Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Nükleer santrale hazırlanın

Yeni kurulan 60. hükümette, yine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev alan Hilmî Güler, yeni dönemde enerji konusunda yapılacaklara ilişkin sorularını cevapladı. Yeni dönemde yoğunlaşacakları en önemli konulardan birinin ‘elektrik arzı’ olduğunu belirten Bakan Güler, yapılması gereken ilk iş olarak; elektrik üretimi konusundaki yatırım eksikliğini süratle gidermeye çalışacaklarını söyledi.

Bakan Güler, ‘’Bunun için gerekli kadro değişikliğini, hukuki altyapı değişiklerini yapacağız’’ diye konuştu.

Enerjide arz güvenliğinin sağlanması için Türkiye’de yılda yaklaşık 3-4 milyar dolarlık yatırımın yapılması gerektiğini anlatan bakan Güler, bu yatırımın yapılabilmesi için, enerji sektörünü yatırımcıya cazip hale getireceklerini ve yatırımcının önünü açacaklarını bildirdi.

SANAYİ ELEKTRİĞİ VERİMLİ KULLANMIYOR

Enerjinin etkin kullanılması ve israfın önlenmesi için önceki dönemde çıkarılan ‘’Enerji Verimliliği Kanununun’’ bu dönemde etkin şekilde uygulanacağını anlatan Güler, bu çerçevede öncelikle sanayi sektörünün enerjiyi verimli kullanması için çalışacaklarını bildirdi.

Güler, ‘’Sanayide üretilen aynı ürünü, gelişmiş ülkelere göre çok daha fazla enerji kullanarak elde ediyoruz. Sanayimizde enerji verimli kullanılmıyor. Özellikle sanayimizde enerjinin mutlaka verimli kullanılması gerekiyor. Enerjiyi yüzde 30 tasarruflu kullansak, yaklaşık iki Atatürk Barajı kurtarırız’’ dedi.

YENİ SANTRALLER GELECEK

Gelişen bir ülke olarak Türkiye’nin tükettiği enerjinin her yıl arttığına işaret eden Güler, enerji talebinin karşılanması için bu dönemde yeni termik santral ve hidroelektrik santraller (HES) yapılacağını açıkladı. Talebin karşılanması için, özellikle termik santrallerin mutlaka yapılması gerektiğine işaret eden Güler, söz konusu santrallerin doğal gaz ve kömürle çalışacağını söyledi.

Yeni dönemde Türkiye’nin nükleer santrali de göreceğini belirten Güler, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in TBMM’ye bir daha görüşülmesi için iade ettiği nükleer güç santrallerinin kurulmasına ilişkin yasanın Meclis açılır açılmaz görüşüleceğini, yasalaşacağını bildirdi. Güler, ‘’Yasa çıkınca ilâna çıkacağız, teknoloji ve firma seçimi yapacağız. Bu ihale şeklinde değil, yarışma şeklinde olacak’’ diye konuştu.

ÜRETİM VE DAĞITIM

ÖZELLEŞTİRMELERİ EŞ ZAMANLI OLABİLİR

Yeni dönemde elektrik üretim ve dağıtım özelleştirmelerinin mutlaka gerçekleştirileceğini vurgulayan bakan Güler, ‘’Enerji özelleştirmeleri bu dönemde mutlaka yapılacak. Devletin elinde santral kalmayacak. Yani üretimi de özelleştirmeye hazırlıyoruz. Üretim ve dağıtım özelleştirmeleri eş zamanlı da yapılabilir’’ diye konuştu.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR AYRILMAYACAK

Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bölünüp bölünmeyeceğine ilişkin soru üzerine Bakan Güler, ‘’enerji ve tabiî kaynaklar bir bütündür ve birbirinden ayrılmayacak’’ ifadesini kullandı. Bakan Güler, su konusunda da yatırımın kendi bakanlığına ait olduğunu, fakat içme suyu ve atıksu kısmını değerlendireceklerini kaydetti.

/ ANKARA

01.09.2007


 

Gümrükte devir teslim

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, son 5 yılda yaptıkları çalışmalarla gümrüklerin adeta genetiğini değiştirdiklerini belirterek, ‘’Gümrüklerimizi yasa dışı işlerin en zor, yasal işlerin en kolay yürütüldüğü yerler haline getirmeye çalıştık’’ dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 59. hükümet döneminde sorumluluğunda bulunan Gümrük Müsteşarlığını, düzenlenen törenle Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı’ya devretti.

Tüzmen, Gümrük Müsteşarlığında gerçekleştirilen devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, teşkilâtta yaptıkları özverili çalışmalarla son 5 sene zarfında Türkiye’de kendilerinden önceki döneme göre kaçak yakalama oranlarını tam 5 misli artırdıklarını kaydettik.

Gümrüklerin modernizasyonu çerçevesinde yapılan çalışmaları da anlatan Tüzmen, Türk gümrüklerinde yüzde 100 otomasyona geçildiğini, elektronik veri değişimiyle mükelleflerin gümrüklere gelmeden işlemlerini gerçekleştirir hale geldiğini, elektronik imza, elektronik belge çalışmaları yapıldığını, Yap-İşlet-Devret modeli ile gümrük kapılarının modernize edildiğini söyledi.

Söz konusu çalışmalarla adeta gümrüklerin genetiğinin değiştirildiğini ifade eden Tüzmen, ‘’Gümrüklerimizi yasa dışı işlerin en zor, yasal işlerin en kolay yürütüldüğü yerler haline getirmeye çalıştık’’ dedi.

/ ANKARA

01.09.2007


 

Muş ekonomisinin kurtuluşu bağcılıkta

Muş’un en önemli gelir kaynaklarından olan bağcılığı geliştirmek için bağcılar uygulamalı olarak eğitiliyor.

Muş Kalkınma Platformu tarafından bir araya getirilen bağcılara Tekirdağ Bağcılık Araştırma Müdürü Yılmaz Boz uygulamalı eğitim verdi. İlk olarak Soğucak Köyünde Davut Koç’a ait bağ gezildi. Boz, “Burada gözlemlediğimiz ilk sorun bağla yeteri kadar ilgilenilmemesi. Bunun yanında asmanın istediği ilâç verilmediği için bir takım hastalıklar oluşmuş. Fakat en büyük sorun ise üzüme güvenin bulaşması ve tanenin çürümesi. Güve için önlem alınabilir. Bunun için gerekli ilâç kullanımı güveden kurtuluş olacaktır. Tanenin çürümesini engellemek çiftçimizin elindedir. Çürümeyi asmayı askıya veya çatala alma ile engelleyebiliriz” diye konuştu.

/ MUŞ

01.09.2007


 

Maliye Bakanlığı’ndan deniz yüzeyi satışı

Maliye Bakanlığı, deniz yüzeyini de açık artırma ile satışa çıkardı.

Antalya Defterdarı Hidayet Mat yaptığı yazılı açıklamada, Kemer ilçesinde bir otelin deniz tarafında kalan (deniz içinde) sahilden yaklaşık 700 metre açıkta ve deniz yüzeyinin 2,5 metre altındaki kayalıklar üzerinde 3 bin metrekare büyüklüğünde güneşlenme, seyir ve sportif amaçlarda kullanılmak üzere platform yapılması için deniz yüzeyinin satışının yapılacağını bildirdi. Deniz yüzeyinin satış ihalesinin 7 Eylülde yapılacağını belirten Mat, 3 bin metrekarelik deniz yüzeyinin, 2886 Sayılı Kanunu’nun 51/g maddesi uyarınca ‘’pazarlıkla ön izin ihalesi’’ bedelinin 105 bin YTL olarak belirlediğini kaydetti.

/ ANTALYA

01.09.2007


 

Hükümetten balıkçılık isteği

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, kurulan yeni hükümetin genel anlamda alacağı şemsiye tedbirlere balıkçılığı da dahil etmesi gerektiğini bildirdi.

Yalçıntaş, yeni balık av sezonuyla ilgili yaptığı açıklamada, yeni sezonun Türkiye ve balıkçılık sektörüne hayırlı olmasını dileyerek, su ürünleriyle ilgili esnaf ve tüccarın sorunlarının büyük olduğuna dikkat çekti.

İTO olarak su ürünleri sektörü ile tüccar ve esnafın sorunlarını yakından takip ettiklerini, sorunların çözümü için ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduklarını belirten Yalçıntaş, su ürünlerinin Türkiye’nin en fazla önem verilmesi gereken sektörlerden biri olması gerektiğini vurguladı. Yalçıntaş, ‘’Ancak üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de bunun gereğini yerine getiremiyoruz. Gereğini yerine getirirsek, su ürünleri Türkiye’de gözde sektör haline gelir. Vatandaş da ucuz protein kaynağı olan su ürünlerini rahat bir şekilde tüketebilir’’ dedi.

/ İSTANBUL

01.09.2007


 

Antalya’dan 5 kıt'aya ihracat

Antalya’da bu yılın sekiz aylık döneminde beş kıt'ada 85 ülkeye tekstil, yaş meyve sebze ve kesme çiçek olmak üzere 325 milyon 80 bin 79 dolarlık ihracat gerçekleştirildiği bildirildi.

Antalya İhracatçı Birlikleri Başkanı Mustafa Satıcı, yaptığı yazılı açıklamada, bu yılın sekiz aylık döneminde Antalya’dan, aralarında Venezüella, Güney Afrika Cumhuriyeti, Vietnam, Endonezya, Meksika, Brezilya, Singapur, Tayland, Kolombiya, Çin, Kanada, Güney Kore ve Kenya gibi ülkelerinde bulunduğu beş kıt'ada toplam 85 ülkeye, tekstil ve ham maddeleri, yaş meyve sebze ve kesme çiçek olmak üzere toplam 325 milyon 80 bin 79 dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti. Tekstil ve ham maddeleri ihracatında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artışla 65 milyon 835 bin 912 dolara ulaşıldığını kaydeden Satıcı, yaş meyve sebze ihracatının yüzde 47 oranında arttığını ve 228 milyon 758 bin 362 dolara ulaştığını bildirdi. Kesme çiçek ihracatının yüzde 12 artışla 29 milyon 643 bin 351 dolar olarak gerçekleştiğini belirten Satıcı, kombine ihracatın da yüzde 111 artışla 842 bin 453 dolar olduğunu vurguladı.

/ ANTALYA

01.09.2007


 

Akdeniz’de üretilen ilk gemi denize indirildi

Hatay’ın İskenderun ilçesinde bulunan Akdeniz’in tek tersanesinde üretilen ilk gemi, Türkiye’de üçüncü kez uygulanan balon sistemi sayesinde denizle buluştu.

İSTER Tersanesi Donatım Mühendisi Kaan Hasırcıoğlu, düzenlenen törende yaptığı açıklamada, 1 yılda üretilen 5 bin 400 grostonluk ‘’Mehmet Ali Köymen’’ adlı kuru yük gemisinin, 15 metre genişliğinde ve 92 metre uzunluğunda olduğunu belirtti.

Hasırcıoğlu, geminin İstanbul’da yapılacak donatımdan sonra tahmini maliyetinin 6 milyon Avroyu bulacağını bildirdi.

/ İSKENDERUN

01.09.2007


 

Çin ile ATO arasında “İyi Niyet Anlaşması”

Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Çin Dış Ticaret Merkezi arasında ‘’İyi Niyet Anlaşması’’ imzalandı. Anlaşmayı ATO adına imzalayan ATO Başkan Vekili Ali Gökşin, törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin en büyük ticaret açığını yıllık 6 milyar dolarla Çin’e karşı verdiğini söyledi.

Çin’e daha çok mal satabilmek ve bu ülkeden daha fazla yatırım çekebilmek amacıyla her türlü ikili ilişkilerin artırılması gerektiğini vurgulayan Gökşin, bu çerçevede dünyanın en büyük fuarlarından olan Çin’in Kanton Fuarı’nın iki ülke şirketlerini yakınlaştırmak ve karşılıklı güven tesisi için büyük bir fırsat olduğunu ifade etti.

Gökşin, Mart ayında Türkiye’ye gelen Kanton Fuar heyetinin ‘’fuarda yalnız Çin ihraç mallarını sergilemekle kalmayacaklarını, yabancı ülkelerin de Kanton’da mallarını sergileyebileceklerini’’ söylediklerini ifade etti.

/ ANKARA

01.09.2007


 

Konyalı işadamları Kazakistan’ı keşfetti

Aktif işadamları ve Sanayiciler Derneği (AKTİSAD), Kazakistan’ın başşehri Astana’da yapılacak ‘Türkiye-Kazakistan İş Forumu’ programında 120 işadamını Kazakistanlı 500 işadamı ile buluşturacak.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ve Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri(ANSİFED)’nin işbirliği ile Kazakistan’a iş gezisi yapılacak. 05-09 Eylül 2007 tarihleri arasında Kazakistan’ın başşehri Astana’da yapılacak “Türkiye-Kazakistan İş Forumu” programına Türkiye’den toplam 120 işadamı katılacak. Katılımın sınırlı olması sebebiyle, Konya’dan 15 üye firmanın müracaat etmesine karşılık, ancak 7 üye firma katılım hakkını elde edecek. İş görüşmesine Kazakistan’dan da 500 işadamının katılması bekleniyor.

/ KONYA

01.09.2007


 

İTO’dan Türk firmalarına destek

İstanbul Ticaret Odası (İTO), 15 Ekim’de açılacak Çin İhracat ve İthalat Malları Fuarı’na katılım için Türk ihracatçılarına destek amacıyla 450 metrekarelik yer ayırttı.

İTO’dan yapılan yazılı açıklamada, Türk şirketlerinin, bu yıl ilk defa dünyaya açılan fuarla Çin’in potansiyelini yerinde değerlendirme fırsatı yakalayacağı kaydedildi. Açıklamada, dünya ekonomisinin buluştuğu 102’nci Çin İthalat ve İhracat Fuarı’nın 15-20 Ekim 2007 tarihleri arasında Çin’nin Kanton Eyaleti’nde gerçekleştirileceği vurgulandı.

/ İSTANBUL

01.09.2007


 

Söke 4. Pamuk Festivali başladı

Aydın’ın Söke ilçesinde 4. Pamuk Festivali çeşitli faaliyetlerle başladı. Söke Belediyesi tarafından ilçenin düşman işgalinden kurtuluş yıl dönümü kutlamalarının yanı sıra bölgenin tarımsal ürünlerinin başında gelen pamuğun önemine dikkat çekmek için düzenlenen 4. Pamuk Festivali başladı.

Söke Belediyesi Fatma Suat Orhon Müze ve Sanat Evi’nde, pamuk konulu karma resim sergisi ve genç san'atçılar Ozan Karagöz-Hüseyin Uysal’ın müzik dinletisi ile başlayan festivalin açılında konuşan, Kaymakam Celil Ateşoğlu, festival ile pamuğun Türk tarımında ve ekonomideki önemine dikkat çekilmek istendiğini belirtti.

/ AYDIN

01.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri