Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Görüş

Yemen elleri keşfedilmeyi bekliyor

Giriş yapana kadar kimsenin sağlıklı fikir yürütemeyeceği, “Gidenin geri gelmediği” Yemen, çöl yerine bir volkan kayalığı görünümünde. 2 bin 700 metrede bulutlara komşu olan başşehir Sana’a’dan diğer şehirlere gitmek için sarp yamaçlardan, aman vermez dağların arasından geçmek zorundasınız. Kâh inerek, kâh çıkarak gittiğiniz otoyollardaki trafik yabancı biri için sert macera sınıfına girecek kadar adrenalin salgılatabiliyor.

Arkeolojik açıdan kesinlikle bir ders olarak okutulması gereken Yemen’in mimarisi sizi şaşkına çevirebilir. UNESCO tarfından da koruma altına alınan mimari yapılar yüzyıllardır dimdik ayakta durmakta ve hâlâ hayat alanı olarak kullanılmakta. Başşehir Sana’a’daki eski Türk mahallesi ise seyretmeye doyamayacağınız güzellikte. Osmanlı kültürünü Yemen’in her yerinde hissediyorsunuz.

HER YER KUM RENGİ

Ülkeyi geçerken yapılarda gözünüze sadece tek bir renk çarpacak; çöl kumu rengi... Çöl kumu rengine yakın toprakların da sadece yüzde biri tarım için kullanılabiliyor.

EN FAKİR ÜLKELERDEN

Kısıtlı kaynakları sebebiyle dünyanın en fakir 10 ülkesinden biri olan Yemen’de kişi başına düşen millî gelir 620 dolar. Suudi Arabistan ile ihtilâflı olan bir bölgede petrol yatakları olmasına karşın sorun çözülemediği için henüz petrol çıkarılamıyor.

Amerika-Irak savaşında Irak tarafını tuttuğu için Arap ülkeleri tarafından aforoz edilen Yemen, bu yalıtılmışlığın acısını yaşıyor. Ama Ortadoğu için çok hayatî jeopolitik konumu sebebiyle tecrit edilmesine rağmen altyapı çalışmaları için 50 milyar dolar gibi bir parayı yine aynı Arap ülkelerinden destek olarak alabiliyor.

Turizmin bacasız sanayi olduğunu keşfeden ve kültürünün cazibesini güneydeki tropikal kıyılarıyla harmanlayıp ilginç tatil paketleri hazırlamaya başlayan Yemen, bu konuda dev adımlar atmaya başladı. THY’nin direkt uçuş yaptığı Yemen’e Türkler’in de büyük ilgi göstereceği kesin.

KİMLİĞİ

Resmî Adı: Yemen Cumhuriyeti

Başşehri: Sana’a (Rakım 2700)

Diğer önemli şehirleri: Aden, Taiz, Hudeyde, Makalla, Hadramevt.

Yüzölçümü: 527.968 km²

Nüfus artış hızı: %2.7

Etnik Yapı: % 97.3’ü Arap,% 1’i Güney Asyalılar,% 1.2 Somalililer,% 0.2 Malaylar ve % 0.04 Yahudiler’den oluşuyor.

Dil: Arapça

Din: Nüfusun % 99’u Müslüman.% 1’ini de Yahudiler’le Doğu dinleri mensupları oluşturmakta. Müslümanlar’ın % 55’i Sünnî, % 45’i Zeydi. Zeydiler, Şiilerin bir kolu. Zeydiler, Şia’nın en yumuşak kanadı olarak biliniyor. Ülkede çok az sayıda da İsmaili var.

Coğrafi durumu: Arap Yarımadası’nın Afrika’ya bakan güney ucunda yer alan Yemen, kuzeyden Suudi Arabistan, doğudan Umman, güneyden Hint Okyanusu (Aden Körfezi), batıdan Kızıldeniz’le çevrili. En yüksek yeri Hadur Şu’ayb (3760 m.). Topraklarının % 1’i tarım alanı, %40’a yakını otlak.

Yönetim şekli: Çok partili demokratik sisteme dayalı bir cumhuriyet rejimiyle yönetiliyor.3 01 sandalyeli parlamentonun üyeleri de ülkenin tümünde gerçekleştirilen serbest seçimlerle belirleniyor. Yemen, BM, İKÖ (İslâm Konferansı Örgütü), Arap Devletleri Birliği, IMF (Uluslararası Para Fonu), İslâm Kalkınma Bankası gibi uluslar arası örgütlere üye.

(Yazı ve Fotoğraflar: Naci Yavuz,

eni Aktüel, 25-31 Ocak 2007)

07.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004