Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Habib FİDAN

Arzın neresindeyiz?



Fıkra malûmunuz. Nasreddin Hoca’ya, “Arzın merkezi neresidir?” diye sormuşlar. Cevap vermiş Hoca: “Tam durduğum yer…”

Her ne kadar muhatapları buna itiraz etseler de Nasreddin Hoca haklı. Zira burada önemli bir hakikati beyan etmiştir. Düşünün bir kere… Türkiye’de yaşıyorsunuz. Karmaşık ilişkiler ağının her an bir yel gibi üstünden geçtiği bir ülkenin evlâdısınız. Kolay değil, her geçişte hafif ya da ağır sarsıntılar geçirme ihtimali yüksektir. Bunun üstüne, bir de zamanın baş döndürücü anaforu içinde geçim telâşının sardığı bir koşuşturmayı eklediğinizde, kendinizi ve dahi inançlarınızı, değerlerinizi, hayata bakış açınızı çoğu zaman ihmal etme gibi bir yanlışlık içine düşmemeniz mümkün mü?

Bu yüzden, çoğu zaman ben de Hoca’nın salık verdiği düşüncenin uygulanması taraftarıyım. Hayatımı bir pergelle özdeşleştiririm meselâ. Pergelin bir ucunu hayatımın merkezi sayar ve etrafına çizdiğim dairelerin kavislerini gözlemeye çalışırım. Sabit uçla oynar ucun tam bir uyum içinde olup olmadığını değerlendirmeye çalışırım. Daha sonra da merkezden çevreye silsile hâlinde nasıl bir katkı sağlayabileceğimi tasarlamaya çalışırım. Yani, bir nev'î hayal kurarım.

Hayal kurma dediğimiz alıştırma, kişiden kişiye değişebilir. Ama size teklifim, yalnız başınıza kalacağınız nezih bir ortamda akıl ve kalbin zindeliğini, birlikteliğini koruyacak ve gözlerinizi kapatınca sizi rahatlatacak bir fon müziğini tercih etmeniz… Bir deneyin, faydasını göreceksiniz. Neden mi? Efendim, “arzın merkezi olma” meselesinden yola çıkarak, bütün bu alıştırmaları bir nebze de olsa anlatışımın sebebi şu ki; özellikle internetteki forumlarda toplumsal hayata akseden güncel olaylar hakkında yapılan sağlıksız, fevrî ve komplo teorilerine dayalı görüşlerin oldukça fazla olması. Tümü olmasa da, büyük çoğunluğu elle tutulur hiçbir şey vermeyen, malûmu ilâmdan başka bir şey olmayan, yahut özellikle değişimi tepeden inme anlayışta gören yorumlar…

Bütün bu yorumların bence tek ortak yanı var: Kendimizi bilmememiz, keşfetmek için en ufak bir gayretten bile kaçınmamız. Gözlerimizi içten dışa değil de dıştan içe çevirmemiz. Oysa biz nasıl bir anlam taşıyorsak, o derece bir anlam katabiliriz hayata. Bir türlü çözemediğimiz bazı anlamlar, inançlar, bocalamalar varsa içimizde ve bütün bunların bileşkesi anlamsızlık olarak beliriyorsa, aynı şekilde toplumsal hayata da bir anlamsızlık tablosu içinde akseder. Söz gelimi, Bediüzzaman Said Nursî’ye 2. Dünya Savaşı’nı neden merak edip de sormadığını dile getirenlere Bediüzzaman’ın hususî (kişisel-nefsî) daireyi işaret etmiş olması, burada bir anlam ifade eder sanırım. Zira kişinin önce kendisini tam olarak (imanî açıdan) kurtarması gerektiğini ihtar eder ki, bu da bizi “Kendini kurtaramayan, başkasını da kurtaramaz” düşüncesine götürür.

Evet, bu çok basit; ama bir o kadar da faydalı alıştırmaları yapmakta elbette fayda var. Bu bağlamda, “Arzın merkezi benim” diyen Hoca’ya kulak verdiğimiz gibi, bir keşişin vasiyet niteliğindeki şu sözlerine de kulak vermekte fayda var: “Genç bir insanken, dünyayı değiştirmek istemiştim. Ne var ki, dünyayı değiştirmenin çok zor olduğunu gördüm; bu yüzden milletimi değiştirmeye çalıştım. Milletimi değiştiremeyeceğimi anladığımda, yaşadığım şehre göz diktim. Ancak yaşlı bir adam olarak şehrimi değiştiremedim; o zaman ailemi değiştirmeye karar verdim… Şimdi yaşlı bir insan olarak, tek değiştirebileceğim şeyin kendim olduğunun farkına vardım ve birden anladım ki, eğer uzun süre önce kendimi değiştirseydim, ailemi etkileyebilirdim. Ben ve ailem şehri etkilerdik. Şehrin etkisi milleti değiştirirdi. Ve ben dünyayı değiştirebilirdim gerçekten…”

Bir iç yolculuğun gelişerek değişme ve değişerek gelişme denilen olgusunu yaşarken, “arzın neresinde durduğumuzun idrakinde olmak” dileğiyle…

21.01.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.01.2007) - Peyami Safa haklıdır...

  (07.01.2007) - “Göçtü Galip dede candan ya hû!”

  (31.12.2006) - Kurbanla yılbaşı arası düşünceler

  (24.12.2006) - Yaşayan değerimiz: Mehmet Âkif

  (17.12.2006) - “Yalan da var, hılaf da...”

  (03.12.2006) - Değişmece bunlar!

  (26.11.2006) - İç muhasebe günü: 24 Kasım

  (19.11.2006) - Mucizeyle iç içeyiz

  (19.11.2006) - Mucizeyle iç içeyiz

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004