07 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

ÖLÜ SAYISI DAHA DA ARTABİLİR Mİ?

Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesinin merkezi Urumçi'de önceki akşam meydana gelen olaylarda ölenlerin sayısı yüzlerle ifade edilirken, yaralı sayısının bine yaklaştığı belirtildi.

Özerk bölge polis müdürü Liu Yaohua, sokaklardan 57 ceset toplandığını, diğerlerinin de hastanede öldüğünü bildirdi.

YÜZLERCE KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Çinli yetkili olaylarda 190'ı otobüs, en az 10 taksi ve iki polis aracı olmak üzere 261 motorlu taşıtın yakıldığını söyledi. İlk belirlemelere göre 203 dükkan ve 14 ev hasar gördü. Liu, olaylarla ilgili onlarcası “elebaşı” olmak üzere "yüzlerce kişinin gözaltına alındığını, kilit rol oynadığından şüphelenilen 90 kişinin de arandığını" ifade etti.

YENİ BİR SİNDİRME HAREKÂTI MI?

Olayların iddia edildiği gibi etnik çatışma mı, ayaklanma mı, yoksa Çin'in yeni bir ezme ve sindirme harekâtı mı olduğu anlaşılamazken, ölü, yaralı ve gözaltı sayılarının yüksekliği, yıllardır kırılgan ve hassas bir konumda bulunan bölgeyle ve özellikle Uygur Türkleriyle ilgili kaygıların yeniden gündeme gelmesine yol açtı.

Çİn’İn kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’de önceki akşam meydana gelen olaylarda en az 140 kişi öldü. 828 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylardan sonra ölü sayısının daha da artmasından endişe ediliyor. Yerel yetkililer, bazı sivil ve polislerin yaralandığını, çok sayıda motorlu araç ve dükkânın ateşe verildiğini ve hasar gördüğünü, ancak durumun kontrol altına alındığını duyurdu. Polisin, bıçak, sopa ve taş kullanan 1000 kadar göstericiye müdahale ettiği bildirildi. Göstericilerin arabaları devirerek yollara barikat kurdukları ve kentin değişik yerlerinde yangın çıktığı kaydedildi. Resmi rakamlara göre, nüfusu 21 milyonu geçen Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde 10 milyon 960 bin Uygur, Moğol ve Hui milliyetlerine mensup vatandaşlar yaşıyor. Söz konusu olaylara, 26 Haziranda Guangdong eyaletindeki bir oyuncak fabrikasında Han ve Uygur işçiler arasında meydana gelen bir kavganın sebep olduğu iddia ediliyor.

Resmi Şinhua haber ajansı, Sincan Üniversitesi ile şehrin banliyölerinin yakınlarındaki bazı yolların halen ulaşıma kapalı olduğunu bildirdi. Haberde bazı yollarda enkaz kaldırma çalışmalarının sürdüğü ve çok sayıda dükkanın kapalı olduğu kaydedildi. Vatandaşların, düzenin sağlandığının açıklanmasına rağmen halen kendilerini güvende hissetmedikleri de gelen haberler arasında. Çinli bir yetkili düzenlenen basın toplantısında, olaylarda 190’ı otobüs, en az 10 taksi ve iki polis aracı olmak üzere 261 motorlu taşıtın yakıldığını söyledi. Sabah saatlerinde bazı araçlar yanmaya devam ederken, ilk belirlemelere göre 203 dükkan ve 14 ev hasar gördü. Liu, onlarcası elebaşı olmak üzere olaylarla ilgili “yüzlerce kişinin gözaltına alındığını, olaylarda kilit rol oynadığından şüphelenilen 90 kişinin arandığını” ifade etti. Şehirde ana caddelerin yanı sıra elektrik ve doğal gaz şirketleri ile televizyon istasyonu gibi önemli yerlerde güvenlik önlemleri artırıldı, komşu şehirlere giriş çıkışta kontrol noktaları oluşturuldu. Bu arada şüphelilerin sorgulanması için komşu bölgelerden etnik gruplara mensup 100’den fazla yetkili Urumçi’ye getirildi. Pekin / aa-cihan

07.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  ÖLÜ SAYISI DAHA DA ARTABİLİR Mİ?

  Obama, Moskova’da görüşmelere başladı

  Malikî Kerkük seçimlerini erken yapmak istiyor

  Riyad, Şam’a yeni büyükelçi atadı

  Çin’de sel felâketi: 75 ölü

  Ülkesine dönemeyen Zelaya'dan yardım çağrısı

  İpi GERP göğüsledi, HÖH oylarını arttırdı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.