Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Sivil toplumdan 301 kampanyası

Sivil toplum kuruluşları, Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmeden önce hedef gösterilmesine sebep olan TCK’nın 301. maddesinin değiştirilmesi için bir dizi kampanya başlattı. Başbakan Erdoğan’ın “çağrısı” üzerine geçen yıl 301 için öneri hazırlamak amacıyla bir araya gelen, ancak ortak bir teklif sunamayan sivil toplum kuruluşları da yeniden çalışma başlatma kararı aldı.

Sivil toplum kuruluşları, Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmeden önce hedef gösterilmesine neden olan Ceza Yasası’nın (TCK) 301. maddesinin değiştirilmesi için bir dizi kampanya başlattı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “çağrısı” üzerine geçen yıl 301 için öneri hazırlamak amacıyla bir araya gelen ancak, ortak bir teklif sunamayan sivil toplum kuruluşları da yeniden çalışma başlatma kararı aldı.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim elemanları, geçen hafta “Türklüğe hakaret”i suç sayan maddenin tümden kaldırılması için bir bildiriyi imzaya açmıştı.

İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), Helsinki Yurttaşlar Derneği (HYD) ve Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye Şubesi’nin oluşturduğu İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) kısa vadede 301. maddenin kaldırılması, uzun vadede düşünce ve ifade özgürlüğünün sağlanması için kasım ayında başlattığı “Düşünceye Özgürlük Kampanyası”nı canlandırma kararı aldı.

İHOP’un dönem sözcüsü ve MAZLUMDER Genel Başkanı Ayhan Bilgen, geçen eylül ayından beri süren kampanya çerçevesinde 17 bin imza toplandığını belirttikten sonra şunları söyledi:

“Dink’in öldürülmesi sonrası yeniden değerlendirme yaptık. 301. maddenin kaldırılması için yeni bir çalışma başlatıyoruz. İlk aşamada, toplanılan imzaları TBMM Başkanı Bülent Arınç’a vereceğiz. İnternet üzerinden imza kampanyamız da sürüyor.”

Girişim sivil itaatsizliğe çağırıyor

ması için kasım ayında başlattığı “Düşünceye Özgürlük Kampanyası”nı canlandırma kararı aldı.

İHOP’un dönem sözcüsü ve MAZLUMDER Genel Başkanı Ayhan Bilgen, geçen eylül ayından beri süren kampanya çerçevesinde 17 bin imza toplandığını belirttikten sonra şunları söyledi:

“Dink’in öldürülmesi sonrası yeniden değerlendirme yaptık. 301. maddenin kaldırılması için yeni bir çalışma başlatıyoruz. İlk aşamada, toplanılan imzaları TBMM Başkanı Bülent Arınç’a vereceğiz. İnternet üzerinden imza kampanyamız da sürüyor.”

Girişim sivil itaatsizliğe çağırıyor Müzisyen Şanar Yurdatapan’ın yürüttüğü “Düşünce Suçuna Karşı Girişim” de daha önce Dink’i yargılandığı davalarda yalnız bırakmamak için başlattığı, “Dink’in Suçuna Katılır mısınız” kampanyasını canlandırıyor. Girişim, “Elbette soykırım vardır diyorum” diye demeç verdiği için Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde Dink aleyhine açılan davanın 22 Mart’taki duruşmasında, düşünce özgürlüğüne duyarlı herkesi “Ben de Hrant Dink’im” demeye çağırıyor.

GTP’den “Beni de

yargıla 301” kampanyası

301 karşıtlarının diğer bir unsuru da Güçlü Türkiye Partisi (GTP).

Dink, katledildikten sonra Agos gazetesinin Şişli’deki binasına “Katil 301” dövizleriyle yürüyen GTP üyeleri, bu kez de “Beni de yargıla 301” diye kampanya başlattı.

GTP Genel Başkanı Tuna Bekleviç, kampanya çağrı metninde, “TCK 301. madde, ‘ortak gelecek’ hedefine odaklanması gereken bir Türkiye’yi düşüncenin suç olduğu bir ‘ortak geçmiş’e sürüklemektedir. Biz, Türk, Kürt, Ermeni, Süryani, Laz, Çerkez, Arap, Laik, Ateist, İslamcı, Alevi, Yahudi, Kemalist, Sosyalist, Komünist, Liberal, Sosyal Demokrat, Kadın ve Erkek olarak Türkiye topraklarında ikamet ediyoruz ve biz hepimiz ‘Güçlü Türkiye’ istiyoruz” dedi.

Bu kampanyayla 301 genç, yasa kapsamındaki bir suçu 23 Şubat’tan itibaren işleyip 10’arlı gruplar halinde kendilerini mahkemelere ihbar edecek. Kampanyaya destek vermek isteyenlerden, isimleri ve yaşlarını [email protected] adresine bildirmeleri isteniyor.

Sabancı: 301 ve uygulaması utanç veriyor

Türk Sanayi ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) eski Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, 37. Genel Kurul’daki konuşmasında “Demokrasiye sahip çıkmak isteniyorsa yapılacak ilk iş 301. maddenin ve yerleşik uygulamalarının yarattığı utançtan kurtulmaktır” demişti.

CNN Türk’te yayınlanan “Manşet” programına katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, 301. maddeyle ilgili çalışmalarını bitirdiklerini, birlikte hareket ettikleri diğer kuruluşlarla maddeyi görüşmek amacıyla son kez bir araya geleceklerini söyledi. 301. madde benzerlerinin bütün Avrupa Birliği ülkelerinde bulunduğunu savunan Hisarcıklıoğlu, “Her ülke kendisini korumak zorundadır. Ancak maddedeki muğlak ifadeleri netleştirmemiz lazım” dedi.

/ İSTANBUL

01.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: 301’i kaldıramayız

  Sivil toplumdan 301 kampanyası

  Irak işgali internette protesto edilecek

  Dink suikastında 7. tutuklama

  Emniyet iddiaları yalanladı

  Danıştay kararıyla içki satışı

  Irak’la ticareti kesmek teröre yarar

  Şiddetin kaynağında medya var

  Öğretmenlik başvuruları internet üzerinden

  Bodrum’da çiçekler açtı

  3 günde 350 ton tuz kullanıldı

  İçişleri, provokasyonlara karşı valilikleri uyardı

  Çiçek: 301 Avrupa Birliği'nde de var

  Dördüncü'den üç bakana tazminat

  AKP, AİHM’in kararından memnun

  2000 aileye yardım

  Başarı puanı hesaplaması değişti

  Yalancı şöhret girdaba sürükler

  Pardus 2007 hızla gelişiyor

  Gölcük’e bakan desteği

  Talihli çoban

  Hasta kurtarma operasyonu


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004