"Gerçekten" haber verir 21 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Görüş

Tarım alanlarının yüzde 59’unda erozyon var

Türkİye ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, erozyonun açlık, yoksulluk ve göç başta olmak üzere ekonomik, toplumsal ve kültürel birçok problemi de beraberinde getirdiğini belirterek, “Bu bakımdan erozyonla mücadele konusu, tüm boyutlarıyla ele alınmalı; herkes bu mücadeleye sahip çıkmalı ve üzerine düşeni yapmalıdır” dedi.

“Erozyonla Mücadele Haftası” dolayısıyla açıklama yapan Bayraktar, erozyonun en önemli çevre sorunlarından biri olduğunu bildirdi. Bayraktar, “Ülkemiz topraklarının yaklaşık yüzde 90’ında erozyon görülmektedir. Toprak kaybının yoğun olarak yaşandığı alanların başında tarım alanları gelmektedir. Tarım alanlarının yüzde 59’unda, meraların yüzde 64’ünde, orman arazilerinin yüzde 54’ünde erozyon vardır. Yaşanan erozyonun sebeplerinin başında arazilerin kabiliyetlerine uygun kullanılmaması, meraların aşırı otlatılması, eğimli arazilerin önlem alınmadan işlenmesi, ormanların tahribi gibi konular gelmektedir” diye konuştu.

Dünyada erozyon sebebiyle çölleşme tehlikesi olan 110 ülkenin bulunduğunu, yapılan hesaplamalara göre, dünyada çölleşme ve erozyonun önüne geçebilmek için yılda 42 milyar dolar harcanması gerektiğini söyleyen Bayraktar şunları söyledi: “Erozyon sonucunda toprağın verimli üst tabakası yok olmakta, faydalı toprak katmanını kaybeden arazilerde çölleşme başlamaktadır. Her yıl erozyonla kaybedilen 500 milyon tona yakın verimli toprakla birlikte büyük miktarlarda bitki besin maddesi de yitirilmektedir. Erozyonun etkisi sebebiyle kaybedilen verimli topraklar tarımsal üretim kapasitesinin düşmesine sebep olmaktadır. Erozyon nedeniyle kaybedilen toprak, her yıl yaklaşık 50 milyar m3 yağışın depolanamı-yor olması anlamına gelmektedir.”

Bayraktar, topraklarının büyük bir kısmını çölleşme ve erozyon tehdidi altında bulunan ülkemizde ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmalarının öneminin büyük olduğunu, insanların erozyonla mücadele konusunda daha fazla duyarlı ve bilinçli olabilmesi için kamu ve özel kuruluşların konuya gereken hassasiyeti göstermeleri son derece önemli olduğunu vurguladı.

RECEP GÖREN / ANKARA

21.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır