"Gerçekten" haber verir 25 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Bilişim-Teknik

Parçacık hızlandırıcı bahara kadar kapalı

MADDENİN yapı taşlarını anlamayı amaçlayan deneylerin yapıldığı dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcı tüneli Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, onarımlar ve kışın planlanan ara sebebiyle bahara kadar kapalı kalacak.

CERN sözcüsü James Gillies yaptığı açıklamada, açıklanan onarımın planlanandan uzun süreceğinin anlaşıldığını, ardından da Kasımda planlanan olağan kış dönemi kapatmasının devreye gireceğini belirtti. Arızalanan tünelde uzmanların onarıma başlayabilmeleri için, ısının mutlak sıfır düzeyinden olağan düzeylere yükseltileceğini belirten sözcü, bu ısınma sürecinin haftalar alacağını belirtti. Sözcü, onarımın ardından deneylere başlanması için çarpıştırıcının yeniden soğutulmasının gerekeceğini, soğutmanın da en az 1 ayı bulacağını, dolayısıyla onarımlar nedeniyle Kasım’ın ortalarına kadar kapalı kalacağını kaydetti. Sözcü, Kasım ortasında da olağan kış arasının başlayacağını ifade etti. Sözcü, deneylerin bu sebeple ancak gelecek baharda başlayabileceğini sözlerine ekledi.

25.09.2008


Yağmurlar evde depolanmalı

TÜRKİYE İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, mevcut su kaynaklarında tasarruf sağlanması için, son günlerde artan yağışların barajlarla sınırlı kalınmayarak evlerde de biriktirilmesi gerektiğini söyledi.

Akgül, yaptığı açıklamada, Türkiye’de, çatılara yapılan kanallar aracılığıyla yağmurları depolarda biriktiren ev sayının yok denecek kadar az olduğunu belirtti. Yağışların bol olduğu zamanlarda bu suların evlerde depolanmasıyla barajlardaki suların idareli kullanımına katkı sağlanacağını ifade eden Akgül, şu bilgileri verdi: ‘’Avustralya’da evlerin tamamına yakınında çatılara yapılan kanallar aracılığıyla sular bodrumlardaki depolarda biriktiriliyor. Bu sayede başta bahçe sulama işlemi gibi bir çok işte bu sulardan kullanılarak tasarruf sağlanıyor. Hatta bazı evlerde toplanan suları arıtıp içenler bile var. Bizde ise bu uygulamanın benzerinin mevcut olduğu konut sayısı yok denecek kadar az. Tüm konutlarda bu sistem kurulmalı, yağışlar depolarda biriktirilerek, bahçe sulama, apartman yıkama gibi bir çok işte bu sulardan faydalanarak tasarruf sağlanmalı.’’ Yağışların arttığı günlerde, televizyon ekranlarına İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirler başta olmak üzere tüm şehir sokaklarından yağmurların sebep olduğu sel görüntülerinin yansıdığını anımsatan Akgül, yaz aylarında sıkıntı yaşayan bir ülkede yağmurların boşa akmasının israf olduğunu belirtti.

25.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır