Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Hasan YÜKSELTEN

Zaman iktisat zamanı



Yakın zamanda okuduğum bir habere göre dünyanın gelişmiş ülkelerinden Japonya’da bine yakını öğrenci olmak üzere, her yıl otuz bin kadar kişi intihar ediyormuş. Ekonominin durumuna göre sayısı artıp azalan ihtiharları otuz binin altına düşürmek için hükümet de çalışmalara başlamış. Sınavların çokluğunun, hayat şartlarındaki, iş dünyasındaki ağır rekabetin ve toplumsal baskıların sonucu olsa gerek bu intiharlar.

İnsanın harcadığı kadar değerli addedildiği kapitalist hayat anlayışı kimseyi mutlu etmiyor aslında. Günümüz dünyasında çoğunluk fakr-u zaruret içinde yaşamak durumundayken, Japonya örneğinde görüleceği üzere az sayıda, gelişmiş ve zengin ülkelerin insanları da çok rahat değiller. Kapitalist gelişmişliğin de bir bedeli var ve bu bedel insanın ruhunu rehin vermesiyle ödeniyor. Kapitalist toplumda bireyselleşen insan için mesela bir dost, bir kardeş, bir aile bireyi, anne, baba, eş, çocuk olmaktan çok para kazanan birey olmak daha önemli bir hale geliyor. İnsanlar giderek daha fazla yalnızlaşıyor. Hakim anlayışa göre herkesin kapitalizme katkı sağlaması gerekiyor. Çocuklar kreşlerde, dershanelerde; kadınlar diyetisyen, fitness, estetik merkezlerinde; yaşlılar anti-aging salonlarında birilerine para kazandırıyor olmalı. İnsanlar çalışıyor kazanıyor tüketiyor sonra yine çalışıyor. Ve hayat döngüsü böyle bir yanılsama içerisinde devam ediyor.

Modern zamanlar başladığından beri insanlık çok fazla üretiyor ama âdil tüketemiyor. Dünya arka sokaklara dönüşüyor. Birileri kamyon gibi büyük jiplerle müthiş bir israf içerisinde, alışveriş ve eğlence mekânları arasında turlar atarken, sayıları azımsanmayacak birileri de çöpten birşeyler toplayabilme umuduyla çuvaldan arabalarını sırtlanıyor sokak sokak. Tarihin her döneminde fakir insanlar ve zengin insanlar olageldi elbette. Ama günümüzdeki kadar gelir uçurumu olan bir zaman yaşanmadı herhalde. Zira artık yüz aç adamın huzurunda kemal-i âfiyetle çok yiyebilen, hatta bu tür gösterişlerle başkalarında haset ve imrenme duygularını uyandırmak sûretiyle kendisini tatmin eden, sonradan görme insanların da bulunduğu bir toplumda yaşıyoruz maalesef.

Bediüzzaman, günümüz insanları için fevkalâde bir reçete olan İktisat Risâlesi’nde, ‘İsraf eden ve iktisat etmeyen, zillete ve mânen dilenciliğe ve sefalete düşmeğe namzettir. Bu zamanda israfata medar olacak para çok pahalıdır. Mukabilinde bazen haysiyet, namus, rüşvet alınıyor’ der. Dindar camiada bile artık mukaddeslerinden taviz vererek menfaat ve kazanç sağlamak normal karşılanmaya başlanmışsa burada durup derinlemesine düşünülmesi gerektiği kanaatindeyim. Meselâ üniversite mezunu olan ama çalışmak yerine anneliği tercih eden bayanlar, dindar kesimde bile ‘Niye çalışmıyorsun, boşuna mı okudun yani?’ şeklinde suçlamalarla yanlış yaptığına inandırılmak isteniyor. Öyle ya... Kapitalizme katkı sağlamadıktan sonra zaten insan niye yaşar ki (!) Üniversite okumak için verilmeye başlanan tavizler maalesef üniversiteyle sınırlı kalmıyor, iş hayatına da uzanıyor. Kapitalizm cereyanı insanları yavaş yavaş dönüştürüyor.

Bütün bu olanlar karşısında iktisat ve kanaat anlayışı bize bir çıkış yolu gösteriyor. Bir hadis-i şerifinde Peygamber Efendimiz (asm) ‘Kanaat eden izzet bulur, tama’ eden zelil olur’ diye buyururken başka bir hadiste de ‘İktisat eden, maişetçe aile belâsını çekmez’ diye buyurmaktadır. Kapitalist hayat anlayışına karşı iktisad ve kanaat düsturlarına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz günlerdeyiz. Ve eğer geçim derdi gibi bir meselemiz varsa, dönüp kendi hayatımızda iktisada ne kadar riayet ettiğimizi sorgulamalıyız.

Zaman, İktisad Risâlesini daha fazla tefekkür etmenin ve dinî mukaddesâtı herşeyin üstünde tutmanın zamanıdır. Zaman Bediüzzaman’ı dinleme zamanıdır. Unutmayalım ki, Müslüman dininden değil kendi menfaatlerinden taviz vererek Allah’ın rahmetine, bereketine ve affına kavuşacaktır...

[email protected]

13.06.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (26.04.2007) - Tutamıyorum zamanı

  (14.04.2007) - Özgürlüğün esareti

  (19.02.2007) - Her nefes alışımız bayram

  (27.01.2007) - Elveda E5!

  (02.01.2007) - Piyango kuyruklarında uzayan hayatlar

  (26.12.2006) - Cinsel terör

  (25.11.2006) - İmaj devri

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004