"Gerçekten" haber verir 29 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Görüş

Eğitim üzerine notlar

Hollanda hükümeti yıllık bütçesinin en büyük payını eğitime ayırıyor. Eğitim için her türlü fedakârlık göze alınmış durumda. Öğrenci sabah saat 07.00’den gece 22.00’ye kadar okul ve üniversitelerin her türlü imkânından yararlanabilir. Fakat bizdeki öğretmen ve hocaya (prof) olan saygı onlarda daha yerleşmemiş. Bu bizim ecdadımızdan aldığımız bir harika mirastır.

Yaşı ne olursa olsun öğretmen ve öğretim görevlilerine, öğrenciler isimleri ile hitap ediyorlar. İslâmî bir kural olan bir kişinin saygı göstermesi gerekenler sıralamasını Avrupalı daha öğrenemedi. Bir insanda Allah’ın hakkı, peygamberin hakkı, hocanın (öğretmen-üstad) hakkı, annenin hakkı ve beşinci olarak babanın hakkı sıralaması ve gerçeği, şu an için Batıda gözardı edildiğinden, Türkiye’deki öğrencinin öğretmenine gösterdiği saygıyı Batılı bir öğrenci gösteremiyor.

Hatırlarsanız geçen yıl Nisan ayında Nevşehir’e okul ziyaretinde bulunan Leiden Da Vinci College okulu öğretmenlerinden Jos Schahous ve arkadaşları, Türk öğrencilerin öğretmenlerine gösterdikleri saygı ve hürmete hayran kalmışlardı. Her ne kadar bazı imkânsızlıklarla eğitim ve öğretimi yürütmeye çalışan Türk öğretmen meslektaşlarının fedakârlıklarına da şahit olmuşlardı. Eğitimden Sorumlu Devlet Sekreteri Sharon Dijksma’nın, İslâmî okullara ödenen devlet yardımının ‘öğrenci taşımacılığında kullanılamaz’ uyarısının daha sonraki kararıyla çeliştiği ortaya çıktı.

Yine Utrecht Akademi Hastanesine görevli bir Rahibin kızının Müslüman olmasına saygılı olması ve bu olayı normal karşılaması da Hollanda insanının demokrasiyi ve insan haklarını sindirdiğinin bir işareti olarak kabul edilebilir.

Yanlış bir uygulamada olunca buna da müdahalede gecikmiyorlar. Şu olayda buna bir örnek teşkil ediyor: Günlük gazetelerden Trouw, 2007’nin sonlarında İslâmî ilkokullara gönderilen, ‘devlet yardımları aynı zamanda öğrenci taşımacılığında da kullanabilir’ şeklindeki ‘e-mail’in üzerinden dört ay geçtikten sonra, bu uygulamanın yasaya aykırı olduğunu belirten bir e-mail daha gönderildiğini bildirdi. ‘Trouw’, bu çelişki dolayısıyla İslâmî okul yöneticileri ile ‘Eğitim Bakanlığı’nın karşı karşıya geldiğini yazdı. Konuyla ilgili tepkiyi dile getiren Rijnmond bölgesi İslâmî Okullar Üst Kurulu (Sipor) Başkanı Yasin Hartog, “Eğitim bakanlığı neyin doğru olup olmadığına karar veremiyorsa, okul yöneticileri ne yapsın” diyerek, Sipor’un gelir ve gider konusunda her zaman şeffaf davrandığını söyledi.

Yalnız şu an için hem Avrupa’da hem bizde eğitim tek taraflı verilmeye çalışılıyor. Yani asıl fail olan Allah yerine tabiat (doğa) gibi kelimeler üzerine bina edilmiş durumda. Diğer bir deyişle mânâyı harfi yerine mânâyı ismi tercih edilmiş durumda. Bizde her türlü yazar, şair ve araştırmacı ders kitaplarına girdiği halde Üstad Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerine maalesef gizli bir ambargo uygulanıyor. Halbuki insanlığın ve insanımızın Risâle-i Nurlara çok acil ihtiyacı var.

Üstad Bediüzzaman iman konusunda da şunları belirtiyor: “Eğer bütün dünya bana verilse, bir hakikati imaniyeyi feda edemiyorum. Bir hakikatın bir dakika aksini farz etmek, bana gayet elim geliyor. Bütün dünya benim olsa, bir tek hakaiki imaniyenin vücut bulmasına bila tereddüt vermesine nefsim itaat ediyor.”

Hollanda da 16 yaşından küçüklere alkol satan marketlerin ruhsatları iptal edilecek.

Eğitimde, ilim ve din eğitiminin ikisinin bir arada verilmesine çok acil ihtiyaç var. İnsanlık her şeyi denedi. İşte Avrupa çok çocuklu aileye yöneliyor. Zinayı yasaklıyorlar. Karma eğitimden vazgeçmeye çalışıyorlar. İngiltere’de erkeklerin olmadığı okullarda kız öğrencilerin daha başarılı olduğu gözlemlenmiş durumda. ABD’de de sadece kız çocuklarının eğitim gördüğü okulların sayısı artmış durumda.

İslâm dünyasından bir örnek: Suudi Arabistan yetkilileride özel kız üniversitesi açmayı planlıyorlar. Kızlara özel üniversite ilk olarak Prenses Nura Binti Abdürrahman Üniversitesinin temeli Eylül 2008’de atılmıştı. Bu üniversitede tıp, eczacılık, işletme, bilgisayar bilimleri ve yabancı diller bölümleri olacak.

Dünyanın her bölgesinin bu “Medresetüz Zehra” projesine acil ihtiyaç var. Elhamdülillah Risâle-i Nurlar kıt'alar dolaşıyor.

Arif Nihat Asya, Naat-ı Şerifinde (Seccaden Kumlardı) “Ebu Cehil kıt'alar dolaşıyor” demişti. Artık Risâle-i Nurlar (Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri) Ebu Cehil’in ve Decccalizmin yıktıklarını tamir için dolaşıyor kıt'aları...

H. KÜBRA AKDEMİR

29.03.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis