Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Okulda namaz genelgeyle serbestti

Okulda ibadeti 1977 yılında serbest bırakan genelgeyi çıkaran dönemin Adalet Partili (AP) Milli Eğitim Bakanı Nahit Menteşe, o dönem öğrencilerin adeta birbirini yediğini belirterek, “Biz de okullarda gençlerin kafasına, gönlüne Allah korkusunu koyalım diyorduk. İbadet genelgesini velilerin isteğinin yanı sıra ülkedeki iç huzuru sağlama, kargaşaları önleme, sükûnet ortamına bir gerekçe olsun diye çıkarttık” dedi.

Okullarda ibadeti serbest bırakan genelgeyi çıkaran dönemin AP’li Bakanı Menteşe, aynı görüşe sahip olduğunu vurguladı. O dönem Cumhuriyet Halk Partililerin hücumlarına maruz kaldıklarını hatırlatan Nahit Menteşe, niçin böyle bir genelgeye ihtiyaç duyulduğu konusunda ise şunları söyledi:

“O dönem öğrenciler adeta birbirini yiyordu. Kavgalar, kargaşalar vardı. İlk başta soldan öldürme, vurma, kırma olayları başladı. Bunun önüne geçmek istedik. Biz de okullarda gençlerin kafasına, gönlüne Allah korkusunu koyalım diyorduk. İbadet genelgesini velilerin isteğinin yanı sıra ülkedeki iç huzuru sağlama, kargaşaları önleme, sükûnet ortamına bir gerekçe olsun diye çıkarttık.”

Genelgeyi benimsediğini ve içeriğine aynen katıldığını ifade eden Nahit Menteşe, “Biz bunları Allah rızası için, dine hizmet için yaptık, istismar için değil. O zamanlar biz bunları yaparken CHP kıyameti koparıyordu; ama biz Allah rızası için bildiğimiz doğru yolda yürüyorduk. Mahiyetini aynen benimsiyorum. İbadet serbesttir.” diye konuştu.

Son günlerde kamuoyundaki namaz ile ilgili tartışmaları çok yakından izlemediğini; ancak ibadet konusunda kimsenin kimseye baskı yapamayacağını ifade eden Menteşe, 1977’deki genelgenin de bilgisi dahilinde olduğunu, içeriğine aynen katıldığını dile getirdi. Menteşe, şunları söyledi: “İbadet etmek serbesttir. Yeter ki istismar mahiyetinde olmasın. Ben namaz kılanı severim, ibadetine düşkün olanı da severim. Yardımcı da olurum. O dönemki müsteşar arkadaşımız dört dörtlük bir insandı ki bu, benim bilgim dahilinde yapıldı.” Namaz genelgeyle serbest “Namaz düşmanlığını” köşesine taşıyan Vakit Gazetesinden Hasan Karakaya da okulda ibadeti serbest bırakan genelgenenin hâlâ yürürlükte olduğunu yazdı. Talim Terbiye Kurulu’nda 13 Aralık 1977 tarihinde karara bağlanan genelgeye göre; okullarda, okul yöneticileri, ibadet etmek isteyen öğrencilere yardımcı olmakla yükümlü. Süleyman Demirel başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin Millî Eğitim Bakanı Nahit Menteşe zamanında bütün valiliklere, dönemin müsteşarı Abdurrahman Demirtaş imzasıyla gönderilen emirde şöyle deniyor: “Bazı öğrenci velileri, bakanlığımıza zaman zaman yaptıkları müracaatlarında ibadet etmek isteyen çocuklar için okul müdürlüklerince gereken kolaylıkların gösterilmesini talep etmektedirler. Bilindiği gibi din ve vicdan hürriyeti Anayasamızın 19. maddesi ile teminat altına alınmıştır. Bu itibarla bakanlığımıza bağlı okullarda ders saatleri dışında ibadetlerini yerine getirmek isteyen öğrencilere okul idarelerince mümkün olan kolaylıkların gösterilmesi gerekmektedir. Bilgi ve gereğini rica ederim...”

/ ANKARA

04.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Okulda namaz genelgeyle serbestti

  Sınırlara hakim olmak

  CHP halkın karşısında statükonun yanında

  Bağış: Türkiye’ye hata yapan cevabını alır

  ANAVATAN’dan istifalar sürüyor

  Listeler, YSK’ya bugün bildirilecek

  Unakıtan: Özal gözümüzü açtı

  Amasyalı, adaylık başvurusunu çekti

  TBMM tatile girdi

  Türk savunma füze sistemlerine dünya firmaları talip

  Susuz yaz endişesi

  Son sınıflara 1 hafta OKS izni

  Türkiye ile Rusya kaçakçılığa karşı işbirliği yapacak

  İki ayda 140 terörist etkisiz hale getirildi

  Rauf Denktaş, taburcu edildi

  17 yeni üniversiteye rektör

  Klima şişmanlatıyor

  Matematik hiç bu kadar komik olmamıştı

  Yangında köpük sudan daha etkili

  Yeşilay’dan uluslar arası bağımlılık kongresi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004