"Gerçekten" haber verir 29 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Nimetullah AKAY

Bir Ramazan ayına daha veda ederken



Cenâb-ı Hak bizlere bir Eylül ayı boyunca Ramazan orucunu tutmayı nasip etti. Bu bizim için şükredilmesi gereken büyük bir nimettir.

Zira özellikle sıcak günlerde yemekten ve içmekten uzak kalmak hiç de kolay olmamaktadır. Bu zorluğa Allah’ın rızasını kazanmak için katlanan bütün mü’minler mutlaka Rabb-i Rahîmin nezdinde büyük ecirlere nail olmuşlardır.

Açlığa ve susuzluğa direnerek sabredenler, bundan böyle o sıkıntıların lezzetlerini yaşayacaklardır. Mükellef oldukları görevi başarıyla bitirenler ömürleri boyunca bunu başarmanın huzurunu hissedeceklerdir. Ne yazık ki, nefisleri oyuna gelip de oruç tutmayanların vicdanı rahat olmayacaktır. Mutlaka çokları oruç tutmamanın pişmanlığını hissetmeye başlamışlardır bile...

Bilindiği gibi en önemli sabırlardan biri de taatte sabırdır. Nefis ve şeytanların bütün engellemelerine rağmen ibadet ve taatte direnenler bu sabırda başarı göstererek büyük bir muvaffakiyet göstermiş olmaktadırlar. Bizler de hem oruçlarımızda, hem de günde beş vakit kıldığımız namazlarda, ayrıca da günahlara girmeme noktasındaki çabalarımızda başarılı oluyorsak ne mutlu bize. Bizler böylece hem dünyamızı, hem de ahiretimizi kurtarmış olmaktayız. Aksi takdirde insanlığımız çok yara alacak ve bunun neticesinde dünyamızda huzurumuz bozulacağı gibi, ebedî hayattaki saadetimiz de kaybolacaktır.

Temennî edelim ki, Ramazan orucuyla başarılı olduğumuz nefis terbiyesini ömrümüz boyunca devam ettirelim. Ramazanda, Rabbimiz bizlerden muvakkaten bazı meşrû isteklerden uzak durmamızı istemektedir. Diğer zamanlarda ise meşrû olan bütün isteklerimizi rahatlıkla yerine getirmemize izin vardır. Ancak bu sefer Allah’ın haram kıldığı fiillerden ömür boyu kendimizi uzak tutmamız gerekmektedir. Artık günahlardan uzak durmakla ve Allah’ın rızasına uygun olmayan fiilleri işlememekle oruç tutacağız. Ramazan orucu bitiyor, ama günahlara yaklaşmama orucumuz devam ediyor.

İmtihan gereği olarak nefis ve şeytanlar günahlardan uzak kalma noktasındaki orucumuzu bozdurmak için ellerinden geleni yapacaklardır. Hayatımız boyunca şeytanların sayısız hileleriyle karşı karşıya geleceğiz. O düşman-ı gaddar hiç pes etmeyecek, ölüme kadar peşimizi bırakmayacaktır. Bu önemli ayrıntıyı hiç unutmamamız gerekmektedir. Ramazan ayını geride bırakmanın sarhoşluğuyla nefsine tabi olup şeytanın oyunlarına âlet olmaya başlayanlar hayatlarının en büyük hatasını işlemiş olacaklardır.

Hem günah-ı kebairden, hem de büyük günahlara götürecek küçük günahlardan, yılanlardan kaçar gibi kaçınmamız gerekmektedir. Fiillerimizle birlikte, düşünce ve duygularımızla da imtihanı kazanmamız gerektiğini de unutmamamız gerekmektedir. Muhabbete muhabbet etmeyi şiar haline getirmeli, nefsimizin sebep olduğu kin ve düşmanlıkları kalbimizden atmalıyız. Bilhassa mü’min kardeşlerimize karşı olan olumsuz duygularımızın bizi felâketlere götürmesine izin vermememiz elzemdir.

Tek kurtuluş yolu, amellerimizde sadece Allah’ın rızasını gözetmektir. O razı olduktan sonra bütün dünya küsse ehemmiyeti bulunmayacaktır. Nefsimizin bize oynaması muhtemel oyunlarıyla istikametli yoldan, yani Yüce Peygamberimizin (asm) nurlu yolundan ayrılma hamakatini göstermek insan olan insanlara yakışmaz elbette.

Rabbini tanımış, İslâm’ın nurunu bulmuş, Kur’ân-ı Azimüşşanın hakikatleriyle tanışmış ve Habib-i Rabbü’l-âlemin olan Muhammed’in (asm) ebedî saadete götürecek yolunu idrak etmiş bir insan, bu nimetlere kavuşmanın şükrünü her an yapmalıdır. Ve bilmelidir ki, şeytanlar onu bu nimetlerden uzaklaştırmak için en büyük kozlarını ona karşı kullanmaktadırlar. Nefsimize karşı her an yapmamız gereken cihada hiç ara vermememiz gerekmektedir. Yoksa, Allah korusun, telâfisi mümkün olmayan hatalarla ebedî saadeti kaybedebiliriz. O zaman hüsrana düşenlerden oluruz. Rabbimiz, rızasından ayrılmayan kullarından etsin, İnşallah... Bu düşüncelerle, yarın idrak edeceğimiz Ramazan Bayramınızı tebrik eder, bu bayramın gönüllerimizdeki iman nurunun daha da artmasına vesile olmasını Rabbimden niyaz ederim.

29.09.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.09.2008) - Şükürsüzlük çok büyük bir kayıptır

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Cevher İLHAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  Saadet BAYRİ

  Sami CEBECİ

  Süleyman KÖSMENE

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır