Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

AKP borçlanma rekortmeni

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında kurulan 58. ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başında bulunduğu 59. ve 60. AKP hükümetleri, Cumhuriyet döneminin borçlanma rekorunu kırdı.

AKP hükümetlerinin, yaklaşık beş yıllık icraat döneminde, kendinden önceki tüm Cumhuriyet hükümetlerin yüzde 127’si kadar iç borçlanmaya gittiği; dış borçlarla birlikte toplam merkezi yönetim borcunu ise bir kata yakın artırdığı belirlendi. Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik krizinin de yaşandığı 56. ve 57. Bülent Ecevit hükümetleri döneminde merkezi yönetim borç stoku yaklaşık 80 milyar dolar artarken, siyasi istikrar ve kalkınma dönemi olarak kabul edilen Türkiye’nin 58., 59. ve 60. AKP hükümetleri dönemindeki artış 132 milyar doları geçti. Ecevit, borcu en çok artıran ikinci başbakan olarak Erdoğan’ın ardından geldi. Merkezi yönetim borcunu en az artıran başbakanın ise Necmettin Erdoğan olduğu belirlendi.

80 YILDAKİNDEN DAHA FAZLA İÇ BORÇ

Erdoğan döneminde özellikle iç borç artışı, Cumhuriyet tarihinde oluşan toplam stoku aştı. İç borç stokunu 95.2 milyar dolardan devralan Erdoğan, bu yılın Eylül sonu itibariyle 213.3 milyar dolara çıkardı. Buna göre Erdoğan döneminde, 118.2 milyar dolarla önceki tüm hükümetlerden daha fazla net iç borçlanmaya gidildi. Bu dönemde merkezi yönetimin iç borç stoku yüzde 124 artış gösterdi.

Merkezi yönetimin dış borcu ise bu dönemde 11.6 milyar dolar artışla 57.1 milyar dolardan 68.8 milyar dolara ulaştı. Böylece sadece hükümetin tasarrufundaki toplam iç ve dış borç olan “merkezi yönetim borç stoku” Erdoğan başkanlığındaki 59. ve 60. hükümetler döneminde yüzde 85.2 oranında 129.8 milyar dolar artarak, Eylül 2007 sonu itibariyle 282.1 milyar dolara ulaştı. Söz konusu borç stoku, 59. hükümetin iş başına geldiği Mart 2003’te 152.3 milyar dolar düzeyinde bulunuyordu.

Ancak Kasım 2002 seçimlerinin ardından, Abdullah Gül başkanlığında kurulan 58. hükümet de dahil edildiğinde AKP hükümetleri dönemindeki toplam borç artışı 132.2 milyar dolara ulaştı. Bülent Ecevit başkanlığındaki 56. ve 57. hükümetler, merkezi yönetim borç stoku artışında yaklaşık 80 milyar dolarla ikinci sırada yer aldı.

/ ANKARA

25.10.2007


 

Sudan, petrolde işbirliğine sıcak

Günde 600 bin ton varil petrol üretimi olan Sudan, Türkiye ile özellikle petrol konusunda işbirliğine sıcak bakıyor.

Sudan Kamu Şirketleri Grubu Türkiye Temsilcisi, Sinkad Mastır İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi Genel Müdürü Hisham Taha, bir program için geldiği Konya’da, ‘’Türkiye ile tekstil, alüminyum, otomobil ve traktör yedek parça, ayakkabı gibi alanlarda ticari ilişkilerimizi geliştirebiliriz. Bu konuda Sudan’a yatırım yapacak Türk girişimciye kapılarımız açık’’ dedi.

Sudan’ın, Türkiye ile özellikle petrol konusunda işbirliğine sıcak baktığını dile getiren Taha, şunları kaydetti: ‘’Petrolün stratejik bir önemi var. Türkiye, petrol ihtiyacını çeşitli kaynaklardan sağlıyor. Terör yüzünden Türkiye’nin bazı kararlar alması gündemde. Habur Sınır Kapısı’nın kapatılmasıyla başlayacak süreçte Türkiye’ye petrol verebiliriz. Günde 600 bin varil petrol üretiyoruz. Önümüzdeki yıl 1 milyon varile çıkacak. Şu anda potansiyelimizin sadece yüzde 10’unu işleyebiliyoruz. Daha fazla petrol çıkarabiliriz. Türkiye ile petrol konusunda işbirliği yapabiliriz.’’

Türk şirketlerini Sudan’a petrol çıkarmaya da davet eden Taha, şöyle devam etti: ‘’Daha önce Türkiye’ye Sudan Enerji Bakanı geldi. Türk firmaları ile Sudan’da petrol çıkarılması konusunda görüşmeler yaptı. Girişimler halen sürüyor. Türkiye ile işbirliğine memnuniyetle hazırız. Eğer bu konuda Türk firmaları gelir müracaat ederse işbirliğine her zaman varız.’’ Taha, çıkardıkları 600 bin varilin sadece 50 binini kullandıklarını belirterek, ‘’Geri günde 550 bin varil kalıyor. Uygun tesis yapın bu petrolü size verelim’’ dedi. Öte yandan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen başkanlığında iş adamları heyeti, 28-30 Ekim tarihlerinde Sudan’a gidecek ve burada görüşmelerde bulunacak.

/ KONYA

25.10.2007


 

Batı Asya’da yabancı yatırımda birinciyiz

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından hazırlanan 2007 Dünya Yatırım Raporu’na göre, Türkiye, Batı Asya’da en çok yabancı yatırım çeken ülke oldu.

Rapora göre tüm dünyada yabancı doğrudan yatırım stoku 12 trilyon dolara ulaştı. Bu yatırım 78 bin civarında şirket tarafından ticari faaliyetlerde kullanıldı. Batı Asya’daki 14 ekonomiye akan yabancı doğrudan yatırım yüzde 44 artış ile 60 milyar dolara ulaştı. Türkiye, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, bölgeye akan yatırımın yaklaşık beşte dördünü alarak Batı Asya’da yabancı yatırımdan en büyük payı alan ülkeler oldu. Bazı sınırötesi birleşmeler ve finans sektöründeki özelleştirmeler nedeniyle Türkiye’ye gelen yabancı yatırım ikiye katlanarak 2006’da 20 milyar dolara ulaştı.

/ DUBAİ

25.10.2007


 

Ekmeğin fiyatını talep belirliyor

Büyük şehirlerde kg fiyatı 2 YTL’ye yükseltilen ekmek, daha küçük şehirlerde 1,5 YTL’ye satılıyor.

Ankaralı fırıncılar ekmek zammına un fiyatlarındaki artışı gerekçe gösterirken, aynı undan ekmek yapan Iğdır, Amasya, Bitlis, Kırşehirli fırıncılar ekmeği 1,25 YTL, Adıyaman, Afyon, Ağrı, Aksaray, Denizli ve birçok ildeki fırıncılar ise 1,5 YTL’den satıyor. Bu da maliyetler yanında, talebin de fiyatta belirleyici unsur olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye genelinde halk tipi ekmeğin gramajı 150-300 arasında, kg fiyatları ise 1,25-2 YTL arasında değişiyor. Ankara’da 1 Kasım’da uygulanmaya başlanacak zam ile birlikte ekmeğin kg fiyatı 2 YTL’ye yükselecek. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, sadece 8-9 ilde ekmeğin kilosunun 2 YTL’ye satıldığını, Türkiye genelinde ekmeğin kg fiyatının ortalama 1,67 YTL olduğunu açıklamıştı.

TFF Başkanı Halil İbrahim Balcı ise, günde 10 bin tane ekmek satılan il ile 2 milyon tane ekmek satılan ilin karşılaştırılamayacağını savunurken, büyük şehirlerde dağıtım maliyetleri, bayi karı, işçilik ve kiraların çok yüksek olduğunu söyledi.

/ ANKARA

25.10.2007


 

Çiftçinin umudu yeni hasat dönemi

Küresel ısınma ve kuraklık sebebiyle bu yıl ektiği üründen yeterli miktarı ve kaliteyi alamayan çiftçinin, artık yeni hasat döneminin kazancına umut bağladığı bildirildi.

Antakya Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek, her bölgede hemen hemen bütün ürünlerin küresel ısınmadan ve yetersiz yağış düşmesinden olumsuz etkilendiğini söyledi. Şehirde yaklaşık 31 bin 700 dekara ekimi yapılan mısırda da durumun farklı olmadığını belirten Civelek, geçen yıl 230 bin ton ürün elde edilirken, bu yıl yaklaşık aynı alandan elde edilen rekoltenin 184 bin tonda kaldığını ve ortalama olarak yüzde 20-25 kayıp yaşandığını kaydetti. Yaşanan sıcaklık artışı ve kaynakların yetersizliği sebebiyle bitkinin su ihtiyacının yeteri kadar karşılanamadığını vurgulayan Civelek, şöyle devam etti:’’Çiftçinin umudu artık bir dahaki bahara kaldı. Çiftçi büyük emek harcayarak ektiği ürünlerden küresel ısınmadan kaynaklanan sıcaklık artışı ve yeterli yağış düşmemesi sebebiyle yeterli miktarı ve kaliteyi alamadı. Bölgemizde de yoğun olarak yetiştirilen pamuk, mısır, zeytin ve narenciye üreticileri de bu durumdan etkilendi.’’

/ HATAY

25.10.2007


 

‘Akbil’e yeni tarife adeta gizli zam’

İstanbul Büyükşehir Belediye’sinin Akbil tarifesindeki değişikliğini değerlendiren Tüketiciler Birliği Başvuru Merkezi Başkanı Uğur Zincir; “Yeni tarife, gizli zamdır” dedi.

Zincir konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Yüz yirmi dakikada altı ayrı araca binmeyi başaran tüketici, eski tarifeye kıyasla 60 YKr. fazla ödeyecektir.”

Yeni Asya / İSTANBUL

25.10.2007


 

LS traktörü Anadolu ile Türkiye’de

Anadolu Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Anadolu Motor, LS traktörlerinin distribütörü oldu.

Anadolu Grubu, elektronikten endüstriyel sistemlere kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteren dünya devi LG Grup’la yaptığı işbirliği sonucu, LS traktörlerini Türkiye’de satışa sunacak. İlk kez 24-28 Ekim’de Bursa’daki Burtarım 2007 Fuarı’nda görücüye çıkacak olan LS traktörleri Ocak 2008’den itibaren satışa çıkacak.

Yeni Asya / İSTANBUL

25.10.2007


 

Bilişim STK’ları: Esas zaafımız Telekom’a bağımlılık

Bilişim STK’ları, yayınladıkları bildiride, esas zaafın haberleşmenin sadece Türk Telekom’un alt yapısına bağımlı olmak olduğunu savundular.

Türk Telekom’da devam eden greve ilişkin 13 bilişim sivil toplum kuruluşu (STK), ortak bir bildiri yayınladı. Ortak bildiri, her ay toplanarak gündemlerindeki konuları değerlendiren bilişim STK’larından Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), Türkiye Bilişim Derneği (TBD), Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) ve Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneğinin (TÜBİSAD) de aralarında bulunduğu 13 STK tarafından Bilişim Sivil Toplum Kuruluşları imzasıyla yayınlandı.

Esas zaafın, yedeksiz tek bir haberleşme altyapısına bağımlılık olduğu ve çözümün serbestleşmenin sağlanmasından geçtiği kaydedilen bildiride, daha ilk günden karşılaşılan kesintilerin birçok alanda önemli aksamalara sebeb olduğu ve bu gibi durumlarda kesintisiz haberleşme güvenliğinin sağlanması için alternatif altyapıların kurulması ve kullanılması gerektiği vurgulandı.

Türk Telekom’da ilk kez bir grev yaşandığına değinilen bildiride, daha ilk günlerde karşılaşılan kesintilerin, Türkiye’nin, savaş-terör, deprem ve yaşanan grev gibi zamanlarda kesintisiz haberleşme güvenliğinin sağlanması için üzerinde durulması ve giderilmesi gereken bir eksiğini ortaya çıkardığı savunuldu.

/ İSTANBUL

25.10.2007


 

Grevimiz, hakkımızı alana kadar sürecek

Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Akcan, işverene yaptıkları görüşme çağrılarının ‘’geri adım atma’’ şeklinde değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek, ‘’Greve gitme nedenlerimiz ortan kalkana kadar grevimiz sürecek’’ dedi.

Türkiye’nin içinde bulunduğu hassas dönemde iletişim sektöründe yaşanan grevin üyelerini ve kendilerini üzdüğünü ifade eden Akcan, bu şartlarda işverene çağrıda bulunarak grevin bir an önce sona erdirilmesi için adım atılmasını istediklerini söyledi. Türkiye Haber-İş Sendikası’nın Türk Telekom’daki grevi, Ankara’daki 67 iş yerinde sürüyor. Sendika yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türk Telekom’un Ankara’daki iş yerlerinde yaklaşık 3 bin işçi çalışıyor.

GREVİN ETKİSİ HER GEÇEN GÜN ARTACAK

Türkiye Haber-İş Ankara Şube Başkanı Selami Terkan da, ‘’Grevimizin etkisi her geçen gün artacak. Önümüzdeki haftadan itibaren etkinliği katlanarak ortaya çıkacaktır. Üretimden gelen gücümüzü kullanıyoruz. Bu nedenle günde ortalama 3 bin iş emri katlanarak büyüyor. Sistem yük artışlarını taşıyamadığından bir haftada yaklaşık 21 bin iş emri birikmiştir. Arızaların katlanmasıyla bu sayı 40 bini bulmuştur.’’

/ ANKARA

25.10.2007


 

Afra mağazaları, Makromarket’e devredilecek

Kombassan Giyim Gıda Turizm Sanayi İç ve Dış Ticaret AŞ tarafından ‘Afra’ markası ile işletilen perakende satış mağazalarının, Şeref Makromarket San. ve Tic. A.Ş’ye devredilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

İki şirketten yapılan ortak açıklamaya göre, perakende satış mağazaları işletmeciliği alanında faaliyet gösteren Kombassan Giyim ile Şeref Makromarket arasında yapılan görüşmelerde, Afra markası ile işletilen satış mağazalarının Şeref Makromarket’e devri konusunda ilke anlaşmasına varıldığı bildirildi. Açıklamada, konuyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından alınması gereken izinler için gereken müracaatların yapıldığı belirtildi.

/ ANKARA

25.10.2007


 

YDK: TTK kömür üretiminden çekilsin

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile ilgili son raporunda, 2 milyar 630 milyon YTL konsolide bilanço zararı göz önüne alınarak, kurumun ‘taş kömürü üretim alanları ve birimlerinin özel sektöre devredilmesi’ teklif edildi.

Kurulun raporunda, mevcut yeniden yapılanma, teşkilatlanma, üretim, istihdam ve ücret politikaları ve uygulamaları devam ettiği müddetçe, TTK’nin ülke ihtiyacı olan taş kömürünü üretmesi, karlı ve verimli çalışması, üretim maliyetlerini indirmesi, ithalatı ve döviz çıkışını kısmen de olsa önlemesi, kamu üzerindeki finansal yükünü azaltmasının mümkün görülmediği belirtildi.

/ ZONGULDAK

25.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri