28 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

Gündemin çizgisi burada!

Yenİ Asya Gazetesinde günlük karikatürler çizen İbrahim Özdabak’ın karikatürlerinin yayınlandığı arşiv manasında bir site. 2006 senesinden bu yana çizilen karikatürlere ulaşmak mümkün. Çizilen karikatürler toplu olarak görülebiliyor. Site her gün Yeni Asya’da çıkan karikatürle güncellenmektedir. Sitede İbrahim Özdabak ile yapılan röportajlara da ulaşmak mümkün. İbrahim Özdabak’ın kısaca tanıtıldığı sitede, yer alan ziyaretçi defterinde karikatürlere duyulan hayranlık dikkat çekiyor. İbrahim Özdabak’tan aldığımız bilgiye göre, önümüzdeki yıllarda eski çizgileri de sitede yer alacak. Sitenin tasarımı EuroNur’a ait.

28.07.2009


Bir nur penceresi…

Sİte yetkililerinden aldığımız bilgiler şöyle: “1998 yılında yayın hayatına başlayan Nur Penceresi; açıldığı günden itibaren 11 yıldır yayın hayatını kesintisiz devam ettiriyor. İçeriğinde şu an itibariyle binin üzerinde sesli-görüntülü materyal bulunan sitede; görüntülü ve sesli Risale-i Nur sohbetleri, sinevizyonlar, sempozyum videoları, resim / fotoğraf galerileri, zengin evrad sayfaları ve mobil cihazlar için dini programlar bulunuyor.”

Site Sık sık güncellenen site de yer alan günlük Kur’an, Cevşen ve Risale okuma programları dikkati çekiyor. Sitenin www.sorularlarisaleinur.com ve www.resulullah.org gibi kardeşleri bulunuyor.

28.07.2009


Üniversitelerde bilişimle alâkalı lisans programları

Üniversite sonuçları açıklandı. Yerleştirmeler yaklaşırken öğrencileri tatlı bir telaş sarar. Biz de sayfamızda ‘bilişimle ilgili programları’ tanıtarak tercih sürecine yardım etmiş olalım. Üniversitelerde bilişim üzerine eğitim veren birçok değişik isim altında program bulunmaktadır. Bunları sıralayacak olursak; Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Yönetim Bilişim Sistemleri, Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri…

Genelde bilişimle alakalı birçok program özel ve vakıf üniversitelerinde daha ağırlıklı olduğu göze çarpmaktadır. Son zamanlarda ise devlet üniversitelerinde de bu tür programların açıldığı gözlenmektedir. Mesela, Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünün Mehmed Akif Üniversitesinde ve Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri bölümünün Mersin Üniversitesinde açılması gibi. (Bu seneye ait üniversite kontenjanları klavuzunda da Bartın Üniversitesine Yönetim Bilişim Sistemleri ve Trakya Üniversitesine Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri bölümü açıldığı görülüyor.)

Bilişimle alakalı bölümlerden vakıf ve özel üniversitelerden mezun olanların bir çok popüler firmada rahatça iş imkânına kavuştuğu görülüyor. Devlet üniversitelerinde bu bölümlerin yeni açılması nedeniyle mezunları yeni yeni piyasaya çıkmaktadır, bu durumun bilişim sektörünü nasıl etkileyeceği merak edilen ve ancak zamanla görebileceğimiz bir konu…

Bilişim Sistemleri Mühendisliği; Atılım Üniversitesi’nde, Doğuş Üniversitesi’nde ve Kıbrıs’ta 2 üniversitede bulunuyor. Say-2 puan türüne göre öğrenci alıyor. Kıbrıs’ta yer alan programlara yapılan yerleştirmelerin azlığı dikkat çekiyor.

Yönetim Bilişim Sistemleri devlet Üniversitesi olarak; Boğaziçi Üniversite’sinde, Cumhuriyet Üniversitesinde, Mehmet Akif Üniversitesinde veTrakya Üniversitesinde bulunuyor. Özel olarak ise Beykent, Başkent, Kadir Has, Yeditepe ve Kıbrıs’ta 4 üniversitede bulunuyor. Ayrıca Bilişim Mühendisliği ve Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri programlarında bu ad altında dönemlik ders bulunmaktadır. Puan türlerine bakıldığında EA-1 ve EA-2 puan türlerine göre öğrenci alımı yapıldığı görülüyor. Ayrıca bu bölümlerde okutulan birçok dersin de ortak olması dikkat çekiyor. Veri Tabanı Yönetimi, Finansal Tablolar Analizi, Veri yapıları ve Algoritmalar, Bilgisayar Ağları ve veri madenciliği dersleri gibi…

Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bilkent Üniversitesinde ve Mersin Üniversitesi’nde bulunuyor. Mersin Üniversitesi’nde 2006 senesinde Erdemli Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu’na bağlı olarak bu program öğrenci alımına başlamıştır. Devlet üniversitelerinde ilk olma özelliğine sahiptir. Ama bölüme 2 senedir öğrenci alınmamaktadır. Aynı isimle bir program Silifke’de vardır, ama oraya da bu sene YÖK kontenjan vermemiş.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesine bağlı Bucak Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu web sayfasında 2009-2010 yılında bu bölüme öğrenci alınacağı belirtilmiş, ama YÖK’ün kontenjan kılavuzunda bunu da göremiyoruz. Belki ek yerleştirme zamanında kontenjan verilebilir. Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri bölümlerine niye öğrenci alınmadığı da ayrı bir merak konusu. Bilhassa orada eğitime devam eden öğrenciler için. Sonuç olarak Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim sistemleri eğitimini devlet üniversitesinde almak isteyenlerin bu sene tek tercihi Trakya Üniversitesi olmalı…

Bilişim sektörünün daima büyüdüğü göz önüne alınırsa, bilişimle ilgili programlarda okuyanların iş imkânlarının iyi olduğu söylenebilir.Tercih yapacak bütün arkadaşlara başarılar!

ZÜBEYİR ERGENEKON

28.07.2009


BİLİŞİM SÖZLÜĞÜ

Bilgi İşleme: Verilerin anlamı üzerinde, diğer bir deyişle emformasyon üzerinde yürütülen sistemli işlemler. Bu işlemler veri iletişimi, ofis otomasyonu, yazı işleme gibi etkinlikleri de kapsayabilir.

Bilgi teknolojileri: Bilginin derlenmesi, kazanımı, örgütlemesi, dağıtımına ilişikin tüm hizmetler, yazılım ve donanım.

Bilgi yönetim sistemi: Bir kuruluştaki bilgi ve deneyimlerin uzun ömürlü olabilmesi için bilgi ve bil-yap paylaşımını sağlayan, bir fikrin doğuşundan verilerin toplanmasına, becerilerin geliştirilmesinden bir ürün ya da hizmete dönüşene kadar bütün süreçleri içeren bilişim sistemleri bütünü.

28.07.2009


BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Metin Dosyalarımızı

PDF formatına nasıl çeviririz?

Pdf formatı günümüzde çok popüler haldedir ve bilgisayar kullanıcıları için vazgeçilmez hale gelmiştir. Peki dosyalarımızı PDF formatına nasıl çevireceğiz? İnternet üzerindeki bazı sitelerden dökümanımızı pdf formatına çevirebiliriz, ama bir pdf çeviricisinin bilgisayarımızda bulunması en mantıklısı…Dökümanlarımızı pdf formatına çevirmek için çeviricilerden yararlanırız. OpenOfficeWriter kelime işlemci programını kullananlar dökümanlarını direk olarak pdf uzantılı kaydedebilirler. Sık olarak kullandığımız MsOffice programında ise çeviricilerden yararlanmak durumundayız. Bir çok değişik çevirici bulmak mümkündür. Bunların birçoğu da ücretsizdir. PrimoPdf programı bunlardan birisidir. Program http://www.primopdf.com/ sayfasından indirilebilir. Program 7.5 Mb yer kaplamaktadır. Yalnızca pdf çevirici programların çalışma mantığı diğer programlardan farklıdır. Programı kurduktan sonra herhangi bir uygulama ekranı çalıştırmayız. Dökümanımızı pdf formatına çevrimek için doküman dosyamızın ‘yazdır’ kısmına geçeriz. Yazıcılardan yüklediğimiz çeviriciyi seçeriz. Örneğin, bu program için primoPDF yazıcısını, CutePDF programı için cutePDF Writer yazıcısını seçeriz. Dosyamızı pdf formatına çevirmeye başlanmış olur. Dökümanı nereye kaydettiğimizi de sorduktan sonra pdf uzantılı dökümanımız kullanmaya hazırdır.

28.07.2009


BİLİŞİM-HABER

256 GB’lık Flash Disk!

Kingston Dünya’nın ilk 256 GB Flash diskini üretti. 51.000 resim veya 54 DVD alabilen dev kapasiteli “DataTraveler-300” adındaki flash disk özel şifreleme de yapabiliyor. Kingston pazarlama menejeri Kirsty Miller: “DataTraveler 300 kullanıcıların çok geniş miktarda bilgiyi yanlarında heryere taşıyabilmelerini sağlıyor. Örneğin 365 Cd’lik bilgi. Bu bir yıl içinde hergün bir albüm demek ve bu flash teknolojisinin ne kadar geliştiğini gösteriyor.” (kaynak: itpro, kingston)

28.07.2009


TAVSİYE PROGRAM

Autoruns Programı

İşletİm Sistemimiz bilgisayar açıldığında kullanacağımız/kullanmayacağımız bütün servisleri hizmete koymaktadır. Böylece kullanıcı herhangi bir talepte bulunduğu zaman servis hemen hizmet vermeye başlar. Aslında kullanmadığımız servislerin başlatılması bilgisayarımızın kaynaklarının sömürülmesine neden olmaktadır. Öyle ya, hiç kullanmayacağımız servislerin başlaması için bilgisayarımızın açılması niçin geciksin? Bunu önlemek için ücretsiz bazı yazılımlar bulunmaktadır. Autoruns bunlardan biridir. Küçük ve ücretsiz bu program sayesinde bilgisayarınız başlangıcında hangi proramların çalıştığını görüntüleyebilir ve hangilerinin çalışmasını istemiyorsanız yine bu küçük program sayesinde bu programları engelleyebilirsiniz. Yer kaplamayan ve kolay kullanıma uygun yapısı ile bilgisayarını daha hızlı başlatmak isteyen kullanıcıların kullanabileceği Autoruns sayesinde artık bilgisayarınızın başlangıcında çalışan gereksiz programları engelleyebilir ve sisteminizi daha hızlı başlatabilirsiniz. Yalnızca bilgisayarın temel servislerini durdurmadığınızdan emin olun. Autoruns programının kullanılması çok kolaydır. Başlamasını engellemek istediğiniz programın başındaki kutucuktaki tik işaretini kaldırmak yeterlidir. Program www.gezginler.net adresinden indirilebilir.

28.07.2009


İnternet teknolojileri üzerine

Dünya nüfusunun %21’ini oluşturan 1.5 milyar insanın interneti aktif bir şekilde kullandığını biliyor muydunuz? Kafa karıştıran sorulardan birisi, bu kadar devasa ve karmaşık bir sistem nasıl bu kadar kararlı olabiliyor?

Hiç şüphesiz interneti evinize kadar getiren sistemlerin arkasında dev yatırımlar, uzun yıllar yapılan araştırmaların neticeleri ve binlerce insanın titiz çalışmaları yatıyor. Türkiyede henüz 10.yılını tamamlayan internet, kısa sürede insanların hayatına girmeye başladı. e-devlet uygulamalarından tutun da, sınav ve eğitimlerine kadar her alanda aktif bir şekilde kullanılmaya başlandı.

Devlet dairelerindeki kuyrukları kısa süre içerisinde tamamen kaldıracak olan bu yapı, nasıl bu kadar devasa olmayı başarabiliyor? Düşünün dünyanın diğer ucunda bulunan akrabanız ya da arkadaşınız ile saniyeler içerisinde bağlantı kurarak görüntülü, sesli bir şekilde konuşabiliyorsunuz. Bu sistem sadece bildiğiniz üzere kablolardan ya da tek bir yapıdan oluşmuyor.

Örnek vermek gerekirse, Amerika’daki bir arkadaşınızla görüşürken birçok yapı üzerinden atlayarak karşı tarafla görüşme sağlanır. Görüşme sırasında ses ve video görüntüsü parçalara ayrılarak karşı tarafa sinyaller ile ulaşır. Sıralamayı şu şekilde yaparsak, öncelikle bilgisayarınızdan çıkış yapan sinyal, modeminize ulaşır. Modemden internet servis sağlayıcınızın bulunduğunuz semtteki santraline ulaşır. Bu santralde sinyalin gitmesi gereken en kısa yol bilindiği için, ilgili santraldeki sistemler gönderdiğiniz sinyali şehir çıkışına gönderir.

Daha sonra tekrar benzer sistemlerden geçerek ülke çıkışına kadar ilerler. Ülke çıkışında komşu ülkenin internet servis sağlayıcısı sinyali kendi üzerinden gitmesi gereken ülkeye doğru iletir. Bu şekilde benzer sistemlerden geçerek sinyaliniz yüzlerce atlama yaparak en son noktaya ulaşır. İnanması zor ama bu iletişim sadece saniyenin onda biri gibi kısa bir sürede yapılır. Bu şekilde tüm veriler aynı yöntemle iletilir. Karşı tarafta ise bu verileri birleştiren ve anlamlı bir dizi çıkaran sistemler mevcuttur.

Dünyanın en büyük devletleri bile ulusal çapta ve önemde internet ve bilgisayar teknolojileri üzerine çok özel çalışmalar ve araştırmalar yapıyor. Sizce önemsiz bir teknoloji için dünya devletleri bu kadar harcama yapmaları normal mi?

Askeri, tıbbi araştırmaların bile tamamen sanal olarak yürütülebilmesi yapılanları normal kılmaya yetiyor. Henüz ülke olarak bunun başlangıcında olsak da son birkaç senedir internet’in hızlıca hayatımıza girmesi mutluluk verici. Düşünsenize, vergilerinizi ve faturalarınızı yatırmak için saatlerinizi harcıyordunuz, bir arkadaşınıza para transfer etmek için onca transfer masrafı ve kuyrukta bekliyordunuz, uzaktaki bir akrabanızla görüşmek sizin için faturanın ay sonu kabarık gelmesiydi. İnovasyon’a ve her türlü yeniliğe bir kulp bulan ve kabul etmekte zorlanan ülkemiz bu gibi imkânları gördükçe her geçen gün değişmeye devam ediyor.

Şu ara tüm basın yayın organlarında bolca gördüğümüz 3G teknolojisi ise cep telefonlarımız için hızlı internet imkânı sunacak. Turkcell, Vodafone ve Avea 3G ihalelerinde büyük bedeller ödeyerek lisans aldılar. Bu yatırımlar geleceğin teknolojisi için devede kulak misali. Mobil operatörlere göre 3G teknolojisi telefonlarımıza girmeye başladığında evlerimizde bulunan internetten azami olarak 10 kat hızlı olacaklar. Bu demektir ki, yeni telefon modelleri, yeni cihazlar, yeni teknolojiler ardı arkası kesilmeden cebimizi yakmaya devam edecek. Bu teknolojinin ülkemizde yaygınlaşması bile uzun süre almayacak gibi gözüküyor. İnsanlara konuşabildiği her insanla görüntülü konuşmayı vaad edecek bu teknoloji, insanımızın yeni gözdesi olacak.

Bildiğiniz üzere zaten sosyal ağ adıyla geçen platformlara millet olarak pek bir alışkanlık gösterdik. Önce Msn Messenger, Google Talk (Sohbet), Skype derken son zamanların furyası Facebook tamamen hayatımıza girmiş durumda. Görünen o ki, dünya artık sanal bir teknolojinin etrafında dönmeye başladı. Bu durum aslında internet ve bilgisayar teknolojilerinden asla kaçamayacağımızı gösteriyor.

Uzun zamandır birçok Avrupa ülkesindeki üniversiteler çevrimiçi (internet tabanlı) ders vermeye başladı. Öğrenciler bu sayede hem kampüse gitmeden ders alabiliyor, hem de aynı dersin tekrarını alabiliyor.

Gördüğümüz üzere internet hayatımızın her alanında aktif bir şekilde rolünü üstleniyor. Bize düşen ise yenilikçi bir yaklaşım ile internet teknolojilerini takip etmek ve güncel olmak. Kendimizi geliştirmenin ve yenilikçi dünyanın içinde meşru kalabilmenin anahtar cümlesi olan “İki günü birbirine eşit olan, ziyandadır.” hadis-i şerifiyle yazımı noktalıyorum. Bir sonraki hafta görüşmek üzere, selam ve sevgilerimle...

[email protected] www.halid.org

HALİD SAİD ALTUNER

28.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.