"Gerçekten" haber verir 10 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

14 ÜYE ÂCİL ATESKEŞ İSTEDİ, ABD ÇEKİMSER KALDI

BM Güvenlik Konseyi, Gazze’de âcil ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısında bulunan karar tasarısını kabul etti. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 15 üyeli konsey üyelerinin 14’ü Gazze’de “âcil, kalıcı ve taraflar tarafından tamamıyla uyulacak ve İsrail birliklerinin Gazze’den tamamıyla çıkmalarının yolunu açacak ateşkes” çağrısında bulunan karar tasarısına “evet” oyu verdiler. ABD ise oylamada çekimser oy kullandı.

KATLİÂMIN BİLANÇOSU: 800 ÖLÜ, 3 BİNİ AŞKIN YARALI

İsrail ordusunun katliâmı ise BM’nin çağrısına rağmen sürüyor. BM, İsrail ordusunun, bu hafta başında Gazze Şeridi’nde onlarca sivili barındırdığı bir evi bombardımanda vurması sonucu 30 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. BM Çalışma ve Yardım Ajansı da, İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında ölen ve yaralanan her üç kişiden birinin çocuk olduğunu açıkladı. Bu arada, dünkü saldırılarda da bir foto muhabiri ile annesi ve eşi öldü. Ayrıca biri çocuk beş kişi daha hayatını kaybeti.

İsrail BM’yi takmadı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un da katıldığı, dönem başkanı Fransa’nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in başkanlık ettiği konsey toplantısında önceki gece yapılan oylamada, karar tasarısı kabul edildi. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 15 üyeli konsey üyelerinin 14’ü Gazze’de ‘’acil, kalıcı ve taraflar tarafından tamamıyla uyulacak ve İsrail birliklerinin Gazze’den tamamıyla çıkmalarının yolunu açacak ateşkes’’ çağrısında bulunan karar tasarısına ‘’evet’’ oyu verdiler. ABD ise oylamada çekimser oy kullandı. Oylamada ABD’yi, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice temsil etti. İngiltere tarafından sunulan ve kabul edilen karar tasarısında, Gazze’de derinleşen insani krizden ve şiddet olaylarından büyük endişe duyulduğu belirtilerek, gıda, akaryakıt ve tıbbi malzemeleri de içeren insani yardımın engelle karşılaşmadan Gazze’ye ulaşması, dağıtılması öngörülüyor ve BM ülkelerinin Gazze’deki insani ve ekonomik durumun düzelmesi için yürütülen uluslararası çabaları desteklemeleri isteniyor. Sivillere yönelik tüm şiddet ve terör eylemlerinin kınandığı kararda, kalıcı ateşkes ve sukuneti sağlamak için Gazze’ye yasadışı silahların ve mühimmatın girişinin önlenmesi ve İsrail-Gazze arasındaki geçiş noktalarının da yeniden açılması yönünde düzenlemeler yapılması için üye ülkelerin çabalarını yoğunlaştırmaları isteniyor. Bu kapsamda, hem Mısır’ın iki taraf arasında başlattığı, hem de aynı kapsamda süren diğer bölgesel ve uluslararası çabaların da memnuniyetle karşılandığı kaydediliyor. Kararda, Filistinler’in kendi aralarında uzlaşmaları yönünde somut adımları atmaları isteniyor ve bu çerçevede, Mısır ve Arap Birliği’nin arabuluculuk çabalarının da desteklendiği ifade ediliyor. Kararda, İsrail-Filistin sorununun ancak barışçıl yollarla çözülebileceği, iki devletli çözümün gerekli olduğu belirtilip, bu yönde tarafların ve uluslararası toplumun, ‘’İsrail ve Filistin’in iki demokratik ülke olarak yanyana ve barış içinde, güvenli ve tanınmış sınırlar içinde yaşamalarını öngören bir vizyonu temel alan kapsamlı bir barışa yönelik çabalarını acilen yeniden başlatmaları gerektiği’’ de vurgulanıyor.

10.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Malezya’dan boykot çağrısı

  14 ÜYE ÂCİL ATESKEŞ İSTEDİ, ABD ÇEKİMSER KALDI

  İsrail bir evi vurdu: 30 ölü

  Ölen üç kişiden biri çocuk

  Venezuela’da ayakkabılı eylem

  Livni: “Ulusal çıkarlarımıza göre hareket ederiz”

  İsrail operasyona devam edecek

  Kudüs’te Cuma gerginliği

  Obama, Hamas’la diyaloga girebilir

  Yahudiler de zulme isyan etti

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır