Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Bilişim-Teknik

Kariyer.net iş bulma kurumu gibi çalışıyor

TÜSİAD üyesi, Sabah gazetesi ‘İşte İnsan’ ekinde haftalık yazıları yayınlanan ‘Pembe Candaner’in Genel Müdürlüğünde iş, insan, teknoloji sloganı olan kariyer.net

ülkemizde bir ilki gerçekleştirdi. Görüntülü özgeçmiş uygulaması… Pembe Candaner konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, (CV’nize eklenen 1 dakikalık video görüntüsüyle) kişiler açısından kendilerini mülâkat ortamından daha stressiz anlatabilecekleri bir platform oluşturulduğunu söyledi. Ayrıca bir ücret ödemediğiniz bu videoların, özellikle toplu işe alım yapan işverenlerin ön seçim sürecini daha verimli hale getirmesi planlanıyor. (Bu fikir zihnimde şimşekler çakmasına sebep oldu. Örneğin—benim gibi—,patronunuzu maaşınıza zam isteğinize ikna edemiyorsunuz. On dakikalık bir kliple, ev durumunuz, olağanüstü haliniz ahvaliniz ne durumdadır, öğrenmesini sağlayabilirsiniz!)

Bu uygulamanın, büyük çoğunluğu İK’nın önemini kavrayamamış, kendisiyle olan ilişkisini düzeltememiş çevrelerce algılanması geç olsa da, kariyer.net’in yenilikleri devam edecek. Buradan müşterilerin adaylara sorular yöneltebilecekleri bir ürünün de sırada olduğunu hatırlatalım. Candaner, sitenin geldiği noktayı Yeni Asya’ya anlattı:

*İş arayanlar artık gazete ilânlarından daha güvenilir buldukları internet sitelerine yöneliyorlar. Kariyer.net de bu sitelerin başında geliyor. En çok iş ilânı sizde mi gerçekten?

Kariyer.net kurulduğu yıldan bu yana bünyesinde en çok iş ilânını bulunduran mecra. Meselâ bugün itibariyle kariyer.net’te 11.900 civarında işveren16.954 iş ilânıyla 61.962 personel arıyor, bu rakamlara sitemizden de ulaşılabiliyor. Geride bıraktığımız yıl, istihdam hareketleri bakımından dinamik bir yapı sergiledi. Bu dinamizm, en çok kariyer.net’teki verilere yansıdı. 2006, 23 milyonu aşkın iş başvurusu ve 4 milyon 200 bin özgeçmişle sonlandı. Son bir yıl içerisinde kariyer.net’in aday veritabanındaki özgeçmiş sayısı yüzde 40 artışla 4 milyon 200 bine yükseldi. Kariyer.net’ten hizmet alan üye firma sayısı ise yine son bir yıl içerisinde yüzde 75 artışla 10 bin 800’ün üzerine çıkmış bulunuyor. Benzer bir yükseliş, sitede yayınlanan ilânlar için de geçerli. Kariyer.net’te yayınlanan ilân sayısı son bir yıl içinde yüzde 140 artarken, bu ilânlar aracılığıyla aranan çalışan sayısı ise yüzde 210 civarında çoğalmış.

Kariyer.net’in verileri, internet üzerinden sunulan İK hizmetleri alanında ülkemizdeki yükselişi inceleyebilmek adına da dikkat çekici sonuçlar ortaya koyuyor. Örneğin, 2000 yılında kariyer.net üzerinden yapılan iş başvurusu sayısı 650 bin civarındayken, 2005 yılı sonunda yaklaşık 18 milyona ulaştı. 2006 yılı sonuna gelindiğinde ise bu rakam 23 milyonun üzerine çıktı. İlân verenler tarafında da benzer ve hızlı bir artış söz konusu. 2000 yılında kariyer.net’te 3 bin 250 farklı ilân yayınlandı ve bu rakam 2005’te 35 bine ulaştı. 2006 yılı sonu itibariyle ise ilân sayısı 60 bini aştı.

* Kariyer.net kariyerindeki yükselişi neye borçlu?

Kurumların yapısı da insanların yapısı gibidir. Çalışan bir insanın kariyer gelişimi kendini sürekli geliştirdiği, kendine, çalıştığı kuruma ve çevresine ne kadar değer oluşturacak birikimi kendinde barındırdığı ile doğru orantılıdır. Kariyer.net sektöründe hep ilklere imza atmış ve öncü olmuş. Önemli olan bunu korumak ve daha da ileriye götürecek adımları atmak. Kariyer.net’in çok güçlü bir teknolojik altyapısı var. Güçlü bir aday veritabanı var. Yaygın bir satış kadrosu ve satış sonrasında müşterisinin hep yakınında olan ve sürekli müşterisine destek olan bir ekibi var. Aday ve müşterilerine değer oluşturmak üzere sürekli araştırma ve geliştirme çalışmaları yapıyor. Bunları adaylarının ve işverenlerinin ihtiyaçları doğrultusunda ürün ve hizmetlere dönüştürüyor. Sanırım kariyer.net’in kariyerinin de sürekli yükselişinin temelinde bunlar yatıyor.

*Rakiplerinize yeni projelerle fark atıyorsunuz. Görüntülü özgeçmiş uygulaması bunlardan bir tanesi. Bize biraz ‘görüntülü CV’den (artık görünmek mi gerekiyor), biraz da paylaşabileceğiniz yeni projeleriniz varsa söz edebilir misiniz?

Biz istihdam için varız ve çalışıyoruz. İş arayanlarla işverenleri en yüksek teknolojik ürünlerle bir araya getirmek için çalışıyoruz. Görüntülü özgeçmiş de bu anlayışımızın en yeni ürünü. Batıda başlayan görüntülü özgeçmiş uygulamasını ülkemize de taşımakla gurur duyuyoruz. Türkiye’ye en gelişmiş ülkelerle aynı seviyede İK hizmetini ilk sunan hep biz olduk. Görüntülü özgeçmiş uygulamasında da aynı yenilikçi vizyonla hareket ettik. Henüz dünyanın birçok ülkesinde bu uygulama yer almazken biz, Batılı birkaç ülkeyle eşzamanlı olarak Türk pazarına bu ürünü sunduk.

Biz, her insanın çok değerli olduğuna ve sadece onların doldurabileceği açık bir iş olduğuna inanıyoruz. Adaylara, kendilerini anlatma ve fark oluşturma konusunda daha fazla imkân veren ve kendilerini daha rahat hissedebilecekleri farklı bir platform oluşturuyoruz. Görüntülü özgeçmiş insan kaynakları alanında bir devrim. Özellikle toplu işe alım yapan işverenlerin ön seçim sürecini daha verimli hâle getiriyor.

Kariyer.net en son teknolojiyi İK’nın hizmetine sunmaya devam edecek. Bu, bizim için son nokta değil. Teknoloji geliştikçe biz de yeni hizmet ve ürünler hazırlamayı sürdüreceğiz. Önümüzdeki günlerde daha birçok sürprizimizi sizinle paylaşacağız.

*Peki müşteriye istenilen hizmeti sağlayabiliyor musunuz?

Kariyer.net zaten bu özelliğiyle varolan bir kurum. Kariyer.net bugün 12 bine yakın firmanın istihdam ihtiyaçlarına cevap veriyor. Bu rakamın her gün artması da kariyer.net’in ihtiyaçlara yanıt verebilmesinin göstergesi. Veritabanımızda 4.500.000 aday var ve bu sayı her geçen gün artıyor. İşverenlere ihtiyaçları olan adaya en kısa sürede ve en ekonomik yöntemle ulaşmalarını sağlayacak bir sistem sunuyoruz. Yüz binlerce aday kariyer.net sayesinde istihdam edildi. İşe alım süreçlerini kısaltmak ve verimli hale getirmek için sürekli altyapı yatırımları yapıyoruz. Sürekli artan özgeçmiş sayıları, ilân sayıları, üye işveren sayımız, işverenin aradığı nitelikte elemanı istihdam edebildiğinin bir göstergesi.

*Sitenizin sivil toplum örgütleriyle çalışmaları var mı?

Hem Kariyer.net olarak, hem de Özel İstihdam Büroları Derneği Başkanı kimliğimle zaten uzun yıllardır İŞKUR ile işbirliğimiz, çalışmalarımız, sosyal paydaşlarımıza ışık tutacak projelerimiz devam ediyor. Ben istihdama gönül vermiş bir insan olarak sosyal sorumluluğumu da bu alandaki her türlü çalışmayı destekleyerek yerine getirmeye çalışıyorum.

[email protected]

Belma UĞUR

26.02.2007


Bill Gates’ten kızına bilgisayar yasağı

Bilgisayar devi Microsoft’un patronu Bill Gates, 10 yaşındaki kızına bilgisayarda oyun sınırlaması getirdi. “Küçük Gates” günde sadece 45 dakika, hafta sonu ise bir saat bilgisayarda oynayabilecek.

Kitleler için bilgisayar programları tasarlayan ve dünyanın en zenginleri arasında yer alan Microsoft’un patronu Bill Gates’ten ilginç karar... Bilgisayar dünyasının en önemli ismi Gates, 10 yaşındaki kızına bilgisayar başında geçireceği süre için saat sınırlaması getirdi. Buna göre Jennifer Katharine Gates, günde sadece 45 dakika bilgisayarda oyun oynayabilecek. Hafta sonlarında ise bu süre günde bir saata çıkıyor. Kanada’da katıldığı bir konferansta konuşan Bill Gates kızına getirdiği bilgisayar süre sınırlaması hakkında şunları söyledi: “Jennifer okula başladı ve artık daha fazla bilgisayara meraklı. Oyunlardan da çok eğleniyor. Hatta günde iki üç saate kadar oyun oynayarak geçirebiliyor. Ama ben ve eşim artık bu duruma bir sınırlama getirmeye karar verdik.”

[email protected]

Zafer AYDIN

26.02.2007


Turkcell'den mobil imza

Turkcell, yasal olarak ıslak imzaya eş değer yeni servisi ‘’Turkcell Mobil İmza’’ uygulamasını başlattı. Uygulama Akbank, Garanti, İş Bankası, Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Yapı Kredi Bankasının işbirliği ile öncelikle internet bankacılığı alanında kullanılacak.

Mobil imza, elektronik imza kanununda tarif edilen imzanın GSM sim kartları kullanılarak atılmasını sağlayan bir servis olma özelliği taşıyor.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, mobil imzanın tanıtıldığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, servis ile Turkcell olarak ‘’dünyada bir ilke’’ imza attıklarını ifade ederek, ‘’Bence burada Türkiye’nin 6 büyük kuruluşunun bir araya gelip dünyada bir ilki gerçekleştirmesini kutlamamız lâzım’’ dedi.

Turkcell’in GSM’de ilk büyük yatırımları yapan şirket olduğunu kaydeden Ciliv, kali-teye ve teknolojiye çok büyük yatırım yaptığını vurguladı.

Turkcell’deki görevine 5 hafta önce atandığını hatırlatan Ciliv, ‘’Yeni geldiğim için bir çok belgeye, forma imza atmak durumunda kaldım. Bu formların noter tasdiki yarım günüme ve 250 YTL’ye mal oldu. Maliyet ve hız açısından Turkcell Mobil İmza çok büyük avantaj sağlayacak’’ şeklinde konuştu.

26.02.2007


Veliler, bu oyunlara dikkat!

Uzmanlar, anne-babaları bilgisayar oyunları konusunda uyarıyor. Özellikle bazı oyunlar, çocukları saldırgan ve saygısız yapıyor...

Bu oyunlar polis öldürmeyi, otomobil çalmayı, araçları ateşe vermeyi çocukların beynine legal ve “iyi” kavramları ile sokuyor.

Özellikle GTA, MAX Payne, Counter gibi oyunların çocukları bu yönde olumsuz etkilediği bildiriliyor. Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cengiz Şahin, “bu oyunların küçük bedenleri saldırgan, saygısız, hantal hale getiriyor” dedi.

Çocukların bilgisayar başında geçirdikleri zamanı ailelerin kontrol etmelerini öneren Şahin, bilinçaltına yerleşen şiddetin zamanla saldırganlığa dönüştüğü konusunda uyarıyor.

26.02.2007


iPhone anlaşmazlığında mutlu son

Cisco ile Apple arasında iPhone isim hakkı konusunda süren mahkeme sürecinin iki şirketin anlaşmasıyla sonuçlandı. Bu gelişmenin ardından uzmanlar, kavganın arkasından büyük bir aşkın doğabileceği yorumunu yaparken iki şirketin ürün tarafında işbirliği ihtimalleri üzerine kafa yorulmaya başladı.

İki şirketin açıklamasında, güvenlik ile bireysel ve kurumsal haberleşmede iki şirketin ürünlerinin uyumlu çalışmasının sağlanmasının karşılığında Apple’ın iPhone adını kullanabileceği ifade edilmişti.

Şirketlerin yöneticileri, ürünlerinin karşılıklı uyumluluğu ile ilgili maddeler ihtiva eden bir anlaşma üzerinde uzlaştıklarını ifade ederken anlaşmanın ayrıntıları konusunda açıklama yapmamışlardı. Uzmanlar iki şirketin, evlere video ve diğer uygulamaların taşınması konusunda işbirliği yapabileceğini ifade edi-yor. Bu alanda dünya çapında yoğun bir rekabet yaşanıyor.

26.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004