"Gerçekten" haber verir 27 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

MEKKE’DE HAC HAZIRLIKLARI

Alınan bilgiye göre, Kâbe’nin bulunduğu alanın genişletme çalışmalarıyla birlikte Merve ve Sefa tepeleri arasındaki Say güzergahının üst tarafına yeni kat alanları inşa ediliyor.

Daha önce Samiye Çarşısı olarak bilinen bölgenin yıkılmasıyla elde edilecek alan ise Kâbe alanının genişletilmesinde kullanılacak. Şeytan taşlama alanına da ek katlar yapılacak. Hz. Ömer Tepesi başta olmak üzere şehrin bir çok bölgesinde devam eden çalışmalar tamamlandığında şehir yeni bir görünüme kavuşacak.

Belediye ve Köy İşleri Bakan Vekili Habib Zeynelabidin, Arafat, Müzdelife ve Mina arasında kurulacak trenlerin en geç 2010 yılda faaliyete başlayacağını duyurdu. Saatte 70 bin hacıyı taşıyacak olan trenler, hacıları Camarat’ın dördüncü (Şeytan Taşlama) katına ulaştırarak Kral Abdülaziz yolunu trafiğe kapatacak ve büyük bir rahatlık sağlayacak. Zeynelabidin, Camarat’taki üç katın yoğunluğu kaldırabilecekleri oranlara göre dağılımın yapılacağını, yaşlılar ve özel ihtiyaç sahibi hacıların ikinci kata taşınması için elektrikli arabaların tahsis edileceğini anlattı. Ayrıca beşi Kuzey, beşi Güney eğilimlerde toplan on araç yerleştirileceğini vurguladı. Hacıların ikinci kata taşınması için üç ring yolu olacağını belirten Bakan Vekili, “Önümüzdeki yılın hac döneminde hacılar ringlerle dördüncü kata taşınacak, bununla birlikte trenlerin devreye girmesiyle beraber hac vazifesinin yerine getirilmesi çok daha kolaylaşacak” diye konuştu.

SAATTE 300 BİN HACI

ŞEYTAN TAŞLAYABİLECEK

Şeytan taşlama katlarının bu yılki taşıma kapasitesi hakkında da bilgi veren Belediye ve Köy İşleri Bakan Vekili, zemin katın saatte 100 bin hacı, birinci katın saatte 80 bin hacı, ikinci ve üçüncü katların ise 120 bin hacıyı taşıyabileceğini dile getirdi. Yürüyen merdivenlerin yaşlı hacılara büyük kolaylıklar sağlayacağını ifade eden Zeynelabidin, sıkışıklığın yaşanması durumda özel çıkışların bulunduğuna dikkat çekti.

Ayrıca Suudi Arabistan’da hac organizasyonundan sorumlu hükümet yetkilileri, bu yılki hacı sayısında geçen yıla oranla azalma olacağını açıkladı. 500 bin kişi kadar azalma olabileceğini tahmin eden yetkililer, sayının 3 milyon dolayında olabileceğini söyledi. Bununla birlikte bu yılki hac dönemi öncesi çok sayıda hac organizasyon şirketinin açığa çıkartıldığı belirtildi. Suudi Arabistan Hac Bakanı Fuat Al-Farisi, sahtecilik yapan çok sayıda turu ve şirketi ilgili hükümet birimleriyle ortak çalışma sayesinde gün yüzüne çıkardıklarını kaydetti. Hac Bakanı, “Bu bilgilere yerel hacı adayları için tahsis edilen ücretsiz telefonlara gelen aramaların takibi sayesinde ulaşıldığını” aktardı. Bakan suçluların para ve hapis cezasına çarptırılacaklarını ifade etti. Mekke-Riyad/aa

27.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  MEKKE’DE HAC HAZIRLIKLARI

  “ABD altı parçaya bölünecek”

  G. Kıbrıs’ın tutumu provokatif

  İsrail zulmü örtbas ediliyor

  Balıkçı teknesini korsanlar değil Hindistan batırmış

  D’Escoto: “ABD çok taraflılığa yanaşmıyor”

  Rusya’da Putin sesleri

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır