"Gerçekten" haber verir 14 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Fatma Nur ZENGİN

Mısır’a nasıl uçulur?



Nereye gidersem gideyim, başımı kaldırıp gökyüzüne baktığımda, bütün sevdiklerimle–aramızdaki mesafe ne olursa olsun–aynı gökyüzünü, güneşi, ay’ı, yıldızları paylaştığımı düşünür ve bununla avunurum. Bazen arkadaşlarımı arayıp, “aynı saatte güneşe bakalım” demek gelir içimden. Güneşin aynı anda gökyüzünde olmadığı topraklarda bile, ne olursa olsun, aynı gökyüzünün altında buluşuyor olmanın insana verdiği umut, biraz olsun gurbetliği dindirir gibi olur. Biraz olsun…

Bazen nasıl hissediyorsam onu yazdığımı düşünüyorum. Haklarım elimden alınmışsa haklarımı, üzülmüşsem üzüntümü… Ama en çok da gurbetliğimi yazıp, paylaşıyorum. Aslında, diyorum… Yazmamalı bunu… Gurbetteyim, bu bir gerçek ve artık yazmamalı… Yine de insanoğlu… Hislerin en yoğun olduğu nokta, kaynak noktası neyse, ona gidiyor kalemin ucu… Hele hele Türkiye’den ayrılmaya ramak kala, Allah’ın izniyle en kısa zamanda geleceğini bilse de insan, aklı fikri gurbete gitmek oluyor... Ya da nasıl ayrılacağı vatandan, anadan, babadan, kardeşten dosttan…

Şimdi şurada çok az bir zaman kaldı. Vatanımdan geçici vatanıma, Mısır’a doğru yola çıkıyorum inşaallah. Artık Mısır’dan bakacağım dünyaya bir müddet daha. Sonra yine seyahatlerle günler geçecek.

Mısır demişken, bu hafta İskenderiye’den rotasına başlayacak olan Türk ticaret gemisi ya da yüzen fuar olarak da adlandırabileceğimiz fuar gemisi, toplam 10 gün kadar sürecek olan yolculuğunda Mısır’ın yanı sıra, Tunus, Cezayir ve Fas’ta da Türk işadamlarıyla o ülkelerin işadamlarını buluşturup, ortaklık çerçevesinde yeni adımlar atmaları için girişimcilik yapacak.

Bu ve bunun gibi aktiviteler ve yeni girişimler neticesinde, Mısır’daki Türk firmalarının yanı sıra Türk sayısının da artması oldukça güzel bir gelişme. Bu; hem artık Türk ürünlerine rahat erişmemiz, hem de daha fazla Türkle aynı şehirde bulunup, özel günlerde bir araya gelmemiz demek oluyor. Ama bunun en olumsuz yanı uçak bileti fiyatlarına yansıyor.

Topu topu iki saatlik bir uçuş mesafesi olan İstanbul-Kahire hattında, tarifeli olarak THY ve Mısır Havayolları uçuş gerçekleştiriyorlar. Her ne kadar uçuş saatleri her iki yönden de pek isabetli olmasa da, ben yılların alışkanlığıyla hep THY ile uçuyorum. Bu hafta ise, fiyatlar karşısında dehşete düştüm. Ekonomi sınıfında 1400 YTL’ yi bulan gidiş-dönüş uçak bileti fiyatları; zor durumda ya da macera arandığında karayoluyla bile ulaşılabilecek mesafede ve günlük, haftalık uçuş sayısı oldukça yoğun olan bu hatta, özellikle öğrencilerin ve ailelerin tarifesiz sefer olan charter uçuşları tercih etmesine sebep oluyor.

Ama bu uçuşlarda, şimdiye kadar pek bir aksilik yaşanmamış olsa da, güvenlik gibi önemli bir noktanın yanı sıra, uçuş izinleri, uçuş saatleri gibi konulardan birçok yolcu mağdur olmuş durumda. Bunların içinde bizzat yaşadığım örneklerden biri; uçağa binip, emniyet kemerlerimizi bağladıktan sonra, uçağın uçuş izni olmadığını öğrenmemiz ve uçaktan inmemize izin verilmeyerek, sıcak bir Ağustos günü, klimaların da çalışmadığı (yerde bulunduğumuz esnada) bir uçakta 2-3 saat bekleyiş, yahut vardığımız alanda bagajlarımıza ulaşabilmek için en az 3 saat beklemek olabiliyor. Yahut da, hareket saatinin 14:00 olduğunu bildiğiniz uçağınız, eğer şartlar uygunsa, ya da ani bir değişiklik olmuşsa, sizi beklemeden sabah 10:00da kalkabiliyor.

Olur da bir düzenlemeye gidilmezse, yakında İstanbul’dan Kahire’ye doğru artık Galata kulesinden olmasa da, Levent’teki iş kulelerinden ya da diğer kulelerden havalanan yeni Hazerfen’ler olacağı inancı içerisindeyim. Alternatif olarak Antalya-İskenderiye yahut Mersin-İskenderiye deniz seferlerinin de düşünüldüğü ve doğrudan otobüs ya da tren seferlerinin bulunmadığı bu iki çok yakın-ama uzak ülke için yeni gelişmeler görmeyi umut ediyorum.

Umarım ki; eğer THY ya da özellikle Avrupa bazında ucuz ve emniyetli uçuş gerçekleştiren diğer firmalar bu konuyla ilgili bir çözüm bulup, insanların mağduriyetini önleyip, memnuniyetlerini maksimum düzeye çıkarmak için birşeyler yapabilirler. Ve biz de, sık sık uçuş yaptığımız bu iki ülke arasında, ABD ya da diğer okyanus aşırı noktalara uçarmışçasına fahiş ücretler ödemeden, rahatça uçabiliriz.

14.10.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (07.10.2008) - Uludağ’ın Nil’e düşen damlaları

  (30.09.2008) - Bir bayram günü

  (23.09.2008) - Slovenya’ya Ramazan geldi

  (16.09.2008) - Venedik’te bir an

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır