Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

ABD karma eğitimi terk ediyor

Eğitimdeki kötü gidişe çözüm arayan ABD’nin Georgia eyaletinin 14 bin nüfuslu Green County bölgesinde karma eğitim tamamen terk edilerek, kız erkek öğrenciler ayrıldı.

Devlet okullarındaki kötü gidişe çözüm arayan ABD hükümeti, karma eğitimin birçok probleme yol açtığını tespit ederek, kız ve erkek öğrencilere ayrı sınıflar açılmasını teşvik ediyor. Uygulamanın eğitimde kaliteyi yükselttiğini gören pek çok devlet okulu da ayrı sınıf açmaya başladı. Eğitimde karma eğitimi terk edenlere Georgia eyaletinin Greene County bölgesi eklenirken, bütün orta öğretim kurumlarında kız ve erkek öğrencilerin ayrı sınıflarda okumasını öngören yeni sistemden büyük başarı bekleniyor. Ülkede erkek ve kız okulları bulunsa da Greene County bütün okullarda karma eğitimi terk eden ilk bölge.

Georgia eyaletinin fakir kırsal kesiminde yer alan, yüzde 70’i siyah olmak üzere 14 bin nüfus barındıran Greene County’nin Eğitim Kurulu, sınav sonuçlarının yıllardır düşük düzeyde seyretmesi, okulu terk edenlerin çoğalması ve hamile kalan kız öğrenci sayısının artışı üzerine sonbaharda ayrı sınıf uygulamasına karar verdi.

Toplam 2 bin öğrencinin bulunduğu bölgenin okullar müdürü Shawn McCollough, geçen hafta karma eğitimden vaçgeçtiklerine dair kararı duyurmak için topladığı velilere “Bu seviyede gidersek asla hedefi yakalayamayacağız. Eğer bir adım atacaksak, büyük adım atalım” diye seslendi. Araştırmaların erkek ve kız çocukların ayrı sınıflara konulduğu zaman kendilerine daha fazla derslere verdiğini gösterdiğini anlatan McCollough, böylece sınav sonuçlarının düzeleceğini ve eğitimin seviyesinin artacağını vurguladı.

Ulusal Tek Cinse Dayalı Kamusal Eğitim Derneği Başkanı Leonard Sax ise federal yasanın tek cinse dayalı okul ya da sınıfların oluşturulmasına izin verdiğini hatırlatarak, farklı eyaletlerde karma eğitimi terk eden okul sayısının son dönemlerde arttığını belirtti. Federal yönetimin 2006’de tek cinse dayalı eğitimin önünü açan yasal düzenlemesi sonrası karma eğitimi terk etme eğilimi ortaya çıktığı belirtiliyor. Sax’a göre ulusal düzeyde tek cinse dayalı okul ya da alternatif sınıflar sunan okul sayısı 366’yı buldu.

KARMA EĞİTİMİ TERKEDEN

OKULLAR KAZANIYOR

Karma eğitimin birçok probleme yol açtığını tespit eden ABD hükümeti, kız ve erkek öğrencilere ayrı sınıflar açılmasını teşvik ediyor. Uygulamanın eğitimde kaliteyi yükselttiğini gören pek çok devlet okulu da ayrı sınıf açmaya başladı. 1995 yılında 3 devlet okulunda yürütülen ayrı eğitim uygulaması, günümüzde 366 okula çıktı. 200 okulun daha kız-erkek ayrı eğitim yapmak için başvuruda bulunduğu belirtiliyor.

Yapılan araştırmalar, kız ve erkeklerin ayrı sınıflarda bulunmasının getirdiği faydaları gözler önüne serdi. Öğrencileri meşgul eden eğlence, kavga, suç işleme, vakti boşa harcama, taciz ve gebelik gibi olumsuzlukların ayrı eğitim veren okullarda en aza indiği gözlendi. New York Harlem’de 2003’te yapılan bir çalışma dikkat çekici sonuçlar ortaya çıkardı. Buna göre, ergenlik çağındaki çocuklarda hamile kalma oranı sadece kızların okuduğu okullarda 40’ta 1 iken, karma eğitim veren yerlerde 3’te 1.

Karma okullara giden kızlar nasıl göründükleriyle, sadece kız okuluna gidenler ise kim oldukları ile daha çok ilgileniyor. Ayrı okula gidenlerin kendine güven oranları da yüksek.

‘KARMA EĞİTİM KIZ ÖĞRENCİLERE ZARARLI’

Yıllardır tartışılan “karma eğitim yararlı mı değil mi” sorusuna İngiltere’nn en ünlü okullarından St. Mary Lisesi’nin müdürü “Karma eğitim genç kızlara zarar veriyor” değerlendirmesinde bulunmuştu. Frances King, karma eğitimin özellikle buluğ çağında genç kızların kendilerine daha az güvenmesine sebep olarak akademik kariyerlerine zarar verdiğini söylemişti. İngiliz Times gazetesine konuşan King şunları kaydetmişti:”Buluğ çağı özellikle kızların kariyerleri için ilk adımlarını atmaya başladıkları okul yıllarında kendilerine güvenlerinin daha az olmasına sebep oluyor. Son derece kırılgan bir yapıları oluyor. Ve karma eğitim onları bu en zor zamanlarında çok sert bir şekilde yaralıyor.”

YENİ ASYA / İSTANBUL

29.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yasakçılıkta YÖK’ün yerini ÜAK aldı

  28 Şubat sürüyor

  CHP’nin yeni hedefi YÖK Başkanı

  Rantiye kazandı, Türkiye kaybetti

  Türkiye Savunma Bakanı: Askerlerimiz birlikte çalışıyor

  ABD karma eğitimi terk ediyor

  Şehitler duâlarla

  Baird: Türkiye kararlı olursa üye olur

  Öğrenci servisi devrildi: 16 yaralı

  Fizik tedaviyle hayata tutundular

  Merada toplu konut yükselecek

  Hayırsever işadamı öğrencileri bilim adamlar buluşturuyor

  Havada yolcu hedefi 130 milyona ulaşmak

  Matematik korkusu nasıl aşılır?

  Hızlı verilen kilo aynı hızla alınıyor

  Kızamık virüsü 2010’a kadar yok edilecek

  Sofradan doymadan kalkın

  Sadaka taşlarından ekrana


 Son Dakika Haberleri