"Gerçekten" haber verir 27 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

SEÇİM, REFORMLARI ENGELLEMESİN

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Hannes Swoboda, Türkiye'deki reform sürecinde duraklama gözlemlediklerini belirterek, "Türkiye'ye çok açık ve net bir mesajımız var: Lütfen reform sürecine devam ediniz" dedi. Swoboda “Kapatma dâvâsı ve yerel seçimler, reformları yavaşlatma sebebi olmamalı” şeklinde konuştu.

ANAYASA VE YARGI REFORMU ŞART

Türkiye Raportörü Hollandalı Hıristiyan Demokrat Ria Oomen Ruijten de "Siyasî reformlar fasılların açılmasından daha önemlidir" diyerek, bu reformlar yapılırsa fasılların kendiliğinden açılacağını söyledi. Ruijten, siyasî reformlardan kastının anayasal, kültürel ve bireysel haklarla ilgili reformlar ve yargı reformu olduğunu bildirdi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Hannes Swoboda, Türkiye’deki reform sürecinde duraklama gözlemlediklerini ifade ederek, “Türkiye’ye çok açık ve net bir mesajımız var: Lütfen reform sürecine devam ediniz” dedi. Ankara’da temaslarda bulunan Swoboda ve beraberindeki heyet, görüşmelerinin ardından verilen resepsiyonda basın toplantısı düzenledi. Swoboda, Ankara’daki görüşmelerine ilişkin bilgi vererek, Türkiye’ye üst düzey bir heyetle gelmelerinin verdikleri önem ve ilgilerinin bir işareti olduğunu söyledi. “Türkiye’ye çok açık ve net bir mesajımız var: Lütfen reform sürecine devam ediniz. Çünkü bizim edindiğimiz izlenim 2007-2008 yıllarında bu süreçte bir yavaşlama söz konusu. Tabii bunların, Anayasa Mahkemesi’ndeki dava ve yaklaşan yerel seçimler gibi belli nedenleri olabilir. Ama bunlar yeterli bir neden teşkil etmez. Türkiye, eğer gerçekten AB’ye üye olmak istiyorsa bu süreci büyük bir kararlılıkla sürdürmeli.” Swoboda, AB tarafından da Türkiye’nin önüne bazı engeller ve sorunlar çıkartıldığını bildiklerini, bunların olmasını da arzu etmediklerini belirterek, ama yine de reformların Türk halkının kendisi için yapıldığı yönündeki açıklamaları hatırlattı. Swoboda, Türkiye’nin son dönemde izlediği aktif dış politikayı da överek, bu çerçevede Ermenistan ile başlatılan süreci takdirle karşıladıklarını kaydetti. Swoboda, “Ama şunu da unutmamak gerekir ki aktif ve yapıcı bir dış politika reformların yerini hiçbir zaman tutamaz” ifadesini kullandı. Ankara / aa

‘REFORMLAR, AVRUPALILARIN DA YARARINA’

Heyette bulunan AP Türkiye Raportörü Hollandalı Hırıstiyan Demokrat Ria Oomen Ruijten de konuşmasında, Türkiye raporunun ilk taslağını gelecek hafta parlamentoya sunacağını hatırlatarak, raporunun dengeli ve objektif olduğunu bildirdi. Sözlerini “Türkiye’ye tek bir sorunun cevabını aramak için geldim. O da acaba hükümet, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve Türk halkı AB tam üyeliği ve reform sürecine aynı içtenlikle bağlı mı?” diyerek sürdüren Ruijten, hükümetin bu hedefe hala bağlı olduğunu gördüğünü ancak siyasi alanda bir ayrım gözlemlediğini, bütün partilerin aynı oranda bu hedefe kilitli olmadığını söyledi. Ruijten, AKP’nin ikinci kez iktidara geldikten sonra, Türkiye’nin modernleşmesi için bu reformlara ihtiyacı olduğunu söylediğini hatırlatarak, reformların sadece Türk halkı için değil, aynı zamanda Avrupalıların da yararına olduğunu bildirdi. Raportör, “Ancak, bizim gördüğümüz reform sürecinde bir duraklama var” diyerek, duraklama olan siyasi kriterlerin, sürecin, kalbinde yer aldığını ifade etti. “Siyasi reformlar, fasılların açılmasından daha önemlidir” diyen Ruijten, bu reformlar gerçekleştirilirse fasılların kendiliğinden açılacağını dile getirdi. Ruijten, rapor taslağının gelecek hafta salı günü AP’de görüşüleceğini hatırlattı.

27.11.2008


 

Erdoğan: Halk AB’yi istiyor

Başbakan Erdoğan, “Üyelik müzakerelerini başarabilir de referandum safhasına gelirsek halkımıza gideceğiz, öyle zannediyorum ki halkımız onaylayacaktır, ama henüz bunu söylemek için zaman erken. Türkiye’de AB’ye yüzde 60’a yakın ‘evet’ diyen var şu anda. Yaptırdığımız kamuoyu araştırmalarında bunu görüyoruz” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’de AB’ye yüzde 60’a yakın ‘evet’ diyen var şu anda. Yaptırdığımız kamuoyu araştırmalarında bunu görüyoruz” dedi. Başbakan Erdoğan, Norveç Veliaht Prensi Haakon ile Başbakanlık Merkez Bina’da yaptığı ortak basın toplantısında, Prens Haakon’un ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Başbakan Erdoğan ve Konuk Prens Haakon daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladılar. Konuk bir gazetecinin, iki ülkenin de AB üyesi olmadığını belirterek, ‘’iki ülke tecrübelerini nasıl paylaşabilir?’’ sorusuna Erdoğan, aslında Norveç’in AB üyesi olduğunu, ancak Norveç halkının bu üyeliği kabul etmediğini hatırlattı. Erdoğan, şöyle konuştu: ‘’Halk, kabul etmeyince Norveç’in durumu kaldı. Türkiye ise henüz üyelik müzakerelerini yürüten bir ülke. Bu üyelik müzakerelerini başarabilir de referandum safhasına gelirsek halkımıza gideceğiz, öyle zannediyorum ki halkımız onaylayacaktır, ama henüz bunu söylemek için zaman erken. Çünkü Türkiye’de AB’ye yüzde 60’a yakın ‘evet’ diyen var şu anda. Yaptırdığımız kamuoyu araştırmalarında bunu görüyoruz. Tam üyelik için de bizler müzakerelerimizi kararlı şekilde sürdürüyoruz. Hükümetin, 4 bini aşkın elemanı, bununla ilgili olarak çalışıyor. Devlet, bu konudaki kararlılığını sürdürüyor. Ankara / aa

27.11.2008


 

Pilottan başka sorumlular da var

Isparta’nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasında ölenlerin yakınlarının avukatı Hasan Kaşıkara, “kazada pilot dışındaki kişi ve kurumların da ihmali ve kusuru olduğuna inandıklarını” bildirdi.

Isparta’nIn Keçiborlu ilçesi yakınlarında 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasında hayatını kaybedenlerin yakınlarının avukatı Hasan Kaşıkara, ‘’kazada pilot dışındaki kişi ve kurumların da ihmali ve kusuru olduğuna inandıklarını’’ bildirdi. ‘’Raporu inceledikten sonra Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacaklarını’’ belirten Kaşıkara, ‘’Birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek suçundan’’ dava açılması talebinde bulunacakları kaydetti. Avukat Hasan Kaşıkara, yaptığı açıklamada, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın açıkladığı rapora itirazları olduğunu ifade ederek, ‘’Olayı soruşturacak Cumhuriyet savcılarımızın raporla yetinmeyip sorumluların bulunması amacı ile daha kapsamlı bir soruşturma yaparak kamuoyu vicdanını ve mağdurları rahatlatacaklarına inanıyor, ceza soruşturmasını da sonuna kadar takip edeceğimizin ilgililerce bilinmesini istiyoruz’’ diye konuştu. Uçak kazasında eşini kaybeden Esra Tokgöz, raporun kendilerini tatmin etmediğini belirtti. Kazada hayatını kaybeden Hayri Tokgöz’ün babası Şerafettin Tokgöz de açıklamada, ‘’pilotaj hatasından bahsediliyor. Zaten kaza sabahı yapılan açıklamada pilotaj hatası denilmişti. O zaman neden bir yıl beklediniz” diye konuştu. Isparta / aa

27.11.2008


 

ÇİLELİ DÖNÜŞ YOLCULUĞU

Ekmek parası uğruna gittikleri Çukurova’da, derme çatma çadırlarda barınan ve 40 dereceye ulaşan sıcak altında çalışan işçiler, bir sezonu daha tamamlayarak evlerine dönüyor.

Bu çileli gidiş dönüşler ve ağır hayat şartları herkesten çok çocukları etkiliyor. Evlerinden uzak bir yaz geçiren çocuklar bir de sağlık sorunlarıyla boğuşuyorlar. Yaklaşık 9 ay önce eşi ve 5 çocuğuyla Şanlıurfa’dan Yumurtalık’a gelen Sinan Dağ (45), bu yıl tüm zorlukların yanında üreticilerin zarar etmesinin kendilerini de etkilediğini söyledi.

27.11.2008


 

Doğalgaza yine mi zam?

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Aralık ayında doğalgaz fiyatlarına zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin olarak, “Bu konuda net birşey söyleyemiyorum, çünkü ay daha bitmedi” dedi.

Doğalgaza yine zam mı gelecek ?

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Aralık ayında doğal gaz fiyatlarına zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin olarak, ‘’Bu konuda net bir şey söyleyemiyorum, çünkü ay daha bitmedi’’ dedi. Norveç Kraliyet Büyükelçiliği ve Innovation Norway tarafından düzenlenen, ‘’Norveç-Türk Hidroenerji Forumu’’na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, toplantı çıkışında basın mensuplarının soruları cevapladı. Gazetecilerin Aralık ayında doğal gaz fiyatlarına zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruları üzerine Güler, bu konuda net bir şey söyleyemeyeceğini, çünkü yetkili kuruluş ile henüz görüşmediğini ve Kasım ayının da henüz bitmediğini söyledi. Güler, ‘’Artırımın olmaması için dolar kurunun oynamaması lazım, bazen bu bir günde bile değişebiliyor. Bu nedenle ay bitmeden herhangi bir şey söylemem doğru olmaz’’ dedi. Ankara/aa

27.11.2008


 

Askerî istihbarattansan davul zurnayla yollayalım

Ergenekon sanıklarından Ergun Poyraz, önceki günkü duruşmada yapılan çapraz sorgulamasında, rütbeli olduğunu tahmin ettiği bir şahsın kendisine, ‘’Genelkurmay’dan mı yoksa Jandarma istihbaratından mı olduğunu açıklar mısın?

Eğer öyleysen, buradan davul zurnayla yollayalım’’ dediğini öne sürdü.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki duruşma salonunda görülen davanın önceki gün 19’uncusu yapılan duruşmasında, tutuklu sanık yazar Ergun Poyraz’ın çapraz sorgusu yapıldı. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel’in sorularının ardından, diğer Cumhuriyet Savcısı Nihat Taşkın, Poyraz’a ‘’istihbarat elemanı olmanın bir suç olmadığını’’ hatırlatarak, ‘’Jandarma İstihbaratı’ndan para aldığınıza dair tutanaklar imzasız. Bu tutanaklar imzalı olsaydı içeriklerini kabul eder miydiniz?’’ sorusunu yöneltti. Bu sırada Poyraz’ın avukatı Hüseyin Buzoğlu’nun bu soruya itiraz etmesi sebebiyle Mahkeme Başkanı Şengün, savcıya ‘’Soru olarak sorun’’ dedi.

Savcı Taşkın’nun, sorusunun bu olduğunu belirtmesi üzerine Başkan Şengün de bunun yorum olduğunu dile getirdi. Bunun ardından Nihat Taşkın, Ergün Poyraz’a, Levent Ersöz’ü tanıyıp tanımadığını sordu. Poyraz’ın, bu konuda defalarca ifade verdiğini ve bunları tekrar ettiğini belirtmesi üzerine savcı Taşkın, ‘’Bir subay olarak tanıdığınızı, ilişkilerinizin bu çerçevede olduğunu söylediniz’’ dedi.

Poyraz da Ersöz’le korumayla ilgili görüştüğünü belirterek, ‘’Bunların hepsinin TSK’nın şerefli, onurlu subayları olduğunu söyledim’’ dedi.

Taşkın’ın, ‘’Görüştüğünüz bu kişilerden gizli askeri belge aldınız mı?’’ sorusuna Poyraz, ‘’Hiç kimseden gizli askeri belge almadığı’’ cevabını verdi.

Poyraz, savcı Taşkın’ın, ‘’Oktay Yıldırım ve Hikmet Çiçek, kitap yazmak için sizinle görüşmüşler. Kitap yazmayı gerektirecek bir arşiviniz mi bulunmaktadır?’’ şeklindeki sorusunu, ‘’Ben AK Parti veya nane-limon konusunda da kitap yazacak olsam, bu konuda herkesle görüşürüm. Bilgi ve belgelerinden yararlanırım. Bunda garip olan ne var, anlayamadım. Siz hukuk fakültesi mezunusunuz. Lütfen sorularınıza dikkat edin. Terör örgütüyle ilgili soru istiyorum’’ diyerek cevaplandırdı.

Taşkın’ın, Muammer Karabulut ile nerede tanıştığını sorduğu ve Ayasofya Derneği ile ilgili çalışmalarını anlatmasını istediği Poyraz, Ayasofya Derneğine, buranın cami olmasını istediği için girdiğini, hayatında ilk defa da bir derneğe üye olduğunu dile getirdi.

POYRAZ: ATATÜRK’ÜN ASKERİYİM

Savcıların ardından Poyraz’a, avukatlarından Hasan Gündüz, ‘’Gözaltındayken ‘sen şuranın adamı mısın?’ şeklinde soru yönelttiler mi?’’ dedi.

Poyraz da rütbeli olduğunu tahmin ettiği bir şahsın kendisine, ‘’Genelkurmay’dan mı yoksa Jandarma istihbaratından mı olduğunu açıklar mısın? Eğer öyleysen, buradan davul zurnayla yollayalım’’ dediğini öne sürdü. Poyraz, ‘’Ben de ‘İkisi de değilim. Atatürk’ün askeriyim’ dedim’’ diye konuştu. Poyraz, tutuklu sanık avukat Kemal Kerinçsiz’in soruları üzerine de avukatlığını yapan Kerinçsiz’e bu nedenle bin YTL ödediğini ve yeni çıkacak kitabının tanıtımı amacıyla da cezaevindeyken ziyaretine gelen Kerinçsiz ile görüştüklerini anlattı. İstanbul / aa

27.11.2008


 

ÖSS 2009’da da yasaklı; değişiklik “belki” 2010’da

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ÖSS ile ilgili olarak bu yıl “zaman zarlığından” dolayı büyük bir değişiklik yapılmayacağını belirterek, “Köklü değişiklikler olursa ancak 2010 yılında olur. 2009'da ufak tefek değişiklikler olabilir. Bunlar için komisyon çalışıyor”dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ÖSS ile ilgili olarak bu yıl ‘’zaman zarlığından’’ dolayı büyük bir değişiklik yapılmayacağını belirterek, ‘’Ama ufak tefek değişiklikler yapabiliriz. Bu değişiklikler için bir komisyon çalışıyor, henüz çalışmalarını tamamlamadı’’dedi. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan da 2009-ÖSS’de yöneltilecek soruların yenilenen lise müfredatı göz önünde bulundurularak hazırlanacağı belirterek, ‘’Biz bu sene soruları hazırlarken şu anda son sınıfta olanların son 3 yılda okudukları derslere göre soruları hazırlıyoruz. Örneğin 2 yıl önce mezun olan bir aday okumadığı bir dersten sorularla karşılaşabilir’’ diye konuştu. 2009-ÖSS’de adayları ne gibi değişikliklerin beklediği sorusuna Özcan, ‘’ÖSS ile ilgili bu sene maalesef vakit darlığından dolayı çok ciddî, büyük bir değişiklik yapamayacağız ama ufak değişiklikler yapabiliriz’’ cevabını verdi. Bu değişikliklerin neler olacağı sorusu üzerine Özcan, ‘’Onu şimdi söylemek istemiyorum. Bu değişiklikler için bir komisyon çalışıyor. Komisyonun çalışmaları, hazırlıkları henüz tamamlanmadı’’ dedi.

‘’Bu değişikliklerden biri katsayı mı?’’ sorusu üzerine Özcan, şöyle konuştu: ‘’Öyle değil. Bütün alternatifleri önümüze getirecekler. Biz onlardan çok geniş kapsamlı bir çalışma istedik. Sadece alan, ağırlıklar değil, başka türden yapılabilecek iyileştirmeler varsa onları da Genel Kurul’un dikkatine sunmalarını istiyoruz. Genel Kurul’un da onlardan en iyisini seçmesini bekliyoruz. Henüz sunmadılar. Ama sonuna doğru geldiler.’’ Yapılacak değişikliklerin adaylara ne zaman duyurulacağı yönündeki soruya Özcan, ‘’Çok önemli şeyler değişmeyeceği için son dakikaya kadar bekleyebilirsiniz. Bu sene ÖSS’de ciddi bir şeyler beklememek lazım, zamanın azalması yüzünden. Ama ciddî değişiklikler yapacaksanız onu 1 yıl önceden duyurmak lâzım. Köklü değişiklikler olursa ancak 2010 yılında olur. 2009’da ufak tefek değişiklikler olabilir’’ karşılığını verdi. Millî Eğitim Bakanlığının lise müfredatını değiştirdiğine işaret eden Özcan, ÖSS’de soruların yeni müfredat doğrultusunda hazırlanacağını kaydetti. ÖSS’de yapılacak değişikliklerle ilgili çalışan komisyonda Millî Eğitim Bakanlığı yetkililerinin de bulunduğunu belirten Özcan, komisyon çalışmalarını tamamladıktan sonra Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile de görüşeceğini ifade etti.

2009-ÖSS

14 HAZİRAN’DA

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Yarımağan, 2009-ÖSS’nin 14 Haziranda yapılmasının planlandığını, başvuruların da Şubat ayının ortalarında başlayacağını kaydetti. Lise müfredatındaki değişikliklerin 2009-ÖSS’de sorulara nasıl yansıyacağının sorulması üzerine Yarımağan, sınavda testlerin kapsamına ilişkin daha önce açıklama yaptıklarını anımsattı. Yarımağan, şöyle konuştu: ‘’Bizim ÖSYM olarak ana ilkemiz şu: Biz bu yıl soruları hazırlarken, bu yıl mezun olanları öncelikle dikkate alıyoruz. Bu adayların okudukları derslerle ilgili bilgileri Millî Eğitim Bakanlığından aldık. Bütün kitapları, programları aldık. Soruları buna göre hazırlıyoruz. Ama ufak tefek şeyler dışında çok köklü değişikler yok. Özetle, biz bu sene soruları hazırlarken şu anda son sınıfta olanların bu yıl, geçen yıl, 2 yıl önce, son 3 yılda okudukları derslere göre soruları hazırlıyoruz. Yani hep son sınıflara göre hazırlanır. Müfredatta değişiklik olursa örneğin 2 yıl önce mezun olan bir aday okumadığı bir dersten sorularla karşılaşabilir. Çünkü bu sene son sınıfta olanlar okumuşlardır onu. Yani ders düzeyinde olmasa bile konu düzeyinde değişiklikler olabilir.’’

27.11.2008


 

KÜRESEL ISINMA ARI NESLİNİ DE TÜKETECEK

Arılar küresel ısınmadan ölüyor olabilir

Dünya Arıcılık Organizasyonu Teknoloji Bölüm Başkanı Gilles Ratia, kitlesel arı ölümlerinin sebeplerinin başında küresel ısınmanın geldiğini, çevre kirliğinin de arıların üzerinde olumsuz etkileri bulunduğunu söyledi. Muğla Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde yapılan ‘’1.Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’’ne katılan Dünya Arıcılık Organizasyonu Teknoloji Bölüm Başkanı Gilles Ratia, ‘’dünyada ve Türkiye’de yaşanan kitlesel arı ölümleri’’ hakkında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Ratia, dünyada toplu arı ölümlerinin 15 farklı sebebi olduğunu belirterek, ‘’Son yıllarda dünyanın hemen hemen her yerinde arı ölümleri yaşanıyor. Bilim adamları arı ölümlerine teşhis koymakta zorlanıyor. Bu ölümlerin sebepleri uzman ekipler tarafından araştırılıyor. Kitlesel arı ölümlerinin sebeplerinin en başında küresel ısınma geliyor. Bunun yanında çevre kirliğinin de arılar üzerinde olumsuz etkileri söz konusu’’ dedi. Kongrenin organizasyonunda görevli Arıcılık Uzmanı Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, çevreyi olumsuz etkileyen bütün faktörlerin arıların da ölümüne sebep olduğunu belirterek, ‘’Çevrenin dengesini bozan her şey arıları olumsuz etkiliyor. Bunlar arasında maden sahaları da var. Kömür santralleri, baz istasyonları, bunların tamamının arılar üzerinde olumsuz etkileri tespit edilmiş. Bu çevresel etkiler ya arıyı doğrudan doğruya etkiliyor ya da arıların davranışlarını etkilediği için kolonilerin sönmesine sebep oluyor’’ diye konuştu. Muğla / aa

27.11.2008


 

Türkmen hacıların masrafını devlet karşılıyor

Türkmenİstan’da 188 kişi, tüm masrafları devlet tarafından karşılanarak hac için Suudi Arabistan’a gönderildi. Türkmenistan’da Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov’un kararıyla Türkmenistan Havayolları tarafından, hacı adayları ve Din İşleri Komitesi çalışanları için bir uçak tahsis edildi. Kutsal topraklara yolculuktan önce hacı adaylarına Aşkabat’taki Ertuğrul Gazi Camisinde hac ibadetiyle ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Daha sonra sadaka yemeğinde bir araya gelen hacı adayları, özel uçakla kutsal topraklara gitti. Havaalanında hacı adaylarını akrabaları ve devlet yetkilileri uğurladı. Türkmenistan Din İşleri Komitesinin organizasyonuyla hacca giden Türkmen Müslümanlar 14 Aralıkta ülkelerine dönecek. Türkmenistan’ın Din İşleri Komitesi, binden fazla Türkmen vatandaşının da kendi imkânlarıyla hac farizasını yerine getirdiğini belirtti. 1994 yılından beri her yıl hac döneminde yaklaşık 200 kadar kişi, tüm masrafları karşılanarak kutsal topraklara gidiyor. Aşkabat / aa

27.11.2008


 

Apollo, göktaşına karşı uyardı

Apollo 9’un astronotu Rusty Schweickart, ‘’Dünya, Birleşmiş Milletler düzeyinde gök taşlarına karşı ciddî tedbir almalı’’ dedi. Avusturya’nın başşehri Viyana’da BM yetkililerine gök taşı raporu sunan 73 yaşındaki emekli astronot Schweickart, ‘’Dünya gezegenini fücceten hak ile yeksan eyleyecek bir dev gök taşının durdurulması ve dünyanın kurtarılması için insanoğlunun bugün yeterli düzeyde teknolojik imkâna sahip olduğunu’’ belirtti. En tecrübeli eski astronotlardan Schweickart, dünyanın ilk astronotu Sovyet Yuri Gagarin’i (1934-1968) takip eden ABD’nin astronotu olarak ilk kez 45 yıl önce 1963’te yörüngeye çıktı. Bugünkü Uluslararası Uzay İstasyonu’nun ilk örneği Skylab laboratuvarında 1973’te görev aldı, 1969’da uzaydan ilk naklen (canlı) televizyon yayınını yaparak ‘’Emmy’’ ödülü aldı. İnsanın ilk kez 1969 yılının temmuz ayında Ay’a ayak bastığı Apollo programlarının ilki Ay mödülü ‘’Örümcek’’in öncüsünün Dünya’da denendiği EVA deneyinde yer alan Schweicart, ‘’Shadow of the Moon: Ay’ın Gölgesi’’ kitabında, ‘’Apophis 99942’’ gök taşının 21. yüzyılda Dünya’ya çarpma ihtimalinin 9 bin ila 45 bin’de 1 olduğunu anlattı. Viyana / aa

27.11.2008


 

Çocuklara 2 yaşından itibaren kitap okuyun

İKİ yaşından itibaren bebeklerde resimli kitaplara karşı ilgi oluştuğunu belirten uzmanlar, anne-babanın çocuğa kitap okumayı sevdirmesini ve birlikte kitap okumasını tavsiye ediyor. Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi Neşe Doğançelik, bebeklerin kitapları oyuncak olarak kullandığını, 2 yaşından itibaren ise resimlerine dikkat ettiğini söyledi. 3- 4 yaşlarındaki çocukların kendilerine resimli öykü kitaplarının okunmasını istediğini vurgulayan Doğançelik, 5- 6 yaşlarından itibaren ise öğrenme isteğinin doğduğunu kaydetti. Çocuklara kitap okumaları için elverişli bir ortam oluşturmak gerektiğini dile getiren Doğançelik, anne-baba ile birlikte okumanın da çocuğu okumaya özendireceğini ifade etti. Öykü ve resimler hakkında konuşmanın çocuğun okumaktan aldığı zevke ve kavrayış gücüne pek çok katkıda bulunacağını aktaran Doğançelik, “Bu yolla bir yandan çocuğun kelime dağarcığı zenginleşirken, bir yandan da ona, bazı zihinsel kavramları anlama fırsatı verilmiş olur.” dedi. Bursa / cihan

27.11.2008


 

İşsizlik dünyanın sonu değil

Kültür Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mücella Uluğ, küresel mali krizin etkisiyle işten çıkartılanların psikolojik durumunu değerlendirdi.

İçinde bulunulan durumdan en az zararla çıkmak için doğru düşünce tarzına sahip olunması gerektiğini belirten Prof. Dr. Uluğ, şunları söyledi: ‘’Sürekli bir işi ve uğraşı olan kişi, işsiz kalınca evde oturmaktan kaynaklanan sıkıntıya girer. Bu durum süreklilik arz ettiğinde kişinin ruhi çöküntü yaşamasına sebep olabilir. İşsiz kalan kişi ruhi çöküntü yaşamamak için, küçümsenme duygusuna kapılmadan kendini geliştirecek uğraş içerisine girmeli. İşsizliğin geçici bir dönem olduğunu düşünerek ‘bu dönemden en kârlı nasıl çıkarım’ diye düşünmeli. Mesleğine yakın uğraşlar bularak hem kendini geliştirmeli hem de yeni insanlar tanıyarak iş bulma şansını artırmalı.’’

Prof. Dr. Uluğ, işsiz kişilerin olumsuz düşüncelere kapılmasının bir süre sonra kişinin kendini aciz hissetmesine sebep olacağını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Bu psikoloji, daha sonra çevreye karşı şiddet içeren tepki vermeye de dönüşebilir. Bu noktada en önemli görev aileye düşüyor. Aile desteğiyle içinde bulunulan durumun olumlu yönleri analiz edilerek iş aranmalı. İşsizliğin geçici bir süreç olduğu anlatılmalı ve kişinin sürekli negatif düşünceler içine girmesi engellenmeli.’’

Prof. Dr. Mücella Uluğ, iş verenlerin de işçi çıkarma kararını açıklarken karşısındaki kişiye açık davranması gerektiğini bildirdi. İstanbul / aa

27.11.2008


 

İnternette ‘doktorculuk’ sakıncalı

İnternette, yakalanıldığından şüphelenilen bir hastalığın belirtilerini, teşhisini ya da tedavisini aramanın endişeyi arttırabileceği bildirildi. Yazılım şirketi Microsoft tarafından yapılan araştırma, sayısız bilgi kaynağıyla internetin, özellikle bir teşhis arandığında, tıp konusunda bilgisi az olan ya da hiç bu bilgiye sahip olmayan kişilerde endişeyi artırabileceğini gösterdi. Araştırmayı kaleme alan Ryen White ve Eric Horvitz, “hastalık hastalarının” sıradan ve zararsız belirtileri ciddî bir hastalığın işaretleri olarak yorumlayabileceklerine dikkati çekerek, bu tür çıkarımların endişenin yanı sıra, vakit kaybına ve gereksiz sağlık harcamalarına sebep olabileceğini de belirttiler. İstanbul / aa

27.11.2008


 

Madencinin pnömokonyozun korkusu

Zonguldak’ta, 2005’te 236 madencide tespit edilen meslek hastalığı pnömokonyozun 2008’de 188 işçide görüldüğü belirlendi. Türkiye Taşkömürü Kurumu müessese müdürlüklerinden Üzülmez, Karadon, Armutçuk, Amasra ve Kozlu’da 2005’de 236 işçide görülen pnömokonyoz vakası, 2008’de 188 kişiye düştü. Müdürlüklerde 2005’de periyodik tarama yapılan 5 bin 819 işçi sayısı ise 2008’de 6 bin 67’e yükseldi.

27.11.2008


 

İyi olacak hastanın ayağına gitti

Konya’nIn Ilgın ilçesinde belde belediye başkanının kullandığı otomobille çarpışan motosiklet sürücüsü yaralandı. Araçla motosiklet arasına sıkışan yaralıya müdahale için gelen ambulansta doktor olmayınca, polis aracıyla hastaneden doktor getirildi. Edinilen bilgiye göre, İbrahim Yıldız’ın (65) kullandığı 42 D 1994 plakalı motosiklet, Ilgın ilçesi Kaplıca kavşağında Yukarıçiğil Belde Belediye Başkanı Ali Aksoy idaresindeki 42 RL 765 plakalı makam aracıyla çarpıştı. Motosiklet sürücüsü Yıldız, devrilen motosikletle otomobil arasında sıkıştı. Ağır yaralanan İbrahim Yıldız’a müdahale için kaza yerine ambulans ve sağlık ekibi istendi, ancak gelen ambulansın içinde doktor olmadığı için polis, Vefa Tanır Devlet Hastanesi’ne giderek ekip aracıyla kaza yerine doktor getirdi. Konya/ aa

27.11.2008


 

Terörden zarar görenlere yardım eli

Bİngöl’de, terör ve terörle mücadele sırasında zarar gördüğü tespit edilen 10 bin kişiye 60 milyon YTL ödeme yapıldı. Terör ve Terörden Doğan Zararların Karşılanması Tespit Komisyonu Bilgilendirme Toplantısı Bingöl Vali Yardımcısı Barış Demirtaş başkanlığında Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Demirtaş, yaptığı açıklamada, Terör ve Terörden Doğan Zararların Karşılanması Tespit Komisyonu’na şimdiye kadar 50 bin kişinin terör ve terörle mücadele sırasında zarar gördüğü gerekçesiyle başvurduğunu söyledi. Bingöl / aa

27.11.2008


 

Yaşlı ve özürlüler bayrama parasız girmeyecek

2022 sayılı kanun kapsamında aylık alan yaşlı ve özürlülere Kurban Bayramı öncesinde ödeme yapılacak. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, ödeme günlerinin Kurban Bayramı’na rastlaması sebebiyle yaşlı ve özürlülerin ‘’mağdur olmamaları için’’ sadece Aralık ayı ödemelerinin 3-4 ve 5 Aralık günlerinde yapılacağı bildirildi. Ankara / aa

27.11.2008


 

DP Başkanlık Divanı üyeleri belli oldu

Demokrat Parti’nin (DP) Başkanlık Divanı’nı oluşturan isimler ve görevleri belil oldu. 15-16 Kasım 2008 tarihlerinde gerçekleştirilen DP 9. Olağan Büyük Kongresi”nde seçilen Genel İdare Kurulu ilk toplantısını Genel Başkan Sayın Süleyman Soylu başkanlığında 24 Kasım 2008 Pazartesi günü yaptı. Genel İdare Kurulu”nda, DP Başkanlık Divanı da belirlendi. Süleyman Soylu’nun Genel Başkanlığı’ndaki DP’nin yeni Başkanlık Divanı şöyle oluştu: Rıza Akçalı: Siyasi İşler Başkanı, Nevzat Ceylan: Teşkilat Başkanı, Tahir Alan: Seçim İşleri -Yerel Yönetim İşleri Başkanı, Mehmet Dülger: Basın-Propaganda,Yurt Dışı İlişkiler Başkanı, Doç. Dr. T. Sabri Erdil: Sosyal İşler ve Demokratik Kitle Örgütleriyle İlişkiler, Ar-Ge Başkanı, Oğuz Tezmen: Ekonomik, Mali İşler, Strateji Başkanı, Umut Arık: Genel Sekreter , Erdal Taşkın: Genel Sekreter Yrd., Harun Akın: Genel Muhasip-Kadın ve Gençlikten Sorumlu Başkan . İstanbul / Yeni Asya

27.11.2008


 

Ekren: Özel sektörün borcu 5 kat arttı

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, 2002’de 43 milyar dolar olan özel sektörün borcunun, bu yılın 2. çeyreği (Nisan-Mayıs-Haziran) itibariyle 190,5 milyar dolara çıktığını ifade etti. Ekren, TBMM Genel Kurulunda, Türkiye İstatistik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini cevapladı. Gelir dağılımı, carî açık, borç ve dış ticaretle ilgili rakamlara, siyasi bir müdahalenin sözkonusu olmadığını, bağımsız ve özerk bir kurum olan Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlandığını ifade eden Ekren, özel sektörün borcu hakkında bilgi verdi. 2002’de 43 milyar dolar olan özel sektörün borcunun, bu yılın 2. çeyreği (Nisan-Mayıs-Haziran) itibariyle 190,5 milyar dolara çıktığını ifade eden Ekren, bunun kısa vadeli olanının 13,8 milyar dolardan 48,8 milyar dolara, uzun vadeli olanının ise 29,2 milyar dolardan 142,7 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Nazım Ekren, özel sektörün borcunun, aynı tarihler arasında Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya (GSYİH) oranının ise 18,7 milyar dolardan 23,8 milyar dolara çıktığını söyledi. Ankara / aa

27.11.2008


 

Doğan’ın Vakit’e açtığı dâvâya tepki

AydIn Doğan’ın Vakit Gazetesi hakkında 1 trilyon 355 milyar tutarında tazminat dâvâsı açmasına sivil toplum kuruluşları ve siyasilerden tepki geldi. AKP Tanıtım ve Medya İşleri Başkanı Prof. Dr. Edibe Sözen, “Madem dâvâ konusu yaptığın haberlerde hata görüyorsun, elinde o kadar gazete var, televizyon kanalı var, oralardan cevap ver” dedi. Hak-İş Başkanı Salim Uslu dayaptığı açıklamada, “Muhalif gazeteleri susturma girişimleri son derece çirkin” şeklinde konuştu. İstanbul

27.11.2008


 

Babacan Azerbaycan’ı ziyaret edecek

DIŞİşlerİ Bakanı Ali Babacan, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memedyarov’un daveti üzerine resmi ziyaret için 30 Kasımda Azerbaycan’a gidecek. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Babacan’ın iki günlük ziyareti çerçevesinde Memedyarov’la görüşmesinde, ikili ilişkileri ilgilendiren konuların yanı sıra bölgesel gelişmelerin kapsamlı şekilde ele alınmasının öngörüldüğü bildirildi. Bakanlık, bu çerçevede Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu’nun (KİİP) hayata geçirilmesi konusunda da görüş alışverişinde bulunulacağını belirtti. Ankara / aa

27.11.2008


 

Ardahan Belediyesi’nde polis araması

Ardahan’da, Emniyet Müdürlüğü Mali Şube ekipleri, Belediyede arama yaptı. İl Emniyet Müdürü Kemal Sonunur, yaptığı açıklamada, saat 08.45’te Ardahan Belediyesine düzenlenen operasyon kapsamında, ekiplerin bina içerisinde arama yaptığını söyledi. Sonunur, bu aşamada başka bir açıklama yapmasının doğru olmayacağını ifade etti. Bu arada, arama sırasında belediye binasına, çalışanlar dışında girişlere izin verilmedi. Ardahan / aa

27.11.2008


 

Danıştay saldırısı davası Yargıtay'da

DanIştay 2. Dairesi üyelerine ve Cumhuriyet gazetesine yapılan saldırılarla ilgili davanın temyiz duruşması, bugün Yargıtay 9. Ceza Dairesinde yapılacak. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, davaya ilişkin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tebliğnamesini sanık avukatlarına ve davaya müdahil olarak katılanlara iletti. Daire, sanık avukatlarının temyiz incelemesinin duruşmalı yapılması talepleri doğrultusunda, 27 Kasım 2008 tarihini duruşma tarihi olarak belirledi. Daire, duruşmanın ardından belirlenecek bir tarihte kararını açıklayacak.

27.11.2008


 

Ücretsiz kömür dağıtımında kan aktı

ADANA’NIN merkez Seyhan ilçesinde Kaymakamlığın kömür dağıtım merkezinde çıkan bıçaklı kavgada, biri ağır 4 kişi yaralandı. Ahmet Remzi Yüreğir Mahallesi’ndeki eski bir fabrika binasında oluşturulan Seyhan Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Kömür Dağıtım Merkezi’nde, vatandaşlara dağıtılan kömürleri evlerine kadar taşıyan nakliyeciler arasında sıra yüzünden tartışma çıktı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine Hayrettin Bilgin (25) bıçakla kalbinden, Ömer Bilgin (16), Mahmut (28) ve İsmet Bözkün (24) de sopa ve bıçakla çeşitli yerlerinden yaralandı. Olay yerine çağrılan ambulansla Adana Numune Hastanesine kaldırılan Hayrettin Bilgin’in sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi. Diğer yaralılar ise götürüldükleri Eski İstasyon Polis Merkezi’ne gelen ambulansla Adana Devlet Hastanesine kaldırıldı. Polis ekipleri, olayla ilgili 6 kişiyi gözaltına aldı. Adana / aa

27.11.2008


 

Akaryakıt ürünlerinde indirim

AKARYAKIT ürünlerinden 95 oktan kurşunsuz benzinde 7 YKr, motorinde ise 8-9 YKr arasında indirime gidildi. Ankara ve İzmir’de BP, OPET, Shell ve Petrol Ofisi bayilerinde 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 2,91 YTL’den 2,84 YTL’ye, İstanbul’da ise 2,92 YTL’den 2,85 YTL’ye geriledi. Motorinin litre fiyatı Ankara’da OPET, Shell ve BP’de 2,81 YTL’den 2,72 YTL’ye, PO’da 2,79 YTL’den 2,70 YTL’ye, İstanbul’da OPET ve Shell’de 2,77 YTL’den 2,68 YTL’ye, BP’de 2,76 YTL’den 2,67 YTL’ye, PO’da 2,74 YTL’den 2,65 YTL’ye düştü. İzmirde ise motorinin fiyatı BP’de 2,75 YTL’den 2,66 YTL’ye, OPET’te 2,77 YTL’den 2,68 YTL’ye, PO’da 2,73 YTL’den 2,64 YTL’ye, Shell’de ise 2,75 YTL’den 2,67 YTL’ye indi. Ankara / aa

27.11.2008


 

Akreditasyon uygulaması çarpıtıldı

BaşbakanlIk Basın Merkezi, bugün bazı gazetelerde yer alan akreditasyon uygulaması ile ilgili haberlerin çarpıtılarak verildiğini bildirdi. Başbakanlık Basın Merkezinin bbm.gov.tr adresli internet sitesinde yer alan açıklamada şunlar kaydedildi:

‘’Bugünkü (dünkü) Hürriyet ve Milliyet gazetelerinde bir muhabirin Başbakanlık akreditasyon kartının yenilenmemesi, çarpıtılarak sunulmuştur. Hürriyet gazetesi, akreditasyon uygulamasının başladığı 2005 yılından beri ilan edilmiş bulunan ‘Başbakanlığın düzenli izlenmesi’ kriterinin yeni getirildiğini iddia etmiştir. Milliyet gazetesi ise tek taraflı haberinde, Başbakanlığın ‘akreditasyon açıklaması’nda ayrıntılara girilmeden bütün ihlalleri kapsayan genel gerekçe olarak ‘ilan edilen objektif kriterlerin açıkça ihlal edildiği’ hususu belirtilmiş olmasına rağmen, bu gerçek yok sayılmış, ‘düzmece haber ve fotoğraf’ gibi özel vakalara atıflı gerekçe, genel gibi gösterilmiştir. Gerek kriterlerin yer aldığı akreditasyon duyurusu, gerekse Milliyet’in haberinde atıfta bulunulan ‘akreditasyon açıklaması’nda, ilgili ifadeler hiçbir yanlış anlamaya mahal bırakmayacak şekilde açıktır.’’

Ayrıca, ilk akredite edildiği 2005 yılından itibaren Başbakanlığı düzenli olarak izlemediği açıkça görülen bir gazete ve muhabirinin neden ‘sürekli akreditasyon kartı’na ihtiyaç duyduğu anlaşılamamaktadır.

Hürriyet ve Milliyet gazetelerinin tek yanlı ve gerçekleri çarpıtan haberlerinden anlaşıldığı üzere, akreditasyon duyurusu ve ilgili açıklamaların okunmamış ya da bilinmemiş olması, hiçbir şekilde geçerli mazeret olamaz. ’ Ankara / aa

27.11.2008


 

Türkiye ABD’nin ortağı olmaya devam edecek

ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Sharon Anderholm Wiener, Barack Obama’nın kuracağı hükümetin dış politikasını tam olarak bilemediğini belirterek, yeni hükümet döneminde de Türkiye’nin ABD’nin stratejik ortağı olmaya devam edeceğini söyledi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere danışmanlarıyla birlikte Sakarya’ya gelen Wiener, Vali Hüseyin Atak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran’ın ardından Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti. Wiener, burada yaptığı konuşmada, İstanbul Başkonsolosu olmasının üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen Sakarya’yı ilk kez resmi bir heyetle ziyaret etme şansı bulduğunu ifade etti.

İstanbul’da yaşamın yoğun ve hızlı olduğunu kaydeden Wiener, sözlerine şöyle devam etti:

‘’Başkonsolos olarak sadece İstanbul’dan sorumlu değilim, sorumluluk alanım içinde başka iller de var. Sakarya da bu illerden bir tanesi. Bir ülkeyi doğru anlayabilmek için büyük şehirlerin dışına çıkmak lazım. Benim ana sorumluluğum Türk Amerikan ilişkilerinin gelişimine ve Türkiye halkının algılamasına katkıda bulunmaktır. Türk Amerikan ilişkileri denilince akla dış politika ya da siyasi konular geliyor, ama ikili ilişkilerde göz önünde bulundurulması gereken başka alanlar da var. Ticari ilişkiler de göz önünde bulundurulması gereken önemli alanlardan biridir. Bu konular iki ülke arasındaki ilişkiler açısından büyük önem taşımaktadır. Buradan sonra Goodyear Fabrikasını da ziyaret edeceğim. Böylelikle Amerikan yatırımı için yatırımcıları teşvik etme yönünde çalışmalarımız olacak.’’

Ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Sharon Anderholm Wiener, 11 Eylül saldırılarının ardından uygulanan dış politikalar nedeniyle Türk halkı üzerinde oluşan ABD karşıtı algılamanın yeni hükümetle birlikte nasıl gelişim göstereceğinin sorulması üzerine, şunları söyledi: ‘’11 Eylül öncesi ve sonrasında da Türk-Amerikan ilişkileri oldukça güçlüdür. Bir örnek vermek gerekirse bütün Avrupa ülkeleri içinde ABD’ye en çok öğrenci gönderen ülke Türkiye’dir. Bunun yanında bu Amerikan seçimlerinin çok tarihi bir öneme sahip olduğunun farkındayım. Türkiye ABD’nin stratejik ortağıdır. Türkiye’nin, ABD’nin stratejik ortağı olmaya devam edeceğini umuyorum.

Kurulacak Obama hükümetinin tam olarak dış politikasını bilemiyorum, ama Türkiye ABD’nin stratejik ortağı olmaya devam edecektir. Türk halkı, Amerikan seçimlerini Amerikan rüyasının gerçekleşmesi olarak görürse, bence bu ilişkilere olumlu bir katkı olacaktır. Umuyorum ki Türkiye ve ABD arasında var olan güçlü ilişkiler daha da güçlenerek devam edecektir.’’Wiener, daha sonra Goodyear Fabrikasını ziyaret etmek üzere SATSO’dan ayrıldı. Sakarya / aa

27.11.2008


 

Tayland’da başbakan, genelkurmay başkanına sert çıktı

TAYLAND Başbakanı Somçai Wongsawat, Genelkurmay Başkanı Anupong Poaçinda’nın seçim çağrısını reddetti. Wongsawat’ın sözcüsü Nattawut Saikuar, bir televizyon kanalına verdiği demeçte ‘’Başbakan pek çok defa çekilmeyeceğini ve parlamentoyu feshetmeyeceğini, çünkü kendisinin demokratik yollarla iş başına geldiğini ve hala ayakta olduğunu dile getirdi’’ dedi. Öte yandan, Tayland Hava Kuvvetleri sözcüsü, Peru’dan dönen Wongsawat’ın uçakla ülkenin kuzeyindeki Chiang Mai havaalanına indiğini duyurdu. Tayland’da devam hükümet karşıtı gösterileri organize eden Halkın Demokrasi İttifakı liderlerinden Pibhop Dhongchai da, basına yaptığı açıklamada, ordunun başkent Bangkok’taki havaalanından çekilmeleri çağrısını yerine getirmeyeceklerini bildirdi. Dhongchai, olası yeni seçimlerin mevcut ihtilafları çözmeyeceğini ve Wongsawat’ın istifa etmesi gerektiğini söyledi. Bangkok / aa

27.11.2008


 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandı

Asgarİ Ücret Tespit Komisyonu 1 Ocak 2009’dan geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “2009 yılı için belirlenecek asgari ücretin, komisyon tarafından çalışma barışına olumlu katkı sağlayacak, ülkemizin koşullarına uygun bir seviyede tespit edilmesini temenni ediyorum” dedi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işveren heyetine başkanlık eden TİSK temsilcisi Ali Nafiz Konuk ise asgari ücretin tespitinde “geçmişteki fiyat artışlarını yansıtma modelinin bu yıl terk edilmesini” istedi. İşçi kesimi temsilcisi Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul de “çalışanın ailesinin de dikkati alınması” gerektiğini söyledi. Ankara / aa

27.11.2008


 

Kuzu: 9 paket çıkardık

AP Dış İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda ve beraberindeki heyet, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hasan Kemal Yardımcı ve Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ile ayrı ayrı görüştü. Kuzu, görüşmede, Türkiye’nin, AB’nin tam üyesi olmasa bile Avrupa Konseyi üyesi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: ‘’Avrupa ile ortak değerlerimiz devam ediyor ve biz Avrupa Komisyonu İlerleme Raporlarını dikkate alıyoruz. Raporlar içerisinde gördüğümüz birçok konuları, 9 paket halinde, önemli bir bölümü bu komisyondan geçmek üzere gerçekleştirmeye çalıştık. 1998 yılından bu yana 2000-2001’e kadarki ilerleme raporlarında, Türkiye’de siyasette askerin gölgesi olduğu iddiası, Milli Güvenlik Kurulunun oluşum biçimi, siyasi örgütlenme alanındaki sınırlamalar, ifade özgürlüğündeki kısıtlamalar, farklı kültür gruplarında ifade özgürlüğü alanındaki bazı sorunlar, işkence konusu, yargı bağımsızlığı ve DGM’ler gibi... İdam konusu ve komşu ülkelerle olan sorunların barışçı yollarla çözümü... Biz bu 9 pakette bunların önemli bir bölümünü halletmeye çalıştık ama sorunlar tamamen bitmiş değil.’’

Kuzu, Türkiye’nin 5 Kasım 2008’de yayınlanan son ilerleme raporunda yer alan hususları da bundan sonraki Ulusal Program çerçevesinde dikkate alarak yerine getirmeye çalışacağını söyledi. Ankara / aa

27.11.2008


 

MASAK’tan mal varlığı incelemesi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile harekete geçen Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, ‘’Deniz Feneri’’ soruşturmasında adları geçen RTÜK Başkanı Zahid Akman’ın da aralarında bulunduğu 6 kişinin mal varlıkları ile varsa ortağı oldukları şirketlerin mal varlıklarına ilişkin inceleme başlattı.Alınan bilgiye göre, ‘’Deniz Feneri’’ soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Nadi Türkaslan, Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığına yazı yazarak, soruşturmada adları geçen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman, kanalın yönetim kurulu üyeleri İsmail Karahan ve Mustafa Çelik ve şirket ortağı Harun Kapuyoldaş ile Almanya’daki Deniz Feneri Derneği yöneticisi Mehmet Gürhan’ın kişisel mal varlıkları ile bu kişilerin varsa ortağı oldukları şirketlerin mal varlıklarının incelenmesini istedi.Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile harekete geçen MASAK, bu kişilerin, kişisel mal varlıkları ile ortağı olduğu şirketlerin mal varlıklarını incelemeye aldı. İnceleme kapsamında, yasal olmayan yollardan para girişi olup olmadığı ile kara para aklanıp aklanmadığı araştırılacak. MASAK, elde ettiği bulguları, ‘’Deniz Feneri’’ soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına sunacak. Ankara / aa

27.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır