"Gerçekten" haber verir 13 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Sami CEBECİ

Barla yazıları



Sarp ve yalçın dağların eteklerindeki yamaca kurulan Barla beldesi, etrafını Torosların devamı olan Aksu Dağlarının çevrelediği Eğirdir Gölüne nazırdır.

1920-1930’lu yıllarda pek bilinmeyen bu belde, bağrında sekiz buçuk sene misafir ettiği asrın mânevî sultanı Bediüzzaman Hazretlerinin Nur Risâlelerini telifinden sonra, dünya genelinde bir çok insan tarafından bilinen mübarek bir mekân oldu.

İnanç turizmi çerçevesinde ayda sekiz on bin kişinin ziyaret ettiği bu belde hakkında nice kalem erbabı yazılar yazdı ve şiirler kaleme aldı. Duygularını ve düşüncelerini terennüm etti. Her yazar kendi penceresinden onun maddî ve mânevî güzelliklerini dile getirdi. Kadın erkek herkes orada çok şeyler hissetti. Bediüzzaman’ın ayak bastığı, Nur Risâlelerini telif ettiği her yer onlara ilham kaynağı oldu.

Gerçekten, her sabah Aksu Dağlarının ufkundan altın bir tepsi gibi doğarak Eğirdir Gölü’nde parlayan güneş ve geceleri aynı ufuktan gümüşten bir tepsi gibi doğarak gölde yakamozlar halinde ışıldayan dolunayın seyri, Barla’ya bambaşka güzellikler kazandırıyor. Gündüz masmavi gökyüzünün göle yansımış hâli, değişik renk tonlarıyla gölü bir kartpostal gibi güzel gösteriyor. Barla’dan bakıldığı zaman uyuyan bir kadını andıran Eğirdir ilçesinin yaslandığı dağ ilgi çekiyor. Barlalılar o dağa “Uyuyan Güzel” diyorlar. Barla’ya bir defa giden, tekrar tekrar yeniden gitmek istiyor. Âdetâ, insanda tiryakilik hâsıl oluyor.

Risâle-i Nurların ilk dershanesi olan Üstadın kaldığı ev, Cennet Bahçesi, Karakavak Mevkii, Barla Kabristanı, Çam Dağı gibi yerler, gelen ziyaretçilerin uğradığı mübârek mekânlardır. Bediüzzaman’ın günde beş yüz defa okuduğu Rum Sûresi 50. âyeti olan “Şimdi bak Allah’ın rahmet eserlerine! Yeryüzünü, ölümünün ardından nasıl diriltiyor? Bunu yapan, elbette ölüleri de öylece diriltecektir; O herşeye hakkıyla kâdirdir” âyetinin mânâsı kalbine açıldığı Haşir Risâlesi, 1926 yılında Eğirdir Gölü sahillerinde yazıldı. İki saat zarfında telif edilen 28. Söz Cennet bahsi, Sıddık Süleyman’ın bahçesinde kaleme alındı. Bu yüzden orası Cennet Bahçesi adını aldı. 19. Mektub Mû’cizât-ı Ahmediye (asm) Risâlesi, üç dört gün içinde, her gün üç dört saat çalışmayla toplam on iki saatte, Barla bahçelerini sulayan kaynak suyun çıktığı yerin altındaki Karakavak bahçesinde telif oldu. 17. Sözün İkinci Makamı da aynı yerde yazıldı. Mektûbât isimli eserin bir kısım bölümleri Çam Dağında kaleme alındı. Barla Kabristanı ise, sanki âhiret âlemlerinden bir köşe. Her taraf çam ağaçlarıyla dolu. Her mezarın başında bir veya daha fazla çam ağacı var. Bediüzzaman’ın birinci kuşak Barlalı talebelerinin tamamı orada medfun. İkinci ve üçüncü kuşaktan Bayram Yüksel ve Ali Uçar Ağabeyler de orada yatıyorlar. Barla’yı çok seven ve âdetâ kendi öz memleketi gibi bilen Üstadın ruhaniyeti de onlarla beraber olduğu şüphe götürmez bir hakikattir.

Her sene Ağustos ayının ilk haftasında olduğu gibi, on beş âile birlikte bu sene yine Barla’daydık. Isparta içindeki Üstadın müze olan evi, her gün su getirttiği dağ yamacındaki Sidre Mevkii ile bahsi geçen mekânları ziyaret ettik. Grup halinde yaptığımız bu ziyaretlerde bambaşka duygular içindeydik. Hususan, Barla Kabristanında Yasin-i Şerif okurken, oradaki Nur talebelerinin ve Üstadın ruhaniyetinin bizimle beraber olduğu hissine kapıldık. Dünyanın bütün olayları arkada kalmış, sanki bu âsude mekânda âhiretten bir köşe ile hemhâl olmuştuk. Hakikaten Barla görülmeye değer mübarek bir beldeydi.

Namaz saatlerine ayarlanmış günlük programlarımız, öğrenci okuma programları gibi düzenliydi. Dört buçuk saati bulan günlük müzakereli derslerimiz, sabah namazından yatsı namazına kadar yayılmıştı. 30. Lem’a’daki İsm-i Âzam derslerinden Kader Risâlesine, Desise-i Şeytaniyeler bahsinden İhlâs Risâlelerine kadar değişik müzakereli dersler yaptığımız gibi, mesleğimizin hususiyetlerini izah eden Hizmet Rehberi’nin takibini de yaptık. Ankara, Adana, Urfa, Mersin ve İstanbul gibi illerden gelen kalabalık grubun tamamı programdan fevkalâde memnun kaldıklarını ifâde ettiler.

Dolu dolu geçen bir haftalık okuma programından ayrılırken, gönlümüz Barla’da ve oradaki gönül dostlarımızda kalmıştı.

13.08.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (30.07.2008) - Hayat yolculuğunu güzel bir sonla bitirmek

  (23.07.2008) - Karabük yolları

  (16.07.2008) - İlim meclisleri

  (09.07.2008) - Açık tutulması gereken kapılar

  (02.07.2008) - İttihad-ı İslâm’ı doğru anlamak

  (25.06.2008) - Şevk-i mutlak

  (18.06.2008) - Evlilik ve bereket

  (11.06.2008) - Vatan savunmasında Bediüzzaman faktörü

  (04.06.2008) - İslâm’ın sembolleri

  (28.05.2008) - Mükâfat ve mücâzat menzilleri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır