Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

İki İnönü ve Said Nursî



İsmet İnönü gerek Millî Şef olarak iktidarı elinde tuttuğu tek parti devrinde, gerek 1950-60 arasındaki ilk muhalefet döneminde, gerek 27 Mayıs ihtilâlini izleyen kısa süreli başbakanlığında, gerekse ondan sonra vefatına kadar bir daha iktidar yüzü göremediği ikinci muhalefet sürecinde bir hedefinin peşini hiç bırakmadı:

Bediüzzaman Said Nursî ve Nurculuk.

50 öncesi Said Nursî’yi ve talebelerini mahkemeden mahkemeye, hapisten hapise, sürgünden sürgüne dolaştıran amansız tazyiklerde onun takip ve talimatlarının önemli payı vardı.

50 sonrasında Menderes’i sıkıştırmak için her fırsatta Bediüzzaman’a hücum eden, özellikle Said Nursî’nin vefatına birkaç ay kala çıktığı gezileri Meclis kürsüsünde diline dolayıp memleketin bir numaralı sorunu haline getirerek muhalefet malzemesi yapan kişi de İsmet Paşaydı.

27 Mayıs sayesinde başbakanlık koltuğuna oturduğunda solcularla ilgili MİT raporları önüne getirilince, “Bana bunları değil, Nurcuların dosyalarını getirin. Millî Emniyet’in birinci görevi Nurcuları takip etmektir” diyen de İnönü idi.

Aynı İnönü, 1965 seçimi öncesinde seçim meydanlarında “Nurcuları koruyup kolluyor. Said Nursî’nin halifesi mi olacak?” diye sorduğu Demirel’e “Nurcu olmadığını açıklasın” baskısı yapmakta da hiç tereddüt etmemişti.

Bu kampanyanın ardından sandıkta aldığı sonuç onun açısından yine tam bir hezimetti ve bu neticeyi “Beni Nurcular yıktı” diyerek yorumlayan Millî Şefin, ondan sonra 1973’teki vefatına kadar Said Nursî ve Nurculuk bahsini ağzına aldığı hiç duyulmadı.

Aradan yaklaşık yirmi sene geçti. Ve siyaset sahnesinde boy gösteren bir başka İnönü, Millî Şefin oğlu Erdal İnönü, ısrarlı talepler üzerine SHP’nin başına geçti ve 1991 seçiminin ardından Demirel’in kurduğu DYP-SHP koalisyon hükümetinde başbakan yardımcısı oldu.

Bu hükümetin en ilginç icraatlarından biri ise, Kültür Bakanlığına bağlı devlet kütüphanelerine Risale-i Nur Külliyatının da konulması ve bu durumun, “Said Nursî Hakkari kütüphanesinde sizi bekliyor” mesajıyla hazırlanan gazete ilânları ve afişlerle kamuoyuna duyurulmasıydı.

DYP-SHP koalisyonu, Türk siyasetinde iki ana damarı oluşturan ve başından beri amansız bir mücadele veregelen iki siyasî akımın, ülkeyi 12 Eylül cenderesinden çıkarıp demokratikleşmenin yolunu açmayı öngören bir programda uzlaşarak birlikte hükümet kurmaları suretiyle, siyasî iklimin yumuşamasına katkı sağlamıştı.

Aynı hükümetin, CHP ve ona endeksli devlet zihniyetince yıllarca yasaklanan, baskı altında tutulan ve ambargo uygulanan muhalif yazarlarla birlikte Said Nursî’nin eserlerini de özgürlüğüne kavuşturup kucaklaması ise, bu katkıyı çok daha anlamlı kılıp derinleştiren bir karardı.

Eğer o iklim ve atmosfer korunabilse ve zenginleştirilerek sürdürülebilse idi, bugün Türkiye her bakımdan çok daha iyi bir noktada olurdu.

Kişiliğiyle ve iç dünyasının tezahürleriyle babasından çok annesi Mevhibe Hanımın izlerini yansıtan ve vefatından hemen sonra eşinin okuttuğu Yasin-i Şerifin refakatinde son yolculuğuna çıkan Erdal İnönü’yü berzah âlemine uğurlarken bu önemli anekdotu kayda geçirmezsek, hakkın hatırına hürmetsizlik etmiş oluruz.

03.11.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (02.11.2007) - 6 Kasım daha önemli

  (01.11.2007) - Resepsiyon

  (31.10.2007) - 5 Kasım'a doğru

  (30.10.2007) - 84 yıl sonra

  (28.10.2007) - TOBB’dan mektup

  (27.10.2007) - Tahrikler niye tutmuyor?

  (26.10.2007) - Tahrikle itidal olur mu?

  (25.10.2007) - Referandumun mesajı

  (24.10.2007) - TSK zaten orada!

  (23.10.2007) - Dolduruşa gelmeyelim

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri