"Gerçekten" haber verir 05 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Fatma Nur ZENGİN

2015’e 7 kala (2)



Geçtiğimiz hafta, BM bin yıl kalkınma hedeflerine giriş yapmış ve ilk dört hedefi kısaca ele almıştım. Bu hafta da geri kalan diğer hedeflere1 değinmeye çalışacağım.

* Anne sağlığının iyileştirilmesi

Bu maddede 1990 ve 2015 yılları arasında anne ölümlerinin dörtte üç oranında azaltılması hedeflenmektedir. Aynı zamanda geçen hafta ele aldığım maddelerle de doğrudan ve dolaylı yoldan bağlantılı olan anne sağlığının iyileştirilmesi konusu, hiç şüphesiz yıllardır insanlığın problemlerinden biri olmuştur. Annelerin sağlıksız hamilelik geçirmeleri çok çeşitli vak'alara sebep olabilmektedir.

* HIV / AIDS, sıtma ve diğer hastalıklarla mücadele edilmesi

2015 yılına kadar HIV / AIDS hastalığı, sıtma ve diğer hastalık vak'alarının yayılmasının durdurulması ve tersine çevrilmesi.

* Çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması

Bu madde sürdürülebilir kalkınmanın ilkelerinin ülke politika ve programlarına dâhil edilmesi, çevresel kaynakların yok oluşunun tersine çevrilmesi, 2015 yılına kadar sağlıklı içme suyuna sürdürülebilir erişimi olmayan insanların oranının yarıya indirilmesi ve 2020 yılına kadar gecekondu ve kenar mahallelerde yaşayan en az 100 milyon kişinin hayatının önemli ölçüde geliştirilmesi olarak özetlenmektedir. Burada amaçlanan, insanların en temel ihtiyaç kaynaklarının devamının kesilmemesinin garanti altına alınması ve herkesin bu hususta duyarlılıklarının arttırılmasıdır. Sanıyorum ki BM; gecekondu ve kenar mahallelerde yaşayan insanların yanı sıra sokakta yaşayan evsizlere de bu madde altında yer vermiş olmalı. Muhakkak ki, düzenli şehirleşme ve kaynakların bilinçli kullanımı, israfın önlenmesi eğitim ile gerçekleşen bir aşamadır. Buna ulaşabilmek için de, BM ülkelerinin belediyelerine büyük roller düşmektedir. Her vatandaşın konuyla ilgili bilgilendirilmesi kesinlikle gerekir.

* Kalkınma için küresel bir ortaklık kurulması

Maddelerin sonuncusu ve en kapsamlılarından birine geldik. Kurallara dayanan, önceden kestirilebilir ve ayrımcı olmayan bir açık ticaret sistemini ve finansal sistem geliştirmeyi, ulusal ve uluslar arası kapsamda iyi yönetişim, kalkınma ve yoksulluğu azaltma taahhütlerini içeren bu hedef bu kadarla sınırlı değil.

Bunların yanı sıra bu madde, az gelişmiş ülkelerin ihtiyaçlarına cevap verilmesi, bu ülkelerin ihracatları için gümrük ve kota sınırları olmaksızın erişimi, çok borcu olan yoksul ülkeler için geliştirilmiş borç hafifletilmesini, ikili resmî borçların silinmesini ve yoksulluğu azaltmayı taahhüt etmiş ülkelerin daha cömert kalkınma yardımı yapmalarını da içerir.

Karayla çevrili ülkelerin ve gelişmekte olan küçük ada ülkelerinin özel ihtiyaçlarına cevap verilmesi; borçları uzun dönemde sürdürülebilir kılmak için ulusal ve uluslar arası tedbirler yoluyla gelişmekte olan ülkelerin borçlarıyla kapsamlı bir biçimde ilgilenilmesinin de ön plana çıktığı bu hedef, eğer gerçekleşirse, dünyanın cennetten bir bahçeye dönüşeceğini söylemek de mümkün.

Bin yıl kalkınma hedeflerinin tamamının gerçekleşmesi durumunda, muhtaç ülkelerin şartlarının iyileştirilmesi ve refah seviyelerinin arttırılmasına katkıda bulunulmasının yanı sıra; dünyayı günümüzde tehdit eden büyük problemlerden de kurtulabileceğimizi görmekteyiz. Bu hedeflerin gerçekleşmesi için ise sadece üst düzey yetkililerden, hükümetlerden farklı beklentiler içinde olmakla değil, kendi başımıza atıp, değişiklik yapabileceğimiz adımları atmamızla kolaylaşır.

Herkesin öncelikle birey olarak ve sonra da aileden mahalleye, belediyeden şehre, şehirden bölgeye ve bölgelerden ülkeye kendi sorumluluklarımızı bilip, duyarlı davranmamız neticesiyle bin yıl kalkınma hedeflerinde en azından ülkemiz adına büyük yol kat edeceğimize inanıyorum.

Bin yıl kalkınma hedeflerine ulaşılması ve insanların bu konuda bilgilendirilmesi amacıyla, çeşitli organizasyonlar düzenlenmektedir. 1999 yılından beri dünyanın farklı ülkelerinde, yüzlerce gencin katılımıyla gerçekleştirilmiş ve gerçekleştirilmekte olan, Dünya Gençlik Kongreleri (DGK yahut WYC) de bunlardan biridir. DGK 2008, 10–21 Ağustos tarihleri arasında Quebec, Kanada’da gerçekleştirilecektir.2 DGK 2010 ise, e-gençlik derneği öncülüğünde ve hükümetin eşgüdümlü çalışmalarıyla 31 Temmuz–13 Ağustos tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek.3

Dünya Gençlik Kongreleri ve Kanada kongresinin detayları ve ilk günleri ile ilgili görüşlerimi, Allah’ın izniyle, dünyanın dört bir yanından her dil, din, ırk ve etnik altyapıya sahip yüzlerce gencin katılacağı DGK 2008’e Türkiye’yi temsîlen katılan 15 kişiden biri olarak gideceğim Quebec’ten bildireceğim.

Kaynakça:

1. http://www.undp.org/mdg/basics.shtml

2. http://www.wyc2008.qc.ca/about/goals.php

3. http://www.e-genclik.net/joomla/dmdocuments/Dunya-Genclik-Kongresi-V%20.pdf

05.08.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.07.2008) - 2015’e 7 kala (1)

  (22.07.2008) - Baltıkların Akdenizlisi: Litvanya

  (15.07.2008) - Ve Türkiye...

  (01.07.2008) - Burada hiç gece olmaz mı?

  (24.06.2008) - Mısır’dan ayrı Mısır mektupları

  (17.06.2008) - Babamın günü

  (10.06.2008) - Eğitim

  (03.06.2008) - Mısır gerçekleri (1)

  (27.05.2008) - Mısır’ın gizemi: Piramitler

  (20.05.2008) - Mısır’a emniyette giriniz...

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır