Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Rifat OKYAY

Selâlara kulak verelim...



Vakit kalırsa yapılan işler, çok önemli fakat kendimiz tarafından önemsiz kabul edilen işler olmamalı. Bu dünya için pek ehemmiyeti olmayan, küçük gördüğümüz ve hor baktığımız bir çok mesele, konu ahiret için çok önemli ve pek ehemmiyetli olabilir.

Genel bir nazarla, bakışla insan yemek ve içmek noktasından, sevdiklerine bile zaman ayıramıyor veya eksik bakıyor. Ailesine ve aile çevresine, akrabalarına, işi ve iş dünyası meşgaleleri noktasından zaman ayıramıyor. Ahbaplarına, dostlarına dünya metaı, dünya kıymetleri adına dönüp bakamıyor. Dünyada da ahirette de başına belâ olabilecek şekildeki sevmekleri ve vakit geçirmeleri hep ön saflarda ve ön planlarda bilerek, isteyerek yapıyor.

Gerçekçi ve hakikatlı bir nazarla bakıldığı zaman insan ahiretini sevmek ve zaman ayırmak bakımından ona dünyadan sonra önem veriyor ve seviyor. Telâş etmek, ürkmek ve korkmak noktalarından ise ahirete nazaran, dünya birinci durumda. Sanki dünyaya nazaran ahiret için dünyada kalan, bırakılan bir kişi varmış gibi.

Ehemmiyet vermek, önem vermek, baş sıralara koymak ve dert edinmek bu konularda çok önemli oluyor: Dünya kadar ahireti bilmek ve sevmek. En basit dünya işleri kadar, ahiretin işlerini de yapmak, sevmek. Sahip çıktığımız ve peşine düştüğümüz dünya metaı kadar, ahiretimize ve ona ait işlerin peşine düşmek, sahip çıkmak elbette ki insanım, hakikaten insanım diyebilen herkes için, hususan Müslümanlar için, bil hassa hizmet ehli için büyük önem arz etmektedir.

Dünyanın en küçük meselesine bizce önemli olduğu için şöyle veya böyle bir şekilde vakit bulabildiğimiz gibi, ahiretin meselelerine, iman ve Kur'ân hizmetine taalluk eden meselelere bir şekilde vakit bulmalıyız, illa ki, muhakkak bulmalıyız.

Birinci tavsiye: Selâları takip edelim, bizim için verildiğini bilerek dinleyelim, biz öldük selamız veriliyor, buyurun halimizi düşünelim. Kucağımıza bakalım oradaki: Maddî- manevî, zihnî- fikrî, düşüncede- hayalde, planlanmış, yapılmış ne kadar neyimiz varsa ortaya koyalım. ahirete ait olan, dünyaya ait olan ne varsa ayıralım ve bakalım.

İkinci tavsiye: Bazen kabristanlara, mezarlıklara gidelim cenaze merasimlerine katılalım ve ziyaretler yapalım. Bu mevkilere geldiğimiz zaman, burası dünyadan sonra ikinci vatanımız, buradan da üçüncü ve son vatanımız olan ahirete gideceğiz diye bir tefekküre ve akıl, fikir, ruh, hayal âlemimizde küçük küçük de olsa bir hesaplaşmaya ve yüzleşmeye girelim, neticeye bakalım: Dünya işlerimiz ne büyüklükte bir tepe oluşturuyor, ahiret işlerimiz ne büyüklükte bir tepe oluşturuyor.

Mesuliyet denen bir kavram var. Bunun da hayata geçirilmesi lâzım. Ancak bu kadar vakit buluyorum bahanesi yukarıda bahsettiğimiz iki tavsiyede, düşünce terazimizde, sorumluluk ve vazife noktalarında muhakkak tartılmalıdır. Yoksa inatla tersini yapmaya kalkışmak bize bir şey kazandırmayacaktır. İşin içine hizmeti ve vazifeleri engellemekle gireceği muhakkak. Bu yolu takip etmek, tercih etmek ve inatla bu yola devam etmekte insana ancak günahları ve hesap vermeyi gerektiren amelleri kazandırabilir.

Özellikle Kur'ân ve iman hizmetinde Allah'ın rızasını kazanacağımız, dünyaya nazaran ahiret yüklü yapacağımız her işe muhakkak bir surette VAKİT BULABİLMELİYİZ.

18.01.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (11.01.2008) - Öpecek gözlerimizi bulamasan da!

  (04.01.2008) - Selahaddin Yeşilyurt'u rahmetle anarken...

  (28.12.2007) - Duâ ve tebrik

  (21.12.2007) - Böyle bir bayramınız olsun!

  (14.12.2007) - Risâle-i Nur'ları anlayan, anlatan bir muhatab

  (07.12.2007) - Başlarken...

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri