"Gerçekten" haber verir 17 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Yassıada zulmü unutulur mu? (2)



Dün, 27 Mayıs ihtilâli sonrası Demokrat Parti mensuplarına yapılan haksızlığı, hukuksuzluğu hatırlatmaya çalışmıştık. Bir yanda ‘avukat tutma yasağı’ öte yanda da darbeye maruz kalanları savunmak için ortaya çıkan avukatlar hakkındaki ‘tahmin’in sarsıcılığı insanı dehşete düşürüyor: “Talip olan avukatların bir kısmı bence darbecilerin isteği doğrultusunda çalışan kimselerdi.”

Celal Bayar’ın torunu, akademisyen Emine Gürsoy Naskali’nin anlatımıyla devam edelim: “27 Mayısçılar, darbeyi destekleyenler seslerini çok çıkartıyor gibi olsalar da azınlık. 27 Mayıs’tan sonra sansür dönemi yaşandı. Bence bu sansür döneminden tam olarak kurtulamadık da. Hâlâ pek çok şey dobra dobra söylenemiyor. O dönemle ilgili bir yalan tarih inşa edildi, onu henüz yıkamadık. Türkiye’de darbeciler halen yargılanmadı. (...) Çok acı dönemlerden geçilmiş. 27 Mayıs’ta DP milletvekilleri, üst düzey bürokratlar, ihbar edilen kişiler derdest edilerek İstanbul’a, bir kısmı Yassıada’ya, bir kısmı Balmumcu’ya yerleştirilmiş. Öldürüldüğünü düşündüğüm, bazılarına göre intihar olan İçişleri Bakanı Namık Gedik bir çöp arabasına konularak Harbiye’ye getiriliyor. Meselâ Doktor Zakar Tarver Yassıada’ya götürülürken, motordan düşüyor. Yerdeyken postalla şakaklarını tekmeliyorlar. İki hafta içinde öldü. Lütfü Kırdar mahkeme sırasında yığılıp kaldı, öldü. Orada olan oğlunun yanına gelmesine müsaade edilmedi. Tutanaklarda kendi sevdikleri şahitlere ‘Siz’ diyorlar. Buna mukabil milletin gönlünde yer etmiş insanlara hiç hitap edilmemesi gerektiği şekilde hitap edildi. Davalar sonunda Kayseri’ye götürülenlerin büyük çoğunluğu kısa zaman içinde vefat ettiler.”

Başbakan Adnan Menderes’in idamıyla ilgili tesbitler de dehşet veren cinsten: “Menderes’in idamı da mümkün olan en uzun sürede gerçekleştiriliyor. İdam edildikten sonra indiriliyor, sonra tekrar onu öyle görmek için ipe çekiyorlar. İade-i itibar yapıldı, hukuken gerekliydi. Ortada suç yok ki ‘af’ olsun. Bu insanlar itibarlarını hiç kaybetmediler ki. O terminoloji beni hep rahatsız ediyor. Önemli olan halk darbecileri affetti mi, ona bakın.” (Taraf, 13 Temmuz 2008)

Evet, can alıcı bir soru da bu: “Önemli olan halk darbecileri affetti mi, ona bakın.”

Yapılan haksızlığın ayrıntılarını bilmese de bu millet, ihtilâlcileri hiç affetmedi ve etmeyecek. Çünkü millete sorulan her fırsatta millet, darbecileri değil; küçümsedikleri ‘Demokrat’ları seçti. İhtilâlden sonra hatırlanan ‘tuzak’lara düşmedi ve ihtilâlcilerin rağmına, onların arzularının tersine ‘Demokrat Parti’nin devamı olan partileri iktidara taşıdı.

Zaten millet vicdanında mahkûm olan ihtilâlciler, bu şekilde tarih önünde de mahkûm oldular. Aksi iddia edilse de, bu mahkûmiyet hâlâ devam ediyor.

Türkiye’nin maddî ve manevî badirelere sürüklenmesinde, “Demokrat Parti mensuplarına yapılan haksızlığın” payı var mı diye düşünmek gerekir. Kâinatta tesadüfe tesadüf edilmediğine göre, bu haksızlığın da bir faturası olsa gerek.

Bu vesile ile merhum Menderes ve millet yolunda hizmet eden arkadaşlarına rahmet dileyelim... “Zalimler için yaşasın cehennem!”

17.08.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (16.08.2008) - Yassıada zulmü unutulur mu? (1)

  (14.08.2008) - İşler Sarp’a sardı

  (12.08.2008) - Ne olacak bu eğitimin hali?

  (10.08.2008) - Siyaset alanı geniş olmalı

  (09.08.2008) - Halkı olan ordu

  (07.08.2008) - Şahitleri dinlemek ister misiniz?

  (04.08.2008) - Ramazan için erken ikaz

  (03.08.2008) - Facialardan ders çıkarmak

  (02.08.2008) - Uluslararası kavgalar

  (01.08.2008) - Yeni anayasa zamanı

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır