğunu belirterek, menfur ve alçakca saldırıyı kınadığını söyledi.

Gazeteci yazar Derya Sazak da Türkiye’de tansiyonun düştüğü, demokrasi barış ortamlarının yeşerdiği zaman bu tür olayların yaşandığını kaydederek, “Bu saldırı, Türkiye’ye karşı suikast aslında. Dink, 301 dâvâlarında sembol isimdi. 301 dâvâları gündemden düşmüşken bu suikast, Türkiye’yi başka liglere taşımanın provası” dedi.

Ermeni İş Konseyi Başkanı Kaan Soyak ise Türkiye açısından çok kötü bir olay olduğunu belirterek, tam Türkiye Ermenistan arasında olumlu havalar eserken ortalığı bulandırılmaya çalışıldığını söyledi. “Bu ülke nereye doğru gidiyor” diye soran Soyak, Türkiye’nin çok zor durumda kalacağını ifade etti.

MAZLUMDER Genel Başkanı Ayhan Bilgen de, gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesi üzerine yaptığı açıklamda, “Hrant Dink’e sıkılan kurşun sadece yazara değil, ‘Türkiye Barışı’na ve birlikte yaşam iradesine sıkılmıştır. Bu tür cinayetler, Türkiye’deki farklı kimlikler ve inanç grupları arasında düşmanlık meydana getirmek, insani tüm iletişim kanallarını engelleyerek barış kültürünü baltalamak amacıyla daha önce de defalarca yaşanmıştır” dedi.

HIRANT DİNK KİMDİR?

Hrant Dink 15 Eylül 1954’te Malatya’da doğdu. Anne-babası 1961 yılında Malatya’dan İstanbul’a taşınmalarının ardından boşandı. Hrant ve iki kardeşi ailenin bölünmesinin ardından Gedikpaşa’daki Ermeni Yetimhanesi’ne yerleştirildi. Liseyi bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde Zooloji eğitimi aldı. Bir süre sonra yetimhanede birlikte büyüdükleri Rakel ile evlendi. Kardeşleriyle birlikte açtıkları yayınevi, kırtasiye işini sürdürürken, eşi Rakel’le birlikte, kendileri gibi Anadolu’dan gelen kimsesiz ve yoksul çocukların yetiştiği Tuzla Ermeni Çocuk Kampı’nı yönetmeye başladı. Dink, Denizli Piyade Alayı’nda sekiz ay askerlik yaptı. Bazı cemaat gazetelerinde kitap eleştirileri ile başlayan yazı hayatı, basında çıkan yalan haberlere gönderdiği düzeltmeler ile duyulmaya başladı. Patrikhane’ye, ‘Ermeni toplumu çok kapalı yaşıyor, kendimizi iyi anlatırsak önyargılar kırılır’ diyerek bu amaçla Türkçe bir gazete çıkarmayı önererek, 5 Nisan 1996 tarihinde ilk sayısı yayınlanan Agos gazetesi’nin kuruculuğunu, yayın yönetmenliğini ve başyazarlığını üstlendi. Agos dışında Zaman gazetesinde de yazıları yayınlandı. Ermeni Diasporasına 1915 olayları için soykırım kelimesini içermeyen daha yumuşak muhalefet yürütmeleri çağrısında bulunan Dink, Ekim 2005’te “Türklüğe hakaret”ten 6 ay hapis cezası aldı.

2007 ZOR YIL OLACAK

Hrant Dink, Agos gazetesinde yayınlanan 10 Ocak tarihli son yazısında 2007 yılının kensi açısından zor bir yıl olacağını belirtmişti. Dink, şöyle yazısının son paragraflarında demişti:

“Muhtemelen 2007 benim açımdan daha da zor bir yıl olacak. Yargılanmalar sürecek, yeniler başlayacak. Kimbilir daha ne gibi haksızlıklarla karşı karşıya kalacağım? Ama tüm bunlar olurken şu gerçeği de tek güvencem sayacağım. Evet kendimi bir güvercinin ruh tedirginliği içinde görebilirim, ama biliyorum ki bu ülkede insanlar güvercinlere dokunmaz. Güvercinler kentin ta içlerinde, insan kalabalıklarında dahi yaşamlarını sürdürürler. Evet biraz ürkekçe ama bir o kadar da özgürce.”

/ İSTANBUL

20.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  EMASYA protokolü demokrasiye engel

  Soykırım yasasına karşıydı

  Ecevit’in varisleri Medine’deki mirasın peşinde

  Meclisten şiddet incelemesi

  İskeçe Müftüsü TBMM’yi ziyaret etti

  Bedük: Bütçenin yüzde 40'ı faize gidiyor

  Demokratikleşme enerji ve kaynak israfını önler

  Yeni Osmanlılar Derneği İstanbul'a taşındı

  Prodi, Bolu Tünelinin açılışına katılacak

  Kuraklık, Ege'yi etkilemedi

  Nehir dondu, hasta kurtuldu

  Yeraltı suları azalıyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004