"Gerçekten" haber verir 04 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Havanın kıymetini bilelim

TBMM Çevre Komisyonu Başkanvekili Mustafa Öztürk, dünyada her yıl hava kirliliğinden 3 milyon insanın öldüğünü belirterek, “Hava kirliliğinden kaynaklanan ölümlerin yüzde 90’ı fakir ve gelişmekte olan ülkelerde yaşanıyor’’ dedi.

Öztürk, yaptığı açıklamada, yetişkin bir insanın günde ortalama 13 bin-16 bin litre hava soluduğunu ifade etti. Birim ağırlık başına çocukların yetişkinlere göre yüzde 50 daha fazla hava soluduklarına dikkati çeken Öztürk, ‘’Çocukların solunum sistemleri gelişmekte olduğundan dolayı, vücutları çevresel şartlara karşı çok daha hassastır. Dolayısıyla, temiz veya kirli hava çocukların ve yaşlıların sağlığı için oldukça önemlidir’’ dedi. ‘’Dünyada her yıl hava kirliliğinden 3 milyon insan ölüyor’’ diyen Öztürk, bu oranın dünyadaki toplam ölüm oranının yüzde 5’ini oluşturduğunu anlattı. ABD’de her yıl 60 bin kişinin, partikül madde kirliliğinin sebep olduğu rahatsızlıklardan ötürü öldüğünü belirten Öztürk, ‘’Ancak, hava kirliliğinden kaynaklanan ölümlerin yüzde 90’ı fakir ve gelişmekte olan ülkelerde yaşanıyor’’ diye konuştu. Öztürk, ABD Kaliforniya’da yapılan bir çalışmada, hava kirliliğinin çocukların akciğer fonksiyonlarını zayıflattığı sonucuna ulaşıldığını ifade etti. Türkiye’de kükürtdioksit kirliliğiyle ilgili gerekli tedbirler uygulamaya konulduğundan beri kirlilik sınır seviyesinin AB sınır değerlerine yaklaştığının görüldüğünü belirten Öztürk, ‘’Bu fevkalâde olumlu gelişmedir. Ancak partikül madde kirliliği hâlâ kış aylarında yüksek seviyededir’’ dedi.

Sağlıklı hayat için günlük partikül madde kirlilik seviyesinin 1 metreküp havada 50 mikrogramın altına indirilmesi bütün şehirlerde temel hedef olması gerektiğini belirten Öztürk, partikül madde kirliliğiyle ilgili gerekli tedbirler alınmadığı zaman astım, bronşit, kalp ve akciğer hastalarının ölümlerine sebep olacağının unutulmaması gerektiğini vurguladı. Öztürk, partikül madde kirliliğinin yüksek ve maruz kalma süresinin etkili olduğu illerde hastaneye başvuru, solunum hastalığı ve ölüm sayısı arasındaki ilişkinin mutlaka incelenmesi gerektiği uyarısında bulundu. Mustafa Öztürk, hava ölçüm sonuçlarının sürekli olarak kamuoyu ile paylaşılmasının da önemli olduğunu vurguladı.

04.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: İşsizliğin artmaması başarımız

  Ergenekon’da dünkü duruşma sakin geçti

  Havanın kıymetini bilelim

  Akçakoca’da gün batımı bir harika

  Liseli gençler kıyafet serbestliği istedi

  Süper hafızalar yarıştı

  Sıradaki dersimiz: Sigarayı bırakmak

  Günün stresini, ata binerek atıyorlar

  Tabiatın altın sırrı: Ruşeym

  Halk eğitimi Avrupa standardında

  Adalet Bakanlığı’ndan Üzmez olayına takip

  Marmaris’te iki mevsim bir arada yaşanıyor

  DTP’nin 48 saatlik oturma eylemi bitti

  Uzak Doğu’da eğitim imkânı

  “Aile boyu polis dayağına” inceleme

  Yeni yurtlar dört yıldızlı

  Drama yöntemi işe yaradı

  Sokak çocukları kurtarılıyor

  Özel sektör AB’ye hazır değil

  Gül: Türkiye’nin, üyelik için gayretleri sürecek

  40 bin polise, kadına yönelik şiddetle mücadele eğitimi

  Talat ile Hristofyas, 6. kez bir araya geldi

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır