30 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

YÜZ SENEDEN BERİ GÜNCELLİĞİNİ KORUYOR

Cumhurbaşkanı, Yaşar Kemal’in Güneydoğu-terör-Kürt sorunuyla ilgili beyanlarını ilgi ve dikkatle okuduğunu, söylediklerinin çözüme katkı sağlayacağını söyledi. Çözüm için dile getirilen başka görüş ve önerileri de takip ettiğini söyleyen Gül, hem sorunun sebep ve kaynakları, hem de çözüm yolları için Bediüzzaman’ın yüz yıl önce ortaya koyduğu ve hâlâ geçerliliğini koruyan görüş ve teklifleri de “ilgi ve dikkatle” okudu mu?

MÜNÂZARAT’TAKİ TESBİTLER HÂLÂ GEÇERLİ

Said Nursî’nin özellikle Münâzarat isimli kitabı, bu meselede çok isabetli ve orijinal görüş ve tesbitler ihtiva eden bir “reçete” niteliğini haiz. Dindar halkın kolayca anlayıp benimseyebileceği mantıklı izahların dinî referanslarla güçlendirilerek takdimi, esere ayrı bir kuvvet veriyor. Yüz yıl önce kaleme alınan bu eserdeki izahlardan şimdiki nesillerin de öğrenip istifade edeceği çok şey var.

Güneydoğu-terör-Kürt sorununun çözümünde inisiyatifin bizde olması gerektiğini ifade eden Gül, Yaşar Kemal’in konuyla ilgili olarak Radikal’de yayınlanan beyanlarını da ilgi ve dikkatle okuduğunu, söylediklerinin çözüme katkı sağlayacağını söylemiş.

Hatırlanacağı gibi, Köşkte düzenlenen törenle Yaşar Kemal’e devlet adına ödül de vermişti.

1993’ün son günlerinde, bir süre önce vefat eden eski DEP’li Orhan Doğan’ın daveti üzerine Lâtif Salihoğlu ile birlikte katıldığımız toplantıda ünlü romancı ile de tanışmış ve dillere destan “küfürbaz” üslûbu ile verdiği “barış, sevgi, kardeşlik” mesajlarını kendi ağzından dinlemiştik.

(O toplantıdan iki ay sonra Ankara’da DEP’lileri hedef alan DGM darbesi ve Meclis önündeki o unutulmaz “gözaltı skandalı” gerçekleşti...)

Yaşar Kemal’in edebiyatçı kimliği ile yıllardır dile getirdiği görüşler, en azından ona itibar eden kesimleri barışçı bir çözüme yaklaştırır mı?

Ve bu yoldan çözüme bir katkı sağlar mı?

Bilemiyoruz. Temennîmiz öyle olması.

Ama Yaşar Kemal’in dünya görüşünde ve söylemlerinde, kalıcı bir barış ve huzur ikliminin en temel şartlarından biri olan din unsuruna yer verilmiyor olması son derece önemli bir eksiklik.

Başından beri çok yakın durduğu DEP’lilerin duruşunun paralel çizgide olması da hem kendileri açısından, hem de sorunun çözümüne pozitif bir katkı sağlama şanslarını azaltması cihetiyle çok ciddî bir handikap olmaya devam ediyor.

Bu noktada, çözüm için dile getirilen başka görüş ve önerileri de takip ettiğini söyleyen Gül, acaba hem sorunun sebep ve kaynakları, hem de çözüm yolları için Bediüzzaman’ın yüz sene önce ortaya koyduğu ve hâlâ geçerliliğini koruyan görüş ve teklifleri de “ilgi ve dikkatle” okudu mu?

Said Nursî’nin özellikle Münâzarât isimli kitabı, bu meselede çok isabetli ve orijinal görüş ve tesbitler ihtiva eden bir “reçete” niteliğini haiz.

Münâzarât'taki mesajlar hâlâ geçerli

Dindar halkın kolayca anlayıp benimseyebileceği mantıklı izahların dinî referanslarla güçlendirilerek takdimi, esere ayrı bir kuvvet veriyor.

Üstadın, İstanbul’da 2. Meşrûtiyetin ilânından sonra gittiği şarkta aşiret mensuplarıyla yaptığı sualli-cevaplı sohbetlerin muhatabı sadece o zamanki dinleyicileri değil. Şimdiki nesillerin de bu izahlardan öğrenip istifade edeceği çok şey var.

Oradaki izahlardan çıkarılabilecek önemli ve hayatî mesajlardan birkaçını sıralayacak olursak:

* Aklınızı iyi kullanın. Gelen bilgi ve haberleri mutlaka tahkik sürecinden geçirin. Dolduruşa gelmeyin. Provokasyon tuzaklarına düşmeyin.

* Hürriyet, imanın bir hassası, özelliği, parçasıdır. Hürriyeti doğru anlayın ve ona sahip çıkın. Allah’tan başkasına kul olmayın ve Allah’ın yarattığı hiçbir şeye zulmetmeyin. İstibdat, baskı ve tahakküme yeltenen kim olursa olsun—devlet, şeyh veya ağa—itiraz edin, boyun eğmeyin.

* Hukukunuzu bilin, hakkınıza sahip çıkın.

* Her meseleyi istişare ile çözüme bağlayın.

* Herşeyi devletten beklemeyin. Özellikle demokrasi ve hürriyetin sağlam bir kültür ve ahlâk altyapısı üzerinde kökleşmesi için size de görev ve sorumluluklar düşüyor; onları yerine getirin.

* İdarecileriniz, hizmetkârınızdır. Onlara bu anlayışla muhatap olun, gereğinde hesap sorun.

* Cehalete savaş açın; kendinizi bilgiyle donatın; din ve fen ilimlerini imtizac ettirerek kendinizi geliştirin ve medeniyet yarışına öyle katılın.

* “Eski hal muhal; ya yeni hal, ya izmihlâl.” Eskiye takılıp kalmayın. Dünyadaki gelişmeleri iyi takip edin ve doğru okuyun. Her olumsuzluğu dış düşmanlara bağlayan komplo teorilerine fazla iltifat etmeyin. Önce kendi zaaf ve eksiklerinizi telâfi edin ve kendi bünyenizi sağlamlaştırın.

* Müslüman unsurlarla İslâm kardeşliğini güçlendirin; gayrimüslim azınlıklara düşmanlık beslemeyin, şefkat ve adaletle muamele edin...

Devamı, kitabın orijinal metnindeki satırlarda.

[email protected]

KÂZIM GÜLEÇYÜZ

30.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  YÜZ SENEDEN BERİ GÜNCELLİĞİNİ KORUYOR

  Sahil yolu, tıkadı

  Yargıda adlî tatil başlıyor

  ‘Giresun afet kapsamında değil’

  Postacılar AİHM’e gidiyor

  İLK İSLAMî E-KİTAP PİYASADA

  3G’Lİ HAYAT BUGÜN BAŞLADI

  Cami düşmanlarına Almanlardan tepki

  Davutoğlu, Lübnan’da görevli Türk Birliğini ziyaret edecek

  Siyasî partilere yapılan yardımlar adil dağıtılsın

  İcraya gittiler, silâh buldular

  CHP’den hükümete sorular

  Tahlilleri temiz çıktı

  Yazın ortasında karsambaç keyfi

  Temsilcimizden Balıkesir Valisine ziyaret

  Kartını gasp etmeye çalışan hırsızı yakaladı

  Firar etmek isteyen mahkûm yakalandı

  Dünya gençleri İstanbul’da buluşuyor

  Üniversite öğrencisi açlık sınırında

  4 asırlık güveç geleneği yok oluyor

  “Boşanma sağlığı bozuyor”

  Düğünlerde maket pastalar tercih ediliyor

  Kene kovucu spreylerde hastalık riski

  Cilt kanserinde aşı tedavisi

  Çözüm için her kesimi dinleyeceğiz

  TÜSİAD’dan Bakan Ergün’e ziyaret

  Tarım havzaları modeli Denizli'de tanıtıldı

  Güneydoğulu vatandaşlar: Tek taraflı çözüm olmaz

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.