"Gerçekten" haber verir 18 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kazım GÜLEÇYÜZ

DP'nin dirilişi



Süleyman Soylu 2008’in ilk günlerinde yapılan bir önceki parti kongresinde DP’nin yeni başkanı seçildiğinde, “Kimse tanımıyor, zaten Çiller’in emanetçisi olarak geldi, ilk fırsatta koltuğu ona bırakacak” söylentileriyle yıpratılmak istendi. Aradan geçen zamanda bu söylentilere paralel birtakım provokatif girişimler de oldu, ama geri tepti ve netice vermedi.

Asıl önemlisi ise, Soylu ve genç ekibi, seçildikleri günden itibaren Anadolu’yu karış karış dolaraşak, yılların getirdiği olumsuz birikimlerle yıpranan teşkilâtları tekrar derleyip toparlama seferberliğine giriştiler. Bu süreçte, yer yer eskinin alışkanlıklarını hatırlatan bazı hatalar tekrarlandıysa da, genel merkez-teşkilât ilişkilerindeki hasar umumî hatlarıyla büyük ölçüde onarıldı.

Geçen hafta sonu, objektif gözlemcilerin de şaşırdığı yoğun ve coşkulu bir katılımla gerçekleşen kongre, on buçuk aylık bu hummalı mesainin, zorlu maratonun ilk etabı için başarıyla sonuçlandığını açık bir şekilde gözler önüne serdi.

Misyonun samimî ve fedakâr takipçileri, bazılarınca “Artık bitti, bir daha dirilemez” denildiği bir noktada, DP’yi misyonundan, tabanından ve mazisinden aldığı güç ve gençleşen kadrosunun dinamizmiyle yeniden ayağa kaldırmaya muktedir ve kararlı olduklarının ilk sinyalini verdiler.

Soylu’nun “emanetçi” yakıştırmalarını tamamen iptal eden net bir sonuçla başkanlığını perçinlediği kongreden çıkan en önemli karar, hiç şüphe yok ki, tüzük değişikliklerinin kabulüydü.

Bu değişikliklerle;

* Genel başkanın görev süresi 4 olağan kongreyle sınırlandırılacak. Böylece Türk siyasetinin en büyük handikabını oluşturan ve “seçilmiş diktatör” eleştirilerine malzeme veren sorunun çözümü için DP fiilen önderlik etmiş olacak.

* Milletvekili aday tesbitinin yüzde 95’i üye, delege ve kurullar tarafından yapılacak; genel merkez adaylarının oranı yüzde 5’te kalacak.

* Seçim bölgelerinin yüzde 90’ında yargı denetiminde aday yoklaması ve önseçim yapılacak.

* Teşkilâtların feshi zorlaştırılacak.

Bunlar, Soylu’nun Yeni Asya’yı ziyaretinde ifade ettiği gibi, 12 Eylül’den beri yürürlükte olan mevcut Siyasî Partiler Kanununun partilere dayattığı kısıtlamalara rağmen, DP’nin kendi inisiyatifiyle ürettiği, bu parti özelinde siyasete tabanın güç ve dinamizmini taşıyacak, parti içi demokrasiyi güçlendirecek çok önemli kararlar.

Hatırlanacağı ve defaatle de hatırlattığımız üzere, 3 Kasım 2002 gecesi Erdoğan’ın kameralar önünde verdiği bir söz vardı: 2004 Mart’ında yapılacak mahallî seçimlere kadar Partiler ve Seçim Kanunlarını değiştirip düzeltmek. Aradan altı seneyi aşkın bir zaman geçti; hâlâ yapacak!

Ama yapamadığı veya yapmadığı için de, AKP eleştirdiği partilerin durumuna düştü. O çok övünülen “ortak akıl” sisteminin yerini tek adam yönetimi aldı. Ve gelinen noktada AKP, özellikle kapatma dâvâsında çıkan kararın ardından, “statüko terbiyesi”nden geçip devlet çizgisine rampalayan klâsik bir “iktidar partisi” haline geldi.

İşte tam bu noktada DP’nin, tabana yaslanan ve parti içi demokrasinin önünü açan bir yönetim anlayışıyla sahneye çıkması çok manidar.

Bu çıkış, uygulamada da arkasının getirilmesi ve Soylu’nun Yeni Asya’ya anlattığı çerçevede oluşturulan gerçekçi, dengeli, cesur ve yapıcı politikalarla yola devam edilmesi halinde, milletin aradığı alternatifin adresini iyice belirginleştirir.

DP kongresinin bir diğer önemli sonucu da, yılbaşındaki kongrenin seçtiği, genç isimlerin ağırlıkta olması yönüyle takdir edilen, ama tecrübeyi dışladığı için eleştirilen GİK listesinin bu kez söz konusu tenkitlere mahal bırakmayacak biçimde, geleneği ve tecrübeyi temsil eden isimlerle de takviye edilerek şekillendirilmiş olması.

Görünen o ki, tabanı ve teşkilâtıyla bütünleşip, genel merkez kadrosunu isabetli isimlerle takviye eden DP, tazelenmiş bir özgüvenle tekrar milletin önüne çıkmaya hazır. Hayırlı olsun.

18.11.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (19.11.2008) - Bozulan dehşetli plan

  (18.11.2008) - DP'nin dirilişi

  (16.11.2008) - Ân-ı seyyâle

  (15.11.2008) - Ölümsüzlük?

  (14.11.2008) - AKP ve devrimler

  (13.11.2008) - AKP ve Atatürk

  (12.11.2008) - Alternatif arayışı ve DP

  (11.11.2008) - Fırat ve Erdoğan

  (09.11.2008) - Şevk, gayret, ciddiyet

  (08.11.2008) - Maskeler düşerken

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır