"Gerçekten" haber verir 04 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kemal BENEK

“Kırmızı çizgi” süreci…



Kapatma dâvâsı sona erdi. Genel itibariyle bir “oh” çekildi. Fakat buna “şimdilik” notunu eklemekte fayda var. Çünkü mahkemeden sızan bilgilere göre gerekçede yer alacak kırmızı çizgiler haddinden fazla kalın. O kadar fazla ki otoban olması gereken siyaset yolu patika gibi inceltilecek. Ve en küçük bir çizgi ihlâlinde başsavcılık yeni bir iddianame ile “yıkılmadım ayaktayım” diyecek.

Şimdi bunun alt yapısı oluşturuluyor. “Kapatmadık ama kapatmaktan beter edeceğiz” süreci işliyor. Fakat sürecin AKP’yi de aşan bir amacı var. Statükonun kırmızı çizgi haline getirdiği konular “CHPvari” partiler dışında bütün partilerin çözmeyi istediği konular. Dolayısıyla siyaset, yeni bir çelmeyle karşı karşıya. Bu oyunu bozmak siyasetçilerin boynunun borcu. Ortak “yok edici”ye karşı demokratik cesaret ve basireti gösterip birlikte hareket etmek zorundalar.

***

Gelelim kırmızı çizgilere. AKP’nin laikliğe aykırı eylemlerin odağı olduğuna karar veren mahkeme, milyonlarca mağduru bulunan, Türkiye’nin en büyük problemlerini kırmızı çizgiler haline getiriverdi.

Sızan haberler doğruysa hepimiz, en azından Türkiye’nin büyük bir çoğunluğu “kırmızı kart”lık. Meğer yıllardır hepimiz kırmızı çizgileri ihlâl ediyormuşuz.

İşte kırmızı çizgiler: Başörtüsü yasağını, imam hatiplere katsayı düzenlemesini, başörtüsüne izin veren açık lise uygulamasını, Kur’ân kurslarındaki yaş sınırlamasını, mescit ve başörtülü doktor çalıştırmayı sakın düşünmeyin, konuşmayın, yasakları eleştirmeyin, çözmek için kılınızı dahi kıpırdatmayın. Ne seçmen bunları talep etsin, ne de siyasetçi çözsün! Türkçesi; eller yukarı teslim olun!

***

70-80 yaşında bir insan düşünün. Kadın veya erkek fark etmez. Kendini genç göstermek için kilolarca makyaj sürünüyor. Saçını jöleliyor, baston yutmuş gibi dik yürümeye çalışıyor. Ne kadar inandırıcı olur? Kendinden başka kimi, nasıl kandırabilir?

1930'lu yılların kafa yapısına sahip olanlar da aynı durumda. Hâlâ “tak-şak-rahat-hazır ol” vaziyetinin devam ettiğini zannediyorlar. Hâlâ “özgürlüğünüz izin verdiğim kadardır” sözünün kayıtsız şartsız kabul edileceğine inanıyorlar. Bu modeller hep böyle. Ama geçti Bor’un pazarı… Uyanın artık! Yol verin! Yıl 2008! Kırmızı çizgileriniz 1930’larda geçerli olabilirdi. Şimdi tedavülden kalktı. Anlayın artık. Bu bahanelerle torunlarınızı dahi ikna edemezsiniz. Boşuna kendinizi de bizi de yormayın.

***

Bir çift lâf da siyasetçilere özellikle siyasî iktidara. Oy almak, yüzde 47 oy almak önemlidir. Ama daha önemlisi hakkını vermektir. Vatandaşı iyi temsil etmek, taleplerini yerine getirmek, haklarını muhafaza etmektir. Akıllı idare etmektir. Akıllı idare etmek her “höt” dendiğinde sinip uzlaşmak değildir. Gerginliğe girmeden, oyuna gelmeden vatandaşın isteklerini karşılamaktır. Engelleri hak ve talepleri pazarlık usulü yapmadan aşabilmektir. Ne pahasına olursa olsun milletin izzetini çiğnetmemektir. Zor olan budur. Yoksa her sıkıştığında tek taraflı tavizlerle birlikte engellerin sahipleriyle uzlaşma yolu en fazla denenen yoldur. Ama en klâsik ve faydasız yoldur. Ve en bıktırıcı yoldur.

Son söz: Omuzlarınıza aldığınız sorumluluğun hakkını verin. Yoksa alırız anahtarı ellerinizden!

04.08.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (01.08.2008) - Durmak yok, AB’ye devam!

  (30.07.2008) - Terörün ayartıcıları

  (28.07.2008) - Darbenin merkez üssünden bildiriyorum!

  (25.07.2008) - Yarın saat 16’da neredeyiz?

  (23.07.2008) - Ergenekon’un kuyrukçuluğu

  (21.07.2008) - TSK’nın halkla ilişkileri

  (18.07.2008) - Ergenekon'da üç kategori

  (16.07.2008) - En klâsik terör örgütü

  (04.07.2008) - Tebrikler, Kutlu

  (02.07.2008) - Gözaltılar ve cellâdına aşık olan idamlık!

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır