Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Sistemi sorgulamak suç

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye’de sistemi sorgulayanların suçlu ilân edildiklerini savundu. HRW’nin Avrupa ve Orta Asya Bölümü Yönetici Müdürü Holly Cartner imzasıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderilen mektupta, Türkiye’de ifade özgürlüğü üzerinde devam eden sınırlamalardan derin endişe duyulduğu, gazeteci ve yazarların görüşlerini açıkladıkları için yargılanması sonucu Türkiye’de “mevcut durum” hakkında kritik sorular soranlara karşı düşmanca bir ortamın oluştuğuna dikkat çekildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), başta TCK 301. ve 5816 sayılı Atatürk’ü Koruma Kanunu ile, Türkiye’de sistemi sorgulayanlara karşı düşmanlık oluşturulduğu konusunda hükümeti uyardı.

HRW’nin Avrupa ve Orta Asya Bölümü Yönetici Müdürü Holly Cartner imzasıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderilen mektupta, Türkiye’de ifade özgürlüğü üzerinde devam eden sınırlamalardan derin endişe duyulduğu, gazeteci ve yazarların görüşlerini açıkladıkları için yargılanmasının, Türkiye’de “mevcut durum” hakkında kritik sorular soranlara karşı düşmanca bir ortamın oluşmasına neden olduğuna dikkat çekildi. Daha önce de gönderdikleri mektupta 301. madde ve benzeri maddelerin kaldırılmasını önerdiklerini hatırlatan Cartner, “Ancak durum iyileşmek yerine daha da kötüye gitti. 2005 yılında yargılanan 157 gazeteciye karşılık, 2006 yılında toplam 293 gazeteci, yayıncı ve eylemci yargılanmış. 301. maddeye göre yargılananların sayısı, 2005’te 29 iken, 2006’da 72’ye çıkmış. Başka bazıları da (312., 216., 288., maddeler de dahil olmak üzere) Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu ve Atatürk’e Karşı İşlenen Suçlarla İlgili Kanuna göre yargılanmış” açıklamasında bulundu.

CİDDİ ENDİŞE DUYUYORUZ

Mektupta şu görüşlere yer verildi: “Yazar, gazeteci ve eylemciler hakkındaki ısrarlı suçlama ve yargılamalar, barış yanlısı görüşlerin ifade edilme hakkını ihlal etmenin ötesinde, bu kişiler hakkında düşmanca bir ortam oluşturulmasına da katkıda bulunuyor. Öldürülmeden önce Hrant Dink hakkında üç sefer dâvâ açılmış ve bunların birisi TCK’nın 301. maddesine göre ‘Türklüğe hakaret’ten dolayı altı ay hapis cezasına hükmedilmesiyle sonuçlanmıştı. İnsan Hakları İzleme Örgütü, benzer maddelerle suçlanan diğer kişilerin maruz kalabileceği saldırı risklerinden dolayı ciddi olarak endişe duymaktadır.

“Bu davalar Türkiye’nin, ifade ve basın özgürlüğü ile ilgili temel hakları garanti altına almakla ilgili uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmekte yetersiz kaldığı yolunda ciddi endişelere yol açmaktadır.

“Türk hükümeti, İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi ve Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme ile getirilen ifade özgürlüğü hakkını tam olarak yerine getirmeye yasal olarak zorunludur.”

Kemal BENEK / ANKARA

23.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sistemi sorgulamak suç

  Bomba çarşı girişinde patladı

  Arınç: 367 şartı hesapta yoktu

  Prodi: Türkiye Avrupa'ya ait

  Büyükanıt: Başer'i ben atamadım ki

  Orgeneral Kılınç: Başer'in görevden alınma yöntemi yanlış

  3 bin GP’li DYP’ye katıldı

  Kesici, CHP’den aday

  Mumcu: Paketi bölme talebi bize gelmedi

  ‘Hesapları Türkiye bozacak’

  Su tasarrufu çağrısı

  Trakyalı çifçiler yağışa sevindi

  Çiftçiler yağmur duâsına çıktı

  Gönül: TSK güçlü olmalı

  Meclis’ten Ermeni atağı

  Küçük esnafın boş vaadlere karnı tok

  Türkiye, 1 Mart'ta doğru karar verdi

  McCormack: İşbirliği devam edecek

  Esat Canan CHP’den istifa etti

  AKP'de yeni vitrin hazırlığı

  e-kayıtlar başlıyor

  Sigara içen hızlı yaşlanır

  Meşrubatı sütten fazla tüketiyoruz

  Enerjide yanlış yapılmasın

  Elektrik kesintisi yaşanacak mı?

  Kırım Kongo için 22 bin 500 kutu ilâç dağıtıldı

  Trafik işareti olmayan tek il Bitlis

  Sorgun olaylarına inceleme başlatıldı

  Yeşilay’dan 500 bin poster

  Zorla baş açtırmak, insanlığa sığmaz

  Tren yoluna düşen kamyon seferleri aksattı

  Hastalığı yenme iradesi en güçlü ilâç

  Yardımlarda adaletsizlik var


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004