|
Millî Eğitim Bakanlığı’nın sınıf geçme yönetmeliğinde yapacağı değişikliğe eğitimcilerden büyük tepki geldi. Eğitim sendikaları, söz konusu değişikliğin öğretmenin sınıf geçmedeki rolünü sıfıra indirdiğine işaret ederken, öğretmenle öğrenci arasındaki ilişkiyi bozacağını belirttiler. Sendikalar, değişikliğin eğitimde niteliği arttırmak yerine azaltacağını kaydederken “şeklen” atılmış bir adım olduğunu ifade ettiler.
TÜRK EĞİTİM-SEN: “SINIF GEÇMEDE
ÖĞRETMENİN ETKİSİ SIFIRA İNDİRİLMEMELİ”
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, öğretmen ve öğrenci arasındaki ilişkinin olumsuz anlamda etkileneceğini vurgulayarak, “Siz sınıf geçme metodunda, öğretmenin öğrenci üzerindeki etkisini sıfırlarsanız, eğitim-öğretimi kaosa sürükleyebilirsiniz. Yeni sınıf geçme sisteminde öğretmen etkisini öğrencinin hissedeceği şekilde yeniden dizayn edilmeli. Aksi takdirde disiplinsizlik boyutları önüne geçilemeyecek seviyelere ulaşacaktır” uyarısında bulundu.
EĞİTİM-SEN: “ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ
İLİŞKİSİNİ ZEDELER”
Sınıf geçme sisteminin kolaylaştırılmasının öğrenci ve öğretmen ilişkisini zedeleyeceğini söyleyen Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, dershanelere yönelmenin de artacağını savundu. Eğitim sisteminin “sırıkla atlama” yarışmalarına döndüğünü kaydeden Dinçer, eğitim sisteminin sınav odaklı olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi.
Söz konusu sistemin her öğrencinin lise diploması alabilmesini sağlama amacı taşıdığını ifade eden Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, “Millî Eğitim Bakanlığı, herkesin lise diploması almasını sağlayacak bir sistemi yapıyor, daha sonra ne olacağını ise hiç düşünmüyor. Değişiklik popülist bir yaklaşımla yapılmış bir düzenleme olacak. Şekli kurtarmaya yönelik. Bu değişikliği yaparken de kimseden görüş almadılar” dedi.
BES: “ŞEKİLCİ BİR YAKLAŞIMLA ATILMIŞ BİR
ADIM, DESTEKLEMİYORUZ”
Bağımsız Eğitimcileri Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Bu yeni yönetmelikte de çocukların bir şey öğrenmesi önemli değil. Öğretmenin öğretme sorumluluğunu da alıp, çocukların kolayca sınıf geçmesi sağlanıyor. Çocuklara işe yaramayan diplomalar vermek AB nezdinde ‘bizim diplomalı sayımız şu kadar’ demek için atılmış bir adımdır. Tamamen şekilci bir adımdır, desteklemiyoruz, Bu eğitim sistemini bombalamaktır” diye konuştu..
TARTIŞMA NİYE ÇIKTI?
Millî Eğitim Bakanlığı sınıf geçme yönetmeliğinde yapacağı değişiklik ile sınıf geçmeyi kolaylaştıracak. En fazla iki dersten zayıfı olan öğrenciler bir üst sınıfa sorumlu olarak geçebilirken, yapılacak değişiklik ile bu sayı 6 olacak. Ayrıca üç dersten başarısız olan öğrencilerin girebildiği ortalama yükseltme sınavına yeni düzenlemeyle sınırsız giriş hakkı tanınacak. Söz konusu düzenleme ile öğretmenlerin sınıf geçme üzerindeki etkisi de önemli ölçüde azaltılmış olacak.
|