"Gerçekten" haber verir 07 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

 

Dinleri buluşturan şehir

Harran Üniversitesi (HRÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Cihat Kürkçüoğlu, 12 bin yıllık tarihi geçmişiyle, dinler tarihinin önemli merkezlerinden Şanlıurfa’nın, Hıristiyanlık dini açısından da önemli değerlere sahip olduğunu belirterek, ‘’Dünyada, Hıristiyanlığın resmî din olarak kabul edildiği ilk yer olan Urfa’yı, 5. yüzyılda ziyaret eden Hıristiyanların hacı olduğuna inanılıyordu’’ dedi.

Yrd. Doç. Dr. Kürkçüoğlu, Türkiye’de en fazla arkeolojik kazı çalışmasının yapıldığı illerin başında gelen Şanlıurfa’da, Nevali Çori ve Göbeklitepe’de gerçekleştirilen arkeolojik kazılardan elde edilen bilgilere göre, kentin 12 bin yıllık tarihî geçmişe sahip olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

‘Peygamberler Şehri’ olarak da adlandırılan Şanlıurfa’da, Hz. İbrahim’in doğduğu, dönemin hükümdarı Nemrut tarafından ateşe atıldığı yer olan Balıklıgöl, bu özelliklerinden dolayı her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Eyyüp Peygamber, eşi Hz. Rahime ve Elyasa Peygamber’in türbeleri de Viranşehir ilçesine bağlı Eyyüp Nebi beldesindedir. Şanlıurfa, İslâmiyetin de henüz ilk dönemlerinde kabul edildiği yerlerden biridir. Bunun en önemli göstergesi 744 yılında inşa edilen ve Anadolu’nun en eski, en büyük ve en zengin taş süslemesine sahip camisi olan Harran ilçesindeki Ulu Cami’dir.’’

KRAL ABGAR’DAN MEKTUP

Yrd. Doç. Dr. Cihat Kürkçüoğlu, Şanlıurfa’nın Hıristiyanlık dini açısından önemli değerlere sahip olduğunu belirtti.

‘’Dünyada Hıristiyanlığın resmî din olarak kabul edildiği ilk yer olan Urfa’yı, 5. yüzyılda ziyaret eden Hıristiyanların hacı olduğuna inanılıyordu’’ diyen Kürkçüoğlu, şöyle devam etti:

‘’Milâttan Sonra 50 yılında Urfa Kralı Abgar, İsa Peygamber’e mektup yazarak, onu Urfa’ya dâvet etti. İsa Peygamber de gelemeyeceğini, ancak Urfa’yı kutsadığına dair bir mektubu ve yüzünü sildiği mendile çıkan mû'cizevî portresini Kral Abgar’a gönderdi. Bütün Hristiyanlık âlemi buna inanıyor. Günümüzde bile Şanlıurfa ‘’Kutsanmış Şehir’’ olarak anılıyor. 1979 yılında Şehitlik Çamlık Parkı’nda yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan ve yerinde muhafaza edilmesi uygun görülen, Arju Oğlu Barsimyan kaya mezarında, Hristiyanlığı dünyada ilk kez resmî din olarak kabul eden ve bugünkü Şanlıurfa topraklarında yaşadığı belirtilen Abgar Krallığına ait aile mozaiği de bulunuyor. Mozaikte, Hz. İsa’ya mektup göndererek, Hristiyanlığı kabul ettiklerini belirten Kral Abgar da tasvir ediliyor. Mozaiğin üstü kapatıldığı için sergilenemiyor.’’

07.12.2008


 

Hilâl TV’de bayram coşkusu

KURBAN Bayramı coşkusu, bütün renkleriyle Hilal Tv ekranlarına geliyor.

Hilal Tv’deki bayram özel yayını Pazartesi sabahı Kâbe’den canlı olarak gerçekleşecek bayram namazı programıyla başlayacak.

Bayramın birinci günü (8 Aralık Pazartesi) Sanat Mûsikisi Sanatçısı Mehmet Akça’nın sunduğu Bayram Özel Programına müzikleriyle sanatçılar Hasan Sağındık, Adem Tuzcu, Hakan Bayraktar, Yusuf Eker, Ziya Uğur, Mürşit Kavurmacı, Erdem Özdemir konuk olacak…

Bayramın ikinci günü (9 Aralık Salı) sohbetiyle Dr. Senai Demirci ve yazar Esra Elönü; ezgileriyle Taner Yüncüoğlu, Ufuk Akın, ilahileriyle Metin Haboğlu ve türküleriyle Ömer Çelik Eşref Ziya Terzi’nin programına katlacak.

Bayramın üçüncü günü (10 Aralık Çarşamba) Udî sanatçı Cemalettin Kurtoğlu ve Erol Çam’ın programının konukları sohbeti ve şiirleriyle Ahmet Mercan, İbiş tiplemeleriyle Ümit Kaplan, ezgileriyle Taha, şiir yorumlarıyla Cihangir...

Bayramın dördüncü günü (11 Aralık Perşembe) Tasavvuf Mûsikisi Sanatçısı Veysel Dalsaldı, Bayram Özel Programına ezgileriyle Süleyman Erkişi, klâsik kemençe sanatçısı Aslıhan Özel ve Tanburî Özer Özel enstrumanlarıyla konuk edecek....

Bayram Özel Programları, bayram boyunca saat 21.00’de ekrana gelecek…

07.12.2008


 

İpek Yolu’nda ödüller sahiplerini buldu

BURSA Büyükşehir Belediyesince bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’nin kapanış gecesinde, ulusal ve uluslar arası dallardaki yarışmalarda dereceye giren filmlere ödülleri, törenle verildi.

Ulusal yarışmada Raşit Çelikezer’in ‘’Gökten Üç Elma Düştü’’, uluslar arası yarışmada ise Macaristan’dan Atilla Gigor’un ‘’İz Sürücü (The Investigator)’’ adlı filmleri, ‘’En iyi film’’ dalında ‘’Altın Karagöz’’e lâyık görüldü. Festival kapsamında düzenlenen Uluslararası Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması’nda ‘’En iyi film ödülü’’nü, Macaristan’dan Atilla Gigor’un ‘’İz Sürücü (The Investigator)’’ adlı filmi kazandı. Film, aynı zamanda 40 bin dolar para ödülüne lâyık görüldü. ‘’En iyi yönetmen’’ ödülünü ‘’Aşk ve Diğer Suçlar (Love and Other Crimes)’’ filmiyle Sırbistan’dan Stefan Arsenijevic alırken, ‘’En iyi senaryo’’ ödülünü ‘’Uyurgezer Ülke’’ adlı filmiyle Mozambik’ten Teresa Prata kazandı. ‘’En iyi erkek oyuncu’’ ödülüne Finlandiya’dan Miika Soini’nin yönettiği ‘’Thomas’’ adlı filmdeki rolüyle Lasse Pöysti, ‘’En iyi kadın oyuncu’’ ödülüne İngiltere’den Joanna Hogg’un yönettiği ‘’İlgisiz (Unrelated)’’ adlı filmdeki rolüyle Kathryn Worth lâyık görüldü.

‘’Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) En İyi Film Ödülü’’ ise İsrail’den Assaf Bernstein’ın ‘’Diyet (The Debt)’’ adlı filmi aldı. ‘’SİYAD Jüri Özel Ödülü’’ ise Kazakistan’dan Abay Kulbay’ın ‘’Ebabil (Swift)’’ adlı filminde rol alan Bakhytzhan Alpeisov’e verildi.

07.12.2008


 

Kara kalem İstanbul

OKAN Üniversitesi öğrencisi Mustafa Doğan’ın, İstanbul’un semtlerinin eski hallerini kara kalem ile yorumladığı resimleri, Basın Müzesi’nde sergilenecek.

Okan Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamada, üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Bölümü 1. sınıf öğrencisi Mustafa Doğan’ın, İstanbul’un semtlerinin eski hallerini, eski fotoğraflardan yola çıkarak kara kalem ile yorumladığı belirtildi. Açıklamada, Doğan’ın, kara kalem çalışması resimlerinin, ‘’Kara Kalem İstanbul’’ adıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Basın Müzesi’nde 16 Aralık 2008 tarihinden itibaren sergilenmeye başlayacağı bildirildi. Açıklamada, serginin 3 Ocak 2009 tarihine kadar açık kalacağı ifade edildi.

07.12.2008


 

Kubad Abad Sarayı’ndan ‘esin’lenildi

SELÇUKLU Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından Beyşehir Gölü çevresine yaptırılan ‘’Kubad Abad Sarayı’’nı süsleyen çinilerden esinlenerek yapılan, “Kubad Abad Sarayı Esintileri’’ sergisi, Uludağ Üniversitesi Rektörlük Sanat Galerisi’nde açıldı.

Uludağ Üniversitesi İznik Meslek Yüksekokulu Seramik Programı Öğretim Görevlisi Ayça Eren ve yüksekokul öğrencilerinin çalışmalarından oluşan sergide, Kubad Abad Sarayı’nın dillere destan yıldız ve haç biçimli duvar çinileri, ‘’Türk oturuşu’’ olarak anılan bağdaş kurup oturmuş sultan ve saraylıların heykelleri, cennet bahçesine ait av hayvanları ile sembolik anlamlar taşıyan ‘’hayat ağacı’’, ‘’lotus çiçeği’’ ve ‘’haşhaş’’ gibi bitkiler, seramiklerde hayat buluyor.

07.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır