Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Sami CEBECİ

İslâm’ın sembolleri



Devletleri ve milletleri tanımlayan en önemli sembol bayraklar olduğu gibi, bir ülkenin Müslüman olduğunu gösteren semboller de vardır. İslâm literatüründe buna şeâir-i İslâmiye adı verilir.

Camiler, minareler, ezanlar, mezar taşları, Cuma ve bayram namazları, Ramazan orucu, yağmur namazı ve duâsı, Kelime-i Şehâdet, selâm ve besmele gibi alâmetler İslâm’ın sembolleridir. O memleketin, Müslüman bir ülke olduğunu gösterir.

“Sünnet-i seniyyenin içinde en mühimi, İslâm alâmetleri olan ve şeâire de taallûk eden sünnetlerdir” tesbitini yapan Bediüzzaman, o sünnetlerin umuma ait bir hukuk olarak, cemiyete ait bir ubudiyet olduğunu belirtir. Ve “Birisinin yapmasıyla o cemiyet umumen istifâde ettiği gibi, onun terkiyle de umum cemaat mes’ul olur” ikazını yaparak, şeâirde sorumluluğun bütün cemiyete ait olduğunu ifâde eder.

İslâmî semboller içinde en dikkat çekeni şüphesiz ezandır. Ezan, bayrak gibidir. Aslı gibi okunması zarurîdir. Hangi ülkede okunsa, Müslümanları camiye ve namaza dâvet ettiği anlaşılır. Hacca giden Türk hacılarının “Araplar ezanı Türkçe okuyorlar” nüktesi, Arapça okunan ezanın, İslâm milletinin ortak bir sembolü olduğuna güzel bir örnektir. Türkçe okutulması hususundaki ısrarın ne kadar anlamsız ve iyi niyetten uzak olduğunu da gösterir. Hem ezanın tek maksadı, sadece Müslümanları camiye davet değil, o şehir ahalisi nâmına tevhid-İlâhîyi kâinata ilân etmektir. Dünya kendi etrafında dönerken her an ezan okunmakta ve namaza durulmaktadır. Ezansız ve namazsız bir an bulunmamaktadır. Ezandan rahatsız olmak, şeytana arkadaş olmaktır.

Allah’ın farz emri olarak hanımların örtüleri olan tesettür de, şeâirden ve İslâmın sembollerindendir. Tesettür, Allah’ı, âhireti, peygamberi ve İslâmî değerleri hatırlatır. Tesettür bir üniforma gibidir. Ona has vakarın korunması gereklidir. Nasıl askerî üniforma giymiş birisinin çöp poşeti taşıması, şemsiye kullanması, düğmeleri açık dolaşması, o üniformanın ciddiyetiyle bağdaşmadığı için yasaksa; tesettürlü bir bayanın da şarkıcılara eşlik etmesi, alenen dans etmesi ve her türlü hafif meşrep hareketlere tevessül etmesi de tesettürün ciddiyetiyle telif edilemez. İslâmın asâlet ve ciddiyetine zarar vermeye kimsenin hakkı yoktur. Bu vebali kimse taşıyamaz. Şuursuz hareketler, şuurlu düşmana yardım etmek anlamı taşır.

Bütün camiler ve minareler İslâm sembolü olduğu gibi, Ayasofya Camii de hem İslâm’ın, hem İstanbul fethinin sembolüdür. Ayasofya, kilise olarak yapılmış, fethe kadar mâbet vazifesi görmüştür. Fetihten sonra kiliseden camiye dönüştürülen bu mâbet, tam 481 yıl cami olarak kullanılmıştır. 1934 yılında bir bakanlar kurulu kararıyla müze haline getirilmiş, mâbet olmaktan çıkarılmıştır. Bin seneden fazla ibâdethane olarak kullanılan bu mekânın mâhzun hâli devam etmektedir. Halbuki Fatih, vakfiyesinde “Dünya durdukça benim bu camim kalacak. Onu camilikten çıkaranlara, Allah’ın, meleklerin ve bütün sâlih kulların lâneti üzerine olsun” diyerek bedduâ ettiği bilinmektedir. İnşallah Ezan-ı Muhammedî’nin (asm) aslıyla okunmasına vesile olan irâde, yakın bir gelecekte Ayasofya’nın da yeniden açılmasına ve cami olarak kullanılmasına vesile olacaktır. Bu husustaki ümidimiz tamdır.

Âhirzaman müceddidinin en önemli vazifelerinden biri de şeâir-i İslâmiyeyi ihyâ etmektir. Risâle-i Nur ve talebeleri bu misyonun hizmetkârlarıdırlar. Bu mânâyı, Üstad, şöyle izah eder: “Risâle-i Nur, yalnız bir cüz’î tahribâtı ve bir küçük haneyi tamir etmiyor; belki küllî bir tahribatı ve İslâmiyeti içine alan ve dağlar büyüklüğünde taşları bulunan bir muhit kaleyi tamir ediyor. Ve hususî bir kalbi ve has bir vicdanı ıslâha çalışmıyor, belki bin seneden beri tedarük ve teraküm edilen müfsid âletlerle dehşetli rahnelenen kalb-i umumiyi ve efkâr-ı ammeyi ve umumun ve bahusus avam-ı mü'minînin istinadgâhları olan İslâmî esasların ve cereyanların ve şeairlerin kırılmasıyla bozulmaya yüz tutan vicdan-ı umumiyi, Kur’ân’ın icazıyla ve geniş yaralarını Kur’ân’ın ve imanın ilâçlarıyla tedavi etmeye çalışıyor.”

Asya-Nur Kültür Merkezinde Ahmet Özdemir’in sunduğu ve kısa bir özetini vermeye çalıştığımız bu seminer, gerçekten çok önemli mesajlar ihtivâ ediyordu.

04.06.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.05.2008) - Mükâfat ve mücâzat menzilleri

  (21.05.2008) - İslâm ve âile

  (14.05.2008) - Risâle-i Nur mesleğinin temel esasları

  (07.05.2008) - Merkezi güçlendirmek

  (23.04.2008) - Kâinatın Efendisi Hz. Muhammed (asm)

  (16.04.2008) - Risâle-i Nur’da gençlik

  (09.04.2008) - Bir iman fedâisi

  (02.04.2008) - Kul hakkı

  (26.03.2008) - İzmit Konferansı

  (19.03.2008) - Ege’de maddî ve mânevî bahar

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır