05 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

“Ebru”nun emeklisi olmaz

Ebru san'atı, boş zamanlarını evlerinde veya kahvehane köşelerinde geçirmek istemeyen emeklilerin yeni tutkusu oldu. Hayatlarının ikinci baharında ebru ile tanışan emekliler, birbirinden güzel eserlere imza atmanın keyfini yaşıyor. Yıllar süren iş hayatının ardından emekli olanlar, boş zamanlarını ya kahvehanelere giderek ya da evlerinde oturarak geçiriyor. Bir çoğu da emeklilik maaşı ile geçinemediği için yeniden iş hayatına atılıyor. Bunların dışında kendisini sosyal hayatın içine atan ve kültür san'at faaliyetlerinde bulunanlar da yok değil. Son yıllarda popüler hale gelen ve 7’den 77’ye herkesin ilgisini çeken Ebru san'atı, artık emeklilerin de boş vakitlerini değerlendirdikleri bir uğraş haline geldi. Ebru kurslarına giden emekliler, burada hem güzel vakit geçiriyor, hem yeni dostluklar ediniyor hem de san'at öğrenmenin keyfini yaşıyorlar.

Suyun Nidası isimli ebru kursu, Çorumlu emeklilerin ilgisini çekiyor. Aliye Başbekleyen’in atölyesinde ebru kursunun müdavim emeklilerinden Mustafa Gökgöz, Mehmet Eskizara ve Dursun Dokuyucu, ebruya duyulan merak ve hissedilen heyecanla hayatlarına yeniden renk katmanın ve yaptıkları çalışmalarla üretken olmanın hazzını yaşıyorlar. Ebru san'atını, televizyonda gördükten sonra merak eden emekli Mustafa Gökgöz, ebru kursuna başlamasının ardından kendisinde çeşitli değişiklerin olduğunu fark etmiş. Gökgöz, “Ebru yaptığım zaman hafiflediğimi hissediyorum. Güzel şeyler ortaya çıkınca da mutlu oluyorum. San'at gençliğe terbiye, ihtiyarlığa teselli, fakirliğe zenginlik, zenginliğe süs veriyor” dedi.

Emekli Mehmet Eskizara ise ebru ile tanışmasını şöyle anlatıyor: “Ben ilkokul 1. sınıfa başladığımda 4. sınıflara ebru dersi veriliyordu. Küçük olduğum için ebru dersi alamadım. O zamandan beri ebruya merakım var. Atölyeye gelmeden önce de ebru san'atının alt yapısını araştırdım, yapılışını kısa videolar şeklinde internetten takip ettim. Ebru, kısa sürede öğrenilebilecek bir san'at değil. Hoca - talebe ilişkisi içinde uzun soluklu bir eğitim alınması şart. Çünkü, her san'atta olduğu gibi her şeyden önce malzemeyi tanımak, el alışkanlığı kazanmak önemlidir.”

YAPTIĞI EBRULARI

TORUNLARINA HEDİYE EDİYOR

Emekli kursiyerlerden Dursun Dokuyucu da kursa başladıktan sonra kendisinde olumlu yönde bir çok değişiklik olduğunun altını çizdi. Dokuyucu, insanlarla konuşma tarzının, hayata bakış açısının ve hatta aile ortamının bile değiştiğini anlattı. Ebru’nun kendisini mutlu ettiğini ifade eden Dokuyucu, yaptığı eserleri hatıra için torunlarına hediye ettiğini ifade etti. Emekli kursiyerlerin ebru san'atına olan ilgisinden ve derslerdeki performanslarından memnun olduğunun altını çizen ebru san'atçısı Aliye Başbekleyen ise şunları ifade etti: “Emekli kursiyerlerim derslerde çok dikkatli. Onların bu istekli halleri hepimizi mutlu ediyor. Güzel eserler çıkaracaklarını tahmin ediyorum.” Çorum / cihan

05.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  “Ebru”nun emeklisi olmaz

  AMASYALI ORMANCILAR, “ORMANCI TÜRKÜSÜ”NDEN RAHATSIZ!

  Baba mesleği; kilim dokumacılığı

  Erciyes’in dağlarında tutkal gibi yoğurt

  Terapi saati

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.