"Gerçekten" haber verir 23 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ahmet DURSUN

Boykot



Yaradılış ağacının en mükemmel meyvesi olan insan, çoğu kez yaradılış gayesinden ve bunu algılama çabalarından uzak hayatını berheva ediveriyor. Bir ömür boyu “Ben kimim, neciyim, nereden geliyorum, nereye gidiyorum?” sorularını bir kez dahi kendine soramadan, varlığını sorgulayamadan yolculuğunu tamamlıyor, fena dünyanın fenalıklarına bulaşmış bir halde göçüp gidiyor.

Temel yanılgılarımızdan biri olmuştur hep; vazifeler hiyerarşisi içinde aslında en az sorumluluğumuzun olduğu alanlarda kendimize en büyük vazifeyi yükleme hevesi. Kalbini ve ruhunu nefs-i emmarenin köleliğinden kurtaramamış; fakat dünyayı kurtarma dâvâsına sarılmış aciz insanın Meyve’nin Dördüncü Meselesi’nin işaret ettiği hakikatlere ne çok ihtiyacı vardır.

158 yıllık Lehman Brothers 613 milyar dolar borçla batmış. Amerika’nın en büyük dördüncü yatırım bankasının batışının “hadsiz a’dâ”nın hücumuna maruz kalan “ben” ile ne ilgisi olabilir? Meyve’nin gözlüğü ile baktığımızda bu sorunun cevabı koca bir “hiç”tir. Milyon dolarlar maaş alan finans patronlarının mazlûm dünyanın kanını emen kapitalizmin—belki de— çöküşünü başlatacak basiretsizliklerini alkışlamalı mıyım acaba? Bu batış, İslâm âleminin kan kusmasına sebep olan, binlerce masumun kanına giren eli kanlı bir imparatorluğun yıkılışının ayak seslerini duymanın hazzından başka bir anlam ifade etmez benim için.

Yaratıcısıyla ilişkisini zedelemeyenler bilirler ki, kâinattaki bir yaprağın kımıldayışı dahi nice hikmetleri içinde barındırır ve durum Kadir-i Hakîm’in izni ve bilgisi dahilindedir. İnişler ve çıkışlar, çöküşler ve yükselmeler fazla tedirgin etmez veya çok fazla gururlandırmaz bu kimseleri. Bilirler ki, maddî yükselişler mânâ âlemindeki yükselişlerle süslenip desteklenmedikçe, bu yükselişi mânâ âlemi sarmadıkça büyük bir tehlike kuşatır kendisini, farkında dahi olmadan. Bir çok hikâye, “Hel min mezid” (Daha yok mu?) diyerek anlaşılamaz bir hırsla yükseldiğini, büyüdüğünü sananların aslında nasıl da bir çukura doğru düştüklerinin farkına varamayışlarının hazin sonlarıyla biter.

Hiç unutmam. ABD’nin 1991’deki Irak’ı işgali sırasında heyecan ve merakla televizyonların başından ayrılmıyor, ABD’nin Irak’ın çöllerinde batıp kalacağına dair yorumlar yapıyor, bu savaşla yatıp bu savaşla kalkıyorduk. Bir arkadaşım ise, sanki olanlardan hiç haberi yokmuş gibi ilgisizce köşesine çekiliyor, sessiz sessiz düşünüyor, bize hiç katılmıyordu. Arkadaşıma “Yahu Amerika Irak’ı işgal etmiş” dediğimde, bana şunu demişti: “Amerika Irak’ı işgal etmiş ha! Bana ne! Sevdiğimi başkasına vermişler, sen bana neden söz ediyorsun?” Aşkla dolu bir kalbin başka bir şeye ilgi duymasını beklemek delilik olurdu elbette.

Bediüzzaman’ın İşaratü’l-İ’caz’da kalb tarifini hatırlayalım: “Kalbden maksat, sanevberi (çam kozalağı) gibi bir et parçası değildir. Ancak bir lâtife-i Rabbaniyedir ki, mazhar-ı hissiyatı vicdan, makes-i efkârı dimağdır” Devamında kalbin maddî ve manevî iki görevinin bulunduğunu, kalbin maddî görevinin, insan için “âb-ı hayat” hükmünde olan kanın kalp tarafından vücuda pompalanması olduğunu söyleyen Bediüzzaman, kalbin manevî görevinin ise kalbdeki “lâtife-i Rabbaniye” dediğimiz duyguyu, Allah’ın emir ve yasaklarını Allah’ın istediği surette kullanma suretiyle, İslâmın gösterdiği mükemmel insan hedefine ulaşmak olduğunu gözler önüne serer. Yoksa o duygular doğru kullanılmadığı, “nur-u hayat” olan iman o kalbe girmediği takdirde, insanın hareketli bir ölüden farkı kalmayacaktır.

Ruhların tahakküm altına alındığı, dinsizlik fırtınalarının milyonlarca gönül evini harap ettiği, değerlerin birbirine girdiği, renklerin karıştığı, materyalizmin sahte saraylarından birine kapılanmak için insanların hevesle değerlerini çiğnediği bir zamanda yaşıyoruz. Ruhlarımızı bu tahakkümden kurtaracak, insanlığı saadet iklimlerine doğru götürecek bir vasıtaya, bizi millet-i merhume olmaktan kurtaracak yönlendirmelere, bizi “ölü canlar”dan farklı kılacak, kalbimizi gerçek vazifesiyle aşina kılacak bir ele ne çok ihtiyacımız var değil mi?

158 yıllık Lehman Brothers, 613 milyar dolarlık borçla batmış; Başbakan, Doğan Grubu için boykot çağrısı yapmış. Bana ne!

23.09.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (16.09.2008) - Oportünist ahlâk ve siyaset

  (09.09.2008) - İtibarını arayan öğretmen

  (02.09.2008) - Bu zihniyetin anatomisi ve Ramazan

  (26.08.2008) - Yeni dünya sahnesinde ülkemin rolü

  (19.08.2008) - Adalet ve kalkınma

  (12.08.2008) - Başbakan, Risâle-i Nur okur mu?

  (05.08.2008) - Faydacı siyasetin sonuçları

  (29.07.2008) - Mi’râc ve gerileme

  (22.07.2008) - İki Türkiye

  (15.07.2008) - Derin gündemin kıskacındaki eğitim

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır