Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Görüş

4 yıl süren Kurtuluş Savaşındaki şehit sayımız neden gizleniyor?

Kuruluşu MÖ 209 tarihine dayanan ordumuzun İslâmiyetten önce ve sonrasında girmiş olduğu sayısız savaşlar bulunuyor. Bu savaşların bir çoğunda düşmanından daha az sayıda olmasına rağmen kazanmış olduğu yüzlerce zafer var.

751 yılında Talas Savaşında Çinlilerle savaşan Müslüman Arapların yanında yer alarak savaşın kazanılmasını sağlayan Türkler, bu tarihten sonra Müslüman olmaya başladılar.

Kurmuş oldukları Karahanlılar Devleti ile Türk–İslâm devletleri silsilesini başlatan milletimiz;

Gazneliler, Büyük Selçuklu Devleti, Harzemşahlar, Anadolu Selçuklu Devleti, Memluklular ve Osmanlı Devleti gibi dönemlerde Dandanakan’dan Pasinler’e, Miryekefalon’dan Malazgirt’e Hittin’den Sırpsındığı’na Kosova’dan Niğbolu’ya,Varna’dan Mercidabık ve Ridaniye’ye, Mohaç’tan Haçova’ya, Preveze’den, Cerbe’ye, Kıbrıs’ın fethinden Kanije Zaferine ve nihayet Çanakkale Savaşından İstiklâl Harbindeki Büyük Taarruz’a kadar kazandığı sayısız zaferlerde bazen yüzlerle, bazen de binlerle ifade edilen şehit sayısıyla zafere ulaştık.

Osmanlı Devletinin sadece son döneminde 1877 yılında Ruslara karşı kahramanca müdafaada bulunan Gazi Osman Paşa, Plevne’de 5 ay içerisinde 6 bin şehit, Sarıkamış’ta 90 bine yakın şehit, Çanakkale’de 6 ay içerisinde 253 bin şehit verildi.

1571’deki Kıbrıs’ın fethinde 50 bin askerimizin şehit olmasında olduğu gibi, savaşlardaki şehit sayısı bazen savaşın ne kadar şiddetli geçtiğini gösterirken 1526’daki Mohaç Savaşında 25 bin düşman ölü sayısına karşın ordumuzun sadece 150 şehit vermesi ise bu savaşta gösterilen büyük ustalığın bir işaretidir.

1984 yılında Siirt’in Eruh ilçesinde başlayan bölücü terör olaylarında günümüze kadar 5 bine yakını asker ve polis olmak üzere 36 bin 640 vatandaşımızı bu eylemlerde kaybettik.

Peki 19 Mayıs 1919’da M. Kemal’in Samsun’a çıkışından, 30 Ağustos 1922 tarihinde kazanılan Büyük Taarruz’a kadar 4 yıl süren Kurtuluş Savaşında ordumuz ne kadar kayıp verdi ve bu şehit sayısı okullarımızdaki T.C. İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitaplarında neden hiç yer almaz?

Sarı saçlı, mavi gözlü M. Kemal’in çocukluğunda kargaları kovalamasından, ya da matematik öğretmeninin ona ‘Mustafa Kemal’ demesinden daha mı az önemlidir, Kurtuluş savaşındaki şehit sayımız?

1971 yılında Ağaoğlu Yayınevi tarafından basılan Sabahattin Selek’in Millî Mücadele adlı kitabının 2. Cildi, 343. sayfasında yer alan rakamlara göre İstiklâl harbindeki şehit sayımız 9167’den ibaret.

Bu kayıplardan 46’sı Doğu Cephesinde Ermeni harekâtında, 181’i Gediz Muharebesinde, 95’i I. İnönü’de, 1499’u II. İnönü’de, 1522’si Kütahya-Eskişehir muharebesinde, 3282’si Sakarya Muharebesinde ve 2542’si Büyük Taarrruz’da verildi.

Büyük Taarruz öncesi 580 bin kişiye ulaşan ordumuzun Kurtuluş Savaşında 6627’si subay ve 8505’i asker olmak üzere toplam 9167 olması Kurtuluş Savaşının büyüklüğüne ve biraz önce dile getirdiğimiz rakamlara göre oldukça az bir sayıdır. Tabiî ki böylesi az bir rakamla İstiklâl Harbinin kazanılmış olması son derece sevindiricidir. Ancak şaşırtıcı olan bu rakamların okullarımızda okutulan T.C. İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitaplarında hiç yer almamasıdır.

Şehit sayısının az olması, Kurtuluş Savaşının büyüklüğüne ve sırrına bir eksiklik getirmeyeceği gibi hiçbir zarar da vermez.

Serdar SERDAROĞLU

23.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004