"Gerçekten" haber verir 04 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ali FERŞADOĞLU

Lisan problemi



Batı’da işçi olarak çalışan veya oraya yerleşen, Avrupalılarla ticârî ve sâir münâsebetlerde bulunan insanlarımızın birinci problemi, İslâm ve Müslümanlarla ilgili yanlış ve bâtıl imâjdır. Bunu, lisân-ı halleriyle silmeleri gerekiyor.

İkinci problem dildir. Orada çalışan insanlar, gerek çalışma şartlarını, gerekse bulundukları mahalle ve hayat şartlarını düzenleyebilmeleri ülkenin lisanına âşina olmalarıyla orantılı. Ayrıca, İslâmiyeti lisan-ı kal ile de onlara anlatabilmeleri, diyalog kurabilmeleri de, lisana bağlıdır.

Bir diğer önemli problemleri, iş bulma ve çalışma şartları. Hem gurbet elde, hem yabancısı oldukları bir kültür içinde, hem dillerine âşina olmadıkları patronların fabrikalarında, iş yerlerinde kimi zaman ağır çalışıyorlar.

Bu arada işlerini kaybetme ihtimâli yüksek. Yeniden iş bulmak da oldukça zor. Bunun sebeplerinden birisi, iki Almanya’nın birleşmesi. Doğu Avrupa’nın, gelişmiş Batı Avrupa ülkelerine akın etmesi; bir kısmının Avrupa Topluluğuna giriş hazırlıkları da buna ilâve edilebilir.

Mühim bir mesele de, işçilerimizin haklarını tam mânâsıyla alamaması, arayamaması. Evvelâ, lisanları yok, olsa da kanunları bilmiyorlar. Bilseler de, işlerini bırakıp onun peşinde koşamıyorlar. Buna zamanları yok.

En önemli problemleri de, çocuklarını kendi inanç ve kültürlerine göre yetiştirememeleridir. Yabancı bir ülkede, değişik kültür ve ahlâkın hâkim olduğu bir mekânda, kendi inanç ve örflerine tamamen ters bir eğitim sisteminin hüküm sürdüğü bir toplulukta olmaları sıkıntının en büyüğünü teşkil ediyor.

Avrupa’da insanları ve bilhassa gençleri çeken öyle cazip şeyler var ki, onları tutmak çok zor. Özellikle gençleri bir hortum gibi içine çekiyor! Üstelik, memleketlerindeki gibi caydırıcı unsurlar da yok!

Bunun için kimisi yetişkin çocuklarını Türkiye’ye gönderiyor. İki kız çocuğunu Türkiye’ye gönderip imam-hatip okulunda okutan bir işçimiz, “Neden buradaki okullara göndermiyorsun. Oysa burada eğitim araç-gereçleri daha da gelişmiş değil mi?” şeklindeki suâlimize şöyle cevap verdi:

“Evet, burada kitap-defter, kalem bile bedava. Okullar modern. Ancak, beraber gezilere çıkıyorlar. Alt-alta üst üste. Giyim-kuşamları, okuldaki hareketleri beni ürkütüyor. Böyle bir ortamda yetişecek çocuklar sonunda nereye düşecek? Türkiye’ye dönenlerin bazılarını da bekleyen başka tehlikeler var: Ya diskoya, ya uyuşturucu veya fuhşa. Çünkü, orada serbest bir hayata alışıyor. Ülkeye de dönünce bizim insanlarımıza ayak uyduramıyor, cemiyetimiz ile kaynaşamıyor.”

Avrupanın hevâ ve hevese hitap eden cazip fantaziyeleri, bir canavar gibi ağzını açmış, özellikle çocuklarını dahil herkesi yutmayı bekliyor. O fitne ve fesatlara karşı mücâdele etmek zorundadırlar.

Gençler veya orta yaşlılar, İslâmî faaliyetler gösteren kuruluş ve cemaatlerden uzak iseler, en büyük düşmanları Avrupa’nın bu câzibedar cephesi; daha doğrusu kültürüdür. Bunlar da, alkol, kumar, uyuşturucu, diskotek gibi alışkanlıklar ve yerlerdir.

04.08.2008

E-Posta: [email protected] [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (03.08.2008) - Müslümanlara olan bakış açısı çarpık

  (02.08.2008) - Avusturyalı sosyalistler, ülkelerinde cami yapımına destek çıkıyorlar

  (31.07.2008) - Avusturya’da İslâmiyet

  (30.07.2008) - İslâm güneşine mani olan perdeler yırtılıyor

  (28.07.2008) - Avrupa’daki Müslüman azınlıkların problemleri

  (26.07.2008) - Övgüye değer bir diğer hasletleri

  (25.07.2008) - Yalnızlık zindanı

  (24.07.2008) - Otokontrol sistemi

  (22.07.2008) - Faturalı hayat

  (21.07.2008) - Takip edilmesi gereken yol

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır